Jerusalem on juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pyhä kaupunki, joka on alueella vallitsevista levottomuuksista huolimatta vierailun arvoinen paikka.
Jerusalemissa viisi vuotta työskennellyt Leena Reikko toivoo, ettei Jerusalemia katsottaisi pelkästään negatiivisen uutisoinnin valossa.
− Minne hyvänsä maailmassa tänä päivänä menee, mitä tahansa voi tapahtua. Jos miettii turvallisuuden varaan matkakohteensa, paras tulla vaikka Pyssykankaalle, Reikko naurahtaa viitaten nykyiseen kotiseutuunsa.
Jerusalemin merkitystä ei käy kiistäminen. Jos olet kiinnostunut uskontojen historiasta, kaupunki on Reikon sanoin ihmeellinen.
− En olisi viettänyt 17 vuotta tuolla alueella, jos en olisi siitä pitänyt. Lähi-Idässä tunnen oloni kotoisaksi. Tällä hetkellä Länsirannalle pääsee aika sutjakkaasti kuka vaan.
Elämyksiä kosher-ravintolassa
Historiallisten paikkojen ja nähtävyyksien ohella Reikko kehottaa matkailijaa tutustumaan juutalaiseen kosher-ruokavalioon.
− Kristityille ja varmaan muslimeillekin moni asia kosherissa tuntuu hassulta, mutta se on myös hyvin kiehtovaa nähdä, mitä ruokia saa yhdistellä ja mitä ei, Reikko sanoo.
Juutalaisten säädösten mukaan valmistettuun ruokaan voi tutustua esimerkiksi Jerusalemin lukuisissa kosher-ravintoloissa. Turisti huomaa nopeasti, että ruokalistalta puuttuu tiettyjä ruoka-aineita.
− Jos kosher-ravintolassa tarjotaan vaikka lihaa, sieltä ei saa missään nimessä cappuccinoa jälkiruuaksi, sillä samassa paikassa ei voida tarjoilla maitotuotteita. Ja sama pätee toisinpäin.
Muita herkkuja
Kosher-ruuan ohella Jerusalemissa voi toki nauttia myös muista paikallisista makuelämyksistä. Reikon mukaan Lähi-Idässä on kaiken kaikkiaan hieno keittiö.
− Alue on myös kasvissyöjien paratiisi; siellä syödään paljon erilaisia kasviksia ja kasvismuhennoksia. Sianlihan voi unohtaa, mutta kebab on aivan ihanaa, Reikko kertoo.
Reikko mainitsee erityisenä herkkuna juutalaisen ruuan chakchoukan. Kyseessä on tomaattipohjainen kastike, jossa on paljon valkosipulia ja paprikaa. Hauduttamisen jälkeen sekaan rikotaan varovasti kananmunia, joiden annetaan hyytyä kastikkeen keskellä.
− Ruokajuomana koko Lähi-Idässä juodaan arrak-anisviinaa veteen sekoitettuna. Turkissa juoma on nimeltään raki. Se sopii hyvin esimerkiksi kalan kanssa.
Studio55/Jenni Kokkonen
Uusimmat
-
16:46
Rantaradalla liikenne jatkuu henkilövahingon jälkeen
-
16:37
EK5: Sebastien Ogier tuhahti – käänne kesken pätkän: MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
16:36
Poliisi paljasti miljoonien rahanpesuringin – käyttivät ovelaa tunnistautumiskeinoa
-
16:30
Bruce Willisin vaimo Emma ja tytär Tallulah juhlistivat Pulp Fictionin 30-vuotispäivää – erityinen ele näyttelijälle
-
16:17
EU haluaa Niinistön apua Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen: "Meillä on paljon opittavaa Suomelta"
-
16:15
Niinistö tapaa Borrellin Eurooppa-raportin tiimoilta
-
16:04
Poliisi muistuttaa: Sakkoja napsahtaa tarvittaessa muillekin kuin autoilijoille – näin kävi skootterikuskin
-
15:59
Tre Kronor vahvistuu: NHL-hyökkääjä lähtee MM-jäälle
-
15:58
Pariisissa pidätetty henkilö, joka uhkasi räjäyttää itsensä Iranin suurlähetystöllä
-
15:31
Hiihtoliitto myllerryksessä – toiminnanjohtaja sai lähteä
-
15:14
Ott Tänakin ympärillä muhii rallifiasko
-
15:10
Kanye Westiä epäillään pahoinpitelystä
-
14:57
Suomalainen everstiluutnantti: Tämä on Israelin "kirurgisen" iskun viesti
-
14:48
Kuutti pyrki sinnikkäästi kohti merta Helsingissä – katso Harrin kuvaama video
-
14:42
MTV testasi: Suomessa keksittiin ennennäkemätön sushi – "Aiomme myydä tätä Japaniin"
-
14:38
Ensin vatsa tyhjäksi, sitten renkaat – MM-rallin suomalaiskuskilla painajaisreissu
-
14:36
Auto törmäsi pyöräilijään ja pakeni – poliisi pyytää autoilijaa ilmoittautumaan
-
14:27
HIFK:lle kova menetys – Suomen mestari siirtyy ulkomaille
-
14:08
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
14:07
Sebastien Ogierilta mystinen heitto kuumasta puheenaiheesta
-
Lataa lisää