Kuuden kuukauden matka venähti neljäksi vuodeksi

Uuden-Seelannin lumous oli niin voimakas, että puolen vuoden matkalle lähtenyt Tammiston perhe jäi maahan lopulta neljäksi vuodeksi. Ihmisten ystävällisyys, luonnon kauneus ja maukas ruoka sekä viini jättivät jälkensä Tammistojen sydämiin.

Tammiston perhe matkusti Uuteen-Seelantiin vuonna 1994. Alun perin ajatuksena oli kiertää maailmaa puoli vuotta, mutta kolmen vaippaikäisen lapsen vuoksi perhe päätti viettää kuusi kuukautta vain Uudessa-Seelannissa.

– Tarkoituksena oli kiertää maata ja oppia kulttuuria, Jari Tammisto kertoo.

Kuusi kuukautta ei kuitenkaan riittänyt satumaisen saarivaltion tutkimiseen, vaan yhtäkkiä oli vierähtänyt useampi vuosi. Neljän vuoden jälkeen perhe kävi sisäisen neuvottelun siitä, palaisivatko he lainkaan takaisin Suomeen.

– Kolmen tyttären vaikutuksesta päätimme kuitenkin tuoda lapset kasvamaan juurilleen ja palasimme Suomeen vuonna 1998. Kävimme kuitenkin koko perheen kanssa uudestaan Uudessa-Seelannissa vuonna 2001.

Hyppy tuntemattomaan

Kun päätös Uuteen-Seelantiin lähtemisestä tehtiin, Tammistoilla ei ollut juuri minkäänlaista käsitystä siitä, mihin he olivat matkalla. Perheellä ei ollut maassa yhtään ystävää tai tuttavaa. Tiedot Uudesta-Seelannista olivat lähinnä lampaista, luonnosta, alkuperäiskansa maoreista sekä englannin kielestä.

– Kesti aikansa ennen kuin löysimme "todellisen" Uuden-Seelannin, ja se jäi lähtemättömästi sydämiimme. Kohokohdiksi nousivat upeat ihmiset, luonnon rajoittamattomat harrastemahdollisuudet ja viinit.

Tammiston mukaan Uuden-Seelannin parasta asiaa on vaikea valita, mutta mikäli yksi pitäisi nostaa ylitse muiden, se olisi Uuden-Seelannin monipuolinen luonto.

– Suomalaisille Uusi-Seelanti on helppo ja tutunomainen maa vuodenaikoineen. Pohjois-etelä-akseli muistuttaa Suomea – vaan vastakohdat ovat huomattavasti dramaattisempia, kuten vuoret, meri ja saaristo.

Ruoka, luonto ja ystävällisyys hurmasivat

Tammiston mukaan ensimmäinen yllätys matkaajalle lienee se, että Uudessa-Seelannissa taksit pyöristävät hinnat alaspäin. Samalla paikallisten ihmisten sydämellisyys paljastuu turistille. Sen jälkeen huomio kiinnittyy vihreyteen ja huikeisiin näkymiin.

– Yhdeksi kokemukseksi suosittelen purjeveneen vuokrausta kapteenin kanssa. Purjehduksella voi nähdä delfiineitä, kalastaa ja tutustua saariin lintuineen, eikä se maksa juuri mitään.

Myös erinomainen ravintolakulttuuri, joka on kehittynyt loistoonsa viimeisen kymmenen vuoden aikana, saa Tammistolta kehuja.

– Ruoan raaka-aineet ovat maailman parhaita, Tammisto hehkuttaa.

Mikäli tarumainen Uusi-Seelanti kiinnostaa, aikaa lomailuun kannattaa varata vähintään kaksi viikkoa. Tammisto huomauttaa, ettei neljässäkään vuodessa kuitenkaan ehdi nähdä kaikkea, vaikka maa on Suomea pienempi. Uuteen-Seelantiin on yhtä helppo matkustaa idän tai lännen kautta. Matka kestää noin vuorokauden.

– Matkalla kannattaa hyödyntää mahdollisuus viettää muutama päivä esimerkiksi Kaliforniassa tai Thaimaassa, Tammisto neuvoo.

Paras ajankohta matkalle on helmi-huhtikuu, jolloin ilma on lämmin, mutta paikalliset lomat ovat jo ohi.

– Toisaalta etelässä voi hiihtää heinä-lokakuussa, Tammisto vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat