Arkkiatri lähetyksessä: Koulutetut saavat parempaa hoitoa

Kokemuksella: arkkiatri Risto Pelkonen 16:49

Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä sosioekonominen ja alueellinen eriarvoisuus terveydenhuollon suhteen on suuri ongelma Suomessa.

– Meillä on niin suuret nämä sosioekonomiset erot. Hyvin koulutettu väki elää paljon kauemmin kuin vain peruskoulun käynyt väki. (Koulutetut) miehet ja naiset saavat parempaa hoitoa ja elävät parempaa elämää. Ja tämä on suuri häpeä, sanoo arkkiatri Risto Pelkonen.

Pelkonen lisää kuitenkin, ettei kyse ole sellaisesta automaatiosta, että koulutetut ja varakkaat saisivat aina parempaa hoitoa.

– Ilmeisesti on niin, että ne, jotka ovat hyvin koulutettu, niin heillä on tällaista urbaania oveluutta. He osaavat luovia tässä hyvin sekavassa terveydenhuoltojärjestelmässä.

Pelkonen selittää, että sote-suunnitelman tarkoituksena on, että riippumatta siitä, missä ihmiset ovat tai millaisia ihmisiä he ovat, he saavat aina yhtä hyvää hoitoa.

Sote-uudistuksessa olisi tarkoitus muodostaa viisi erva-aluetta, eli erityisvastuualuetta. Erva-alueittan päätettäisiin, miten alueen kunnissa järjestetään yksityinen ja julkinen terveydenhuolto ja mistä terveydenhuollon palvelut ostetaan.

Pelkonen sanoo, että laissa ei ole määritelty sitä, millainen osuus julkisella tai yksityisellä puolella olisi. Hän myös pohtii, kuinka palveluiden tuottaminen onnistuu pieniltä kunnilta ja onko kuntayhtymien tekeminen mahdollista.

– Vaatii suurta viisautta, että yhdessä sovitaan, mikä on kunkin erva-alueen järkevin tapa tuottaa palveluita.

Viiden alueen sote-uudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2017. Pelkonen ei osaa sanoa, tuleeko uudistus pysymään aikataulussa.

– Sitähän ei kukaan tiedä, mutta kova kiire on, koska siinä on vielä niin monta asiaa avoinna. Mutta kyllä poliitikot ovat hyvin optimistisia, ja monet asiantuntijat ovat pessimistisiä. Mikä on totuus, sitä me emme tiedä.

Mitä mieltä arkkiatri Pelkonen on yksityisestä terveydenhuollosta? Entä eläkeiän nostamisesta? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat