Näin hankit asunnon ulkomailta

Moni haaveilee loma-asunnosta Etelä-Euroopassa tai muuttamisesta pysyvästi kaukomaille. Asunnon ostaminen tai vuokraaminen ulkomailta vaatii tarkkuutta erityisesti paperiasioissa, kertoo Jokakoti.fin laatima listaus.

Asunnon hankkiminen ulkomailta on houkutteleva vaihtoehto niille, jotka lomailevat kerta toisensa jälkeen jossakin tietyssä tutuksi käyneessä kohteessa. Ostomietteet voivat syntyä myös eläkkeelle siirtymisen myötä tai sijoituskohdetta pohtiessa.

Espanjan Aurinkorannikko on suomalaisten kestosuosikki, ja muuttoliike sinne on jatkunut tasaista tahtia. Espanja onkin yksi helpoimmista kohteista asunnon hankintaa ajatellen. Euroopan maista myös Italia, Kreikka ja Portugali kiinnostavat monia.

Kiireettä asuntokaupoille

Ensimmäinen askel asunnon hankintaa suunnittelevalle on valita kohdemaa ja alue ja punnita tarkkaan omien odotusten realistisuus. Onko asuminen kohteessa samanlaista kuin viikon, parin lomailu? Jos mahdollista, testaa pidemmän jakson oleskelua seudulla, jotta voit todella tutustua arkielämään. Samalla saat aikaa tutustua asuntokaupan paikallisiin käytäntöihin.

Varaudu jo alussa siihen, että asuntokauppaprosessi ulkomailla saattaa kestää vuodenkin, joskus jopa pidempään. Kaikki riippuu tietenkin siitä, millaista asuntoa etsit ja mistä päin maailmaa. Varaa joka tapauksessa ainakin tuplasti niin paljon aikaa kuin kuvittelet tarvitsevasi vastaavaan Suomessa.

Asiantuntija avuksi

Kun olet valinnut kohteesi, tutki välittäjätarjontaa ja konsulttiyrityksiä, kysele suosituksia ja selaile verkkosivuja. Kaupanteon koukeroihin ei kannata sukeltaa omin nokin, siinä yleensä polttaa näppinsä tavalla tai toisella.

Vaikka välittäjän palkkio tuntuisikin aluksi suolaiselta, se ei ole mitään verrattuna pahimpiin tarinoihin puille paljaille asuntokaupassa joutuneista suomalaisista.

Vaikka maa olisi lukuisilta lomilta tuttu ja kielitaitokin kunnossa, kannattaa rinnalle pestata paikallisen byrokratian kiemurat hallitseva avustaja, olipa se sitten kokenut luottoystävä tai projektiin palkattu yritys.

Ulkomaiseen asuntokauppaan erikoistuneita firmoja löytyy kaikkialta maailmasta. Varminta on valita avuksi jokin tunnettu ja hyvämaineinen konsulttiyritys. Kaikkialla maailmassa on tiiviitä suomalaisyhteisöjä, joiden kautta löytyy luotettavia suosituksia, kenen kanssa kannattaa ryhtyä asuntokauppaa hiomaan.

Suosituimmissa matkailumaissa toimii myös suomalaisten käsissä olevia yrityksiä, joiden kanssa asiointi käy mukavasti omalla kielellä. Esimerkiksi Espanjan suosikkikohteissa Aurinkorannikolla ja Kanarian saarilla sekä Portugalin Algarvessa suomalaisten kontaktiverkostot ovat tiiviit.

Sivukulut vaikuttavat asuinkustannuksiin

Asunnon hankkimisesta aiheutuu monenlaisia kuluja, kuten konsultin palkkio, notaarikulut ja erilaiset verot. Näiden kertaluonteisten maksujen lisäksi asumisen sivukustannukset ovat perusteellisen etukäteisselvityksen arvoisia, sillä maan tavoissa ja hinnoissa voi ilmetä odottamattomia yllätyksiä.

Esimerkiksi sähkö, vesi ja jätehuolto ovat Etelä-Euroopassa huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa. Tämä koskee etenkin Portugalia, jossa suuren puutarhan tai uima-altaan ylläpito voi haukata aimo lohkon asumisen kustannuksista.

Paikasta riippuen huomioitavana voi olla monia muitakin uudenlaisia kustannuksia: tarvitsetko vartiointiliikkeen palveluita, joudutko vuokraamaan parkkipaikan, mitä uima-altaan huolto maksaa? Entä paikallinen tv-lupa, rakennuksen hyönteismyrkytykset, pikkuremontit ja niin edelleen?

Pankki opastaa

Mikäli asunnon ostamiseksi on tarpeen hankkia lainaa, on oma pankki paras opastaja, jonka juttusilla kannattaa käydä niin ajoissa kuin mahdollista. Suomalaispankeista on yleensä mahdollista saada lainaa loma-asunnon hankkimiseen, mutta ulkomainen kiinteistö ei käy vakuudeksi.

Moni tasaa kakkosasunnon kustannuksia vuokraamalla sitä ulkopuolisille silloin, kun ei itse ole paikalla. Parhaita asuntoja ei edes tarvitse juuri markkinoida, puskaradio tekee tehtävänsä ja kiinnostuneita löytyy koko vuoden.

Tarkista ja varmista

Huolellisuuden ja tarkkuuden tärkeyttä asunnonostoprosessin kaikissa vaiheissa tuskin voi teroittaa liikaa. Tehtäessä kauppaa ulkomailla on syytä valita kumppaninsa erittäin tarkkaan.

Todennäköisesti olet tietenkin tekemisissä aivan tavallisten ja rehellisten ihmisten kanssa missä päin maailmaa tahansa, mutta asuntobisneksessä liikkuu paljon huijareitakin, ja sellaisen uhriksi joutuvan on usein erittäin vaikea puolustaa oikeuksiaan vieraassa maassa.

Tarkista kaikki huolellisesti, perehdy asiakirjoihin myös itse ja käännätä ne tarvittaessa. Älä anna tarkkaavaisuuden herpaantua vieraan kielen vuoksi. Ole mieluummin vaikka hieman vainoharhainen kuin liian sinisilmäinen: tartu jokaiseen vähänkin outoon kohtaan papereissa, tarkista asiat huolellisesti ja varmista, että varmasti saat kaiken asiaankuuluvan informaation.

Joissain maissa esimerkiksi rakennuksen kiinnitysten tarkastaminen saattaa jäädä ostajan harteille. Myyjä ei ole niistä velvollinen kertomaan, eli jollet itse selvitä niitä ennen kaupan solmimista, joudut vastuuseen velasta.

Omistaako asunnon omistajana esiintyvä henkilö todella kauppaamansa kiinteistön? Allekirjoita kauppasopimus vain kielellä, jota itse ymmärrät, ja teetä tarvittaessa viralliset käännökset kaikista papereista.

Thaimaassa omat kiemuransa

Euroopassa asuntokaupat hoituvat vielä jokseenkin tutuin kuvioin, mutta Thaimaan ympärivuotiseen lämpöön kaipaavan edessä on kiemurainen prosessi. Ulkomaalaisen ei ole mahdollista hankkia kiinteistöä täysin omaan omistukseensa. Ulkomaalainen voi henkilökohtaisesti omistaa korkeintaan 49 prosenttia kodistaan.

Moni perustaakin asuntokauppoja varten thaimaalaisen yrityksen, jonka nimiin osa asunnon omistuksesta voidaan rekisteröidä. Avuksi siihen tarvitaan ehdottomasti luotettava asianajaja, joka tuntee paikalliset käytännöt. Maassa on myös suomeksi toimivia konsulttiyrityksiä, joiden kautta kannattaakin kysellä toimintaohjeita.

Vuokrakäytännöissä suuria eroja

Vuokralainsäädäntö vaihtelee erittäin paljon jopa Euroopan maiden välillä. Ennen sopimuksen solmimista selvitettäviä asioita ovat esimerkiksi irtisanomisajan pituus, takuusumman suuruus ja vuokrattavan asunnon varustus. Useissa maissa muun muassa keittiön kaapistot eivät kuulu asuntoon.

Varmista ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista myös, mitkä kulut kuukausivuokra kattaa. Asumisen sivukustannusten laskutustapa vaihtelee maittain. Esimerkiksi sähkö, vesi, jätehuolto, vartiointi- ja parkkipaikkakustannukset saattavat pahimmillaan jopa tuplata asumisen kokonaiskustannukset.

Mediafocus/Riikka Krenn

Jos päädyt ostamaan uuden asunnon kuitenkin Suomesta, tutustu Jokakoti.fin yli 20 000 myytävään asuntoontäällä.

Lue myös:

    Uusimmat