Märketin majakka sai uuden elämän

Suomen läntisin rakennus, Märketin majakka, on aina ollut merenkulkijoiden kauhu. Sen ympärillä oleville matalikoille on uponnut kymmeniä aluksia. Nyt 30 vuotta tyhjillään seissyt majakka on saanut uuden elämän.

Kun Suomen Majakkaseura alkoi kunnostaa Märketin majakkaa vuonna 2007, oli se jo lahoamispisteessä. 30 vuotta tyhjillään seissyt majakka vaati perusteellista remonttia.

Neljän vuoden aikana kunnostustöihin osallistui yli 200 vapaaehtoista. Talkoolaisporukka uusi lattiat, korjasi lahonneet ikkunat ja antoi majakalle uuden maalipinnan.

– Kunnostettua majakkaa pidetään nyt miehitettynä toukokuusta lokakuun loppuun, kertoo Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

"Tänään aloitimme yhden kesämme pääprojekteista, muurin korjauksen. Pohjoisen muuri rakennettiin vuonna 1887 suojaamaan majakkaa rajuilta myrskyiltä ja korkeilta aalloilta. Vuosien aikana se on kärsinyt vaurioita." 9.6.2010

Majakka myrskyjen keskelle

Märketin majakka rakennettiin suurella vaivalla vuonna 1885 puuttomalle luodolle, joka sijaitsee vain kolme metriä merenpinnan yläpuolella. Majakan suunnitellut arkkitehti Georg Schreck joutui ottamaan rakennustyöt vastuulleen, kun työn aloittanut rakennusmestari jätti myrskyjen koetteleman työmaan.

– Myrskyt vaikeuttivat rakennustöitä ja veivät välillä rakennustarvikkeita mennessään.

Märketin luotoa halkovaa Suomen ja Ruotsin rajaa siirrettiin vuonna 1981. Sitä ennen majakka sijaitsi virallisesti Ruotsin puolella.

"Aamiaisen jälkeen tarkistimme majakan valon, sillä viime yönä myrskysi rajusti. Kahvitauolla keskustelimme ensi lauantaista, jolloin meidän tarkoitus lähteä täältä. Sääennuste on luvannut kovaa pohjoistuulta, joten voi olla, että olemme täällä vähän pidempään. Korkeintaan viikon, sillä pidemmäksi aikaa meillä ei ole ruokaa."11.10.2010

Hylkyjä löytyy edelleen

Märketin majakkaa on mahdoton havaita myrskysäässä, siksi se on aina ollut merenkulkijoiden kauhu. Matkaa lähimpään naapuriin on 30 kilometriä.

– Kymmeniä laivoja on törmännyt luotoon ja sitä ympäröiville kareille. Etenkin menneinä vuosisatoina onnettomuuksia sattui paljon, Väisänen kertoo.

Viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen laivoja ei ole karille ajanut. Sen sijaan sukeltajat etsivät edelleen alueelle aiemmin uponneita laivanhylkyjä.

– Vuosi sitten sukeltajat löysivät neuvostoliittolaisen sukellusveneen, joka oli uponnut Märketin edustalle toisen maailmansodan aikana.

"Noin puoliltapäivin suuri rajavartiolaitoksen vene tuli onnettomuuspaikalle. Miehistö piti virallisen seremonian laivalta käsin menehtyneiden muistoksi. Valitettavasti sää oli huono, joten venäläiset sotaveteraanit eivät nousseet maihin. Olimme todella pettyneitä!" 17.8.2010

Majakalle pääsy vaatii työtä

Väisäsen mukaan majakoiden kiehtovuus liittyy niiden sijaintiin ja erikoiseen ulkonäköön.

– Majakoille on niin vaikea päästä, joten loppuhuipennus, eli majakkaan pääseminen, kiehtoo varmasti monia. Toisaalta niiden erityinen arkkitehtuuri ja sijainti luonnon keskellä ovat myös ainutlaatuisia.

Märketin majakassa kiehtonee myös sen sisältämät asuintilat. Viisikerroksisessa majakassa on kellari, kaksi asuinkerrosta, asunnon käsittävä ullakko sekä majakkatorni.

Faktaa Märketin majakasta

- Majakkaseuran jäsenet pitävät Märketiä miehitettynä toukokuusta lokakuuhun.

- Majakassa on kaksi vartijaa kerrallaan.

- Majakanvartijat viettävät viikon eristyksissä. Viikonloppuna vaihdetaan vartijoita.

- Majakanvartijat valmistellaan tehtäväänsä huolella.

- Turvallisuusohjeita on ensiarvoisen tärkeää noudattaa majakassa asuessa.


Kursivoidut sitaatit ovat otteita Märketin päiväkirjasta, joka on vapaasti luettavissa Suomen Majakkaseuran nettisivuilla.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat