Majakka on tärkeä osa saariston historiaa

Kalastusmatkailuyrittäjä Sakari Lindström haluaa kääntää katseet Suomen ainutlaatuiseen saaristoon ja sen tarjoamiin virkistysmahdollisuuksiin.

Hyvä esimerkki Sakari Lindströmin sitkeästä työstä saariston historian säilyttämisen hyväksi on Uudenkaupungin edustan saaristossa sijaitseva majakka, Lyökin pooki. Kyseessä on maamme vanhin kivestä rakennettu tunnusmajakka ja ainut Ruotsin vallan ajalta rannikollamme alkuperäisenä säilynyt majakka.

− Lyökin pooki valmistui Ruotsin valtiovallan toimesta vuonna 1757. Majakka on kooltaan pieni; sisältä ontto, eikä siinä ole huoneita, Lindström kertoo.

Lyökin pookilla oli pienestä koostaan huolimatta 1700-luvun merenkululle iso merkitys. Se toimi maamerkkinä rannikkoa lähestyville laivoille.

− Kyseinen majakka on tärkeä muistomerkki siitä, että tuolloin syrjäisestä Suomesta ryhdyttiin liikkumaan aktiivisesti maailmalle. Meidän tavaramme alkoivat kelvata muuallakin. Vesitie oli tuolloin ainoa toimiva kuljetussysteemi.

Kunnostustyöt yhä kesken

Lyökin pooki on ohittanut jo 250 vuoden iän. Arvokkaan kansallisen muistomerkin omistaminen tuo mukanaan myös suuren vastuun. Ajan hammas on purrut majakkavanhusta vuosien saatossa.

Vuonna 2000 kävi ilmi, ettei valtion kassasta enää löytyisi rahaa vanhojen merimerkkien kunnossapitoon. Ulkosaariyhdistys, jonka puheenjohtajana Lindström toimii, osti Lyökin pookin ja otti sen siipiensä suojaan.

− Korjaushankkeesta on toteutettu noin puolet. Olemme tähän mennessä kunnostaneet majakan lyijykaton. Seuraavaksi pitäisi suorittaa pintarappaus. Tästä taistelemme yhä, Lindström selvittää.

Majakka on rakennuksena liian pieni bisneksen pyörittämiseen. Tämä johtaa siihen, ettei kukaan yksityinen taho halua korjata omilla rahoillaan majakkaa, jota ei voi valjastaa kunnolla turismiin.

− Lyökin pooki olisi kuitenkin mielenkiintoinen kohde vilkaistavaksi. Lyökin salmi on karunkaunista ympäristöä sekin.

− Tärkeintä on ylipäätään saada saaristoon sellainen matkailusysteemi, joka ei tuhoa vanhaa kulttuuria ja herkkää luontoa, mutta silti näyttää sekä saariston historiaa että nykypäivää, Lindström painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat