Näihin kohteisiin ei pakettimatkoilla pääse – 10 maailman syrjäisintä paikkaa

Modernin teknologian ja toimivan lentoliikenteen ansiosta matkustaminen on entistä helpompaa ja välimatkat tuntuvat lyhyemmiltä. Siitä huolimatta maailmaan mahtuu lukuisia paikkoja, joihin pääseminen vaatii edelleen ponnisteluja.

Ihmisasutusta löytyy mitä erikoisimmista paikoista: jäätiköiden keskeltä, korkealta vuoristosta, kaukaisilta saarilta ja eristäytyneistä alkuasukaskylistä.

Näihin kohteisiin ei pakettimatkoilla pääse, sillä olosuhteet ovat vaativat ja matkustamiseen voi kulua päiväkausia.

Toptenz.net ja Urban Ghosts Media listasivat maailman syrjäisimpiä paikkoja, joista kuitenkin löytyy vielä asutusta.

1. Tristan da Cunha

Tristan de Cunha on Etelä-Atlantilla sijaitseva pieni saaristo noin 2 700 kilometrin päässä Etelä-Afrikasta. Etelä-Amerikan mantereelle matkaa on 3 200 kilometriä. Saarella asuu pysyvästi noin 300 asukasta.

Pienestä väkiluvustaan huolimatta saarella on tv-asema ja internetyhteys. Silti se on sijainniltaan maailman eristäytynein saari. Vaikeakulkuinen maasto estää kiitoratojen rakentamisen, joten ainoa yhteys mantereeseen on meriteitse.

Sen jälkeen, kun säännöllinen laivayhteys Etelä-Afrikkaan lakkautettiin, saarella on vieraillut lähinnä kalastusaluksia ja satunnaisia tavarankuljetusaluksia.

2. Motuo County, Kiina


Motuo lienee viimeinen kiinalainen kylä, jonne ei ole rakennettu tietä. Tiibetin autonomisella alueella sijaitseva Motuo on yksi niistä harvoista paikoista Aasiassa, jonne moderni elämä ei ole vielä ulottunut.

Kauniista maisemistaan tunnettuun Motuoon on yritetty rakentaa tietä jo vuosien ajan. Miljoonien investoinnit eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta, sillä tiehankkeet ovat kaatuneet muta- ja lumivyöryihin.

3. Kerguelen-saaret

Eteläisellä Intian valtamerellä sijaitsevat Kerguelen-saaret sijaitsevat niin syrjässä muusta asutuksesta, että niitä kutsutaan autiosaariksi. Saarilla ei ole kiitoratoja, joten sinne pääsee vain laivalla. Laivamatka Madagaskarin rannikolta on niin pitkä, että se kestää kuusi päivää.

Kerguelen-saarella ei ole alkuperäisasukkaita, mutta Etelämantereen tavoin Kerguelen-saarella asuu ympärivuotisesti tutkijoita.

4. Palmerston, Cookinsaaret

Palmerstonin koralliatollilla Cookinsaarilla asuu vain noin 60 ihmistä. Asukkaat ovat polveutuneet saarelle vuonna 1863 asettuneesta William Marstersista. Marsters jätti kotinsa Englannissa ja muutti Palmerstonille kolmen polynesiaislaisnaisen kanssa. Hän ehti saada 17 lasta ja 54 lastenlasta. Jälkeläisiä on tähän päivään mennessä kertynyt jo tuhansia, mutta suurin osa on muuttanut saarelta pois.

Saarella on vain kaksi puhelinta, sähköt ja internet toimivat vain muutaman tunnin päivässä. Palmerstoniin tuodaan kahdesti vuodessa laivalastillinen tarvikkeita, ja matka saarelle voi kestää useita päiviä. Rahaa saaren asukkaat käyttävät vain ollessaan tekemisissä saaren ulkopuolisten kanssa, muuten saarella eletään vaihtotaloudessa.

5. Bakhtia, Siperia

Bakhtian siperialaiskylässä asuu vain 300 ihmistä. Olosuhteet ovat karut: käytettävissä ei ole juoksevaa vettä, puhelinta, eikä lähimailla ole terveyskeskuksia puhumattakaan sairaaloista.

Kylä on lumen ja jään peitossa lähes ympäri vuoden. Paikkakunnalle pääsee vain laivalla tai helikopterilla, mutta vain silloin kun sää sallii. Paikalliset tulevat toimeen metsästämällä, kalastamalla ja viljelemällä juureksia.

6. La Rinconada, Peru

Perun Andeilla sijaitseva kaivoskylä on perustettu yli 5 000 metrin korkeuteen. Sitä pidetään maailman korkeimmalla sijaitsevana kaupunkina. La Riconadan jylhät vuoristomaisemat ja sen sijainti jäätikön yläpuolella korostavat paikan eristäytyneisyyttä.

Kaupunkiin pääseminen vie useita päiviä, ja korkeusolosuhteet tuovat omat haasteensa kaupungissa oleskelulle. Vaikeista olosuhteista huolimatta La Riconadassa asuu noin 30 000 ihmistä, joista suurin osa työskentelee kullankaivajina.

7. Ittoqqortoormiit, Grönlanti

Grönlanti on pinta-alaltaan yli kaksi miljoonaa neliökilometriä, mikä tekee siitä maailman suurimman saaren. Grönlannissa asuu kuitenkin vain 57 000 asukasta, joten se on myös yksi maailman autioimmista paikoista. Kalastajien ja metsästäjien asuttamassa Ittoqqortoormiitin kylässä asuu vain 500 asukasta.

Paikalliset metsästävät jääkarhuja ja valaita, kesäkaudella he kalastavat myös ruijanpallasta. Asutuskeskus on lähes ympäri vuoden jään ympäröimä, alueelle pääsee meriteitse vain kolmen kuukauden ajan. Alueen lentokentällä liikennettä on harvakseltaan.

8. Cape Yorkin niemimaa, Australia

Australia tunnetaan harvasta asukastiheydestään ja luonnon koskemattomuudesta. Cape Yorkin niemimaalla koskematonta luontoa on silmänkantamattomiin ja alueen 18 000 asukkaasta suurin osa kuuluu Australian aboriginaaliheimoihin.

9. McMurdon tutkimusasema, Etelämanner

Etelämannerta voidaan hyvin nimittää yhdeksi maailman eristäytyneimmistä paikoista. Etelämantereella ei ole alkuperäisiä asukkaita, mutta sinne perustetuilla tutkimusasemilla on elämää. McMurdon tutkimusasema on etelämantereen asemista suurin. Ross Islandilla mantereen pohjoisosassa sijaitseva McMurdolla asuu kesäkaudella jopa 1 200 tutkijaa.

Aiemmin matka etelämantereelle saattoi kestää kuukausia, joskus jopa vuosia, mutta nykyaiikaiset kiitoradat ovat helpottaneet alueelle saapumista. Tutkijat ovat parantaneet viihtyvyyttään karuissa olosuhteissa perustamalla alueelle muun muassa kuntosaleja ja frisbee golf -kentän.

10. Pääsiäissaaret

Noin 3 500 kilometrin päässä Chilen rannikolta sijaitsee yksi maailman syrjäisimmistä saarista, Pääsiäissaari. Pieni saari on tullut tunnetuksi massiivisista kivipatsaistaan, jotka on veistetty 1500-luvun tienoilla.

Saarilla asuu noin 5 000 asukasta, mutta saarella sijaitseva lentokenttä tuo alueelle lukuisia turisteja vuosittain. Pääsiäissaarilla on aikoinaan ollut runsaasti puita, mutta nykyisellään saari on karu ja kasvillisuus niukkaa.

Mitä asioita on turha murehtia? Seniorit vastaavat 1:10

Lue myös:

    Uusimmat