Kolmen presidentin linnanvouti: Puolisoilla oli muutoshaluja

Presidentin kanslian entinen linnanvouti Erkki Ahokas kertoo, minkälaista työ on ollut kolmen presidentin alaisuudessa.

Erkki Ahokas ei suostu vertaamaan palvelemiaan presidenttejä Mauno Koivistoa, Martti Ahtisaarta ja Tarja Halosta.

– Kieltäydyn vertailusta, se on kansan asia.

Presidentit olivat kaikki jotakuinkin yhtä vaativia.

– Vaikea vertailla, mutta ei eroja tässä suhteessa juurikaan ollut. Olin periaatteessa tavallinen virkamies. Pyysin audienssia silloin kun oli asia, josta tarvittiin presidentin mielipide. Näin se meni kaikkien kolmen kohdalla.

Presidentin arki pysynyt samanlaisena

Presidentin edustuskaava pysyi Ahokkaan ajan eli 1990–2006 melko samanlaisena. Tarjoilut diplomaattilounailla ja muissa tilaisuuksissa eivät juuri muuttuneet.

– Joitain muutoksia tietysti tuli, mutta lähinnä presidentin puolisoiden takia. Heillä oli muutoshaluja. Tietysti presidenteilläkin oli tietyistä asioista erilaisia mielipiteitä. Ruoka on kuitenkin hovimestarin vastuulla, joka esittelee menun, ja presidentti hyväksyy tai hylkää.

– Harvoin niitä hylkäyksiä kuitenkin tuli, sillä meillä oli tiedossa etukäteen mitä presidentit suosivat.

Valtaoikeudet kapenevat, mutta ei haittaa

Ahokas toimi presidentin linnanvoutina aikana, jolloin presidentti-instituutio muuttui voimakkaasti. Presidentin valtaoikeuksia esimerkiksi hallituksen muodostamisessa ja eduskunnan hajottamisessa rajoitettiin läpi 1990-luvun. Vuonna 2000 voimaan astui uusi perustuslaki, jossa valtaoikeuksien kaventamista jatkettiin.

Linnanvoudin arkea institutionaaliset muutokset eivät horjuttaneet.

– Sanoisin, että muutos ei näkynyt millään tavalla. En havainnut sitä. Viittaan siihen, että olin virkamies, eivätkä ne tehtävät muuttuneet oikeastaan yhtään. Talouden, henkilöstön ja kiinteistön tehtävissä ei tapahtunut juurikaan muutoksia.

"Vannoin, etten kirjoita muistelmia"

Ahokas julkaisi muistelmakirjan Itärajalta Linnan länsisiipeen vuonna 2010. Siinä Ahokas muistelee uransa varrella mieleen jääneitä tapahtumia ja monia tuntemiaan ihmisiä. Lisäksi hän pohtii ikääntymisen ja sotaorpouden merkitystä. Perhe saa kirjassa tärkeän sijan.

– Monelta taholta oli pitkään esitetty, että olisi hyvä jos kirjoittaisin muistelmat, mutta sanoin aina että ei koskaan. Toisin kävi.

Välillä muistelmakyselyt ehtivät jo unohtua, mutta kimmokkeen kirjoittamiseen Ahokas sai jäätyään muutamaksi päiväksi yksin kotiin.

– Aloin valmistella jotain pientä, ja yhtäkkiä ajatus muistelmista valtasi minut kokonaan. Tarina valmistui itse asiassa viidessä viikossa, joten kauaa siinä ei mennyt. Selasin niitä muutamia vanhoja asiakirjoja, jotka olin säilyttänyt, ja sitä kautta tapahtumat palautuivat mieleeni. Teksti syntyi yllättävän helposti.

Studio55.fi/Pekka Torvinen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat