Viisi syytä, miksi kannattaa kävellä eikä juosta

Miksi kävellä, kun samassa ajassa voi paljon tehokkaammin juosta ja kuluttaa enemmän kaloreita? Syitä on itse asiassa useita.

Canadian Living -verkkosivusto haastatteli lääkäri Diane Bedrossiania kävelyn ja juoksun eroista. Kävely näyttäisi olevan yhtä hyödyllistä tai jopa hyödyllisempää kuin juokseminen.

Juoksijoilla on enemmän vammoja ja loukkaantumisia kuin kävelijöillä

Bedrossian kertoo, että noin puolet säännöllisesti juoksevista kärsii joka vuosi jonkinlaisesta lajiin yhteydessä olevasta vammasta. Useimpiin vammoihin liittyy jotenkin ylirasitus ja polvet. Tavallisimpia juoksuvammoja ovat esimerkiksi polvilumpion kondromalasia (rustonpehmentymä), penikkatauti, akillesjänteen tulehdus, juoksijan polvi, plantaarifaskiitti sekä jalkapöydän ja sääriluun rasitusmurtumat. Vammautumiseen vaikuttavat toki lukuisat tekijät, kuten juostujen kilometrien määrä ja intensiteetti, juoksukenkien sopivuus sekä yksilölliset liikkumisen mekanismit.

Kävely on pitkällä aikavälillä kestävämpää

Kun keho on vielä nuori ja ketterä ja liikunnasta haluaa saada irti maksimaaliset hyödyt, kävely ei ehkä tunnu parhaalta valinnalta. Pitkällä aikavälillä ja erilaisten elämänvaiheiden läpi liikkuessa se voi kuitenkin olla paljon pysyvämpi tapa kuin juoksu, jossa loukkaantumiset ja kuntoutusjaksot saattavat pakottaa pois lajin parista. Jos kuntoutumiseen kuluu aikaa eikä juoksun tilalle vaihda siksi aikaa muita liikuntamuotoja, painonhallintakin voi olla pitkällä aikavälillä juoksijalla vaikeampaa. Itselleen kannattaa siis luoda jo nyt kävelyrutiini, jotta se on olennainen osa terveiden elämäntapojen ylläpitämistä vanhempanakin, kun rajua iskutusta sisältävä liikunta ei enää onnistu.

Kävely edistää mielenterveyttä

Omistautuneet juoksijat ylistävät varmasti kuorossa, kuinka juoksu lähentelee spirituaalista kokemusta. Kuitenkin myös kävelyn on todettu tuovan esiin sellaisia psyykkisiä ja henkisiä vaikutuksia, joita voisi verrata jopa meditatiivisessa tilassa olemiseen – varsinkin, jos kävelee luonnossa. Esimerkiksi Marc Bermanin tekemässä tutkimuksessa Baycrest’s Rotman Research Institutessa havaittiin, että tunnin luonnossa kävely paransi masentuneiden huomiokykyä ja työmuistia enemmän kuin tunnin kaupunkiympäristössä kävely. Mutta kävelipä sitten missä tahansa, se on joka tapauksessa loistava keino nostaa mielialaa.

Juokseminen saa syömään enemmän

On luonnollista, että liikunta lisää ruokahalua. Tietyn tyyppinen liikunta sinänsä ei välttämättä aiheuta yletöntä nälkää, mutta jos treeni on todella kovaa tai pitkäkestoista, se voi tehdä niin. Valtava nälkä saattaa saada lappomaan ruokaa lautaselle liikaakin, jolloin liikunta ei enää edistäkään painonhallintaa. Lyhyemmät juoksulenkit tai kävely voivat olla tässä mielessä tehokkaampia painonhallintakeinoja kuin liiallisuuksiin vedetty lenkkeily.

Kävely ehkäisee sairauksia

Kävellessä kehon paino on jalkojen päällä ja luustoon syntyy sopivasti tärähtelyjä, mikä on hyväksi osteoporoosin ehkäisyssä. Kävelyllä on hyviä vaikutuksia myös esimerkiksi muistiin, verenpaineeseen, kolesteroliin ja sokeriarvoihin. Lisäksi se vähentää masennusoireita ja nostaa mielialaa. Kävelijä voi siis hyvillä mielin antaa juoksijoiden pinkoa ohi – hän edistää terveyttään ihan yhtä lailla.

Lähde: Canadianliving.com, Terveyskirjasto.fi, Kaypahoito.fi

Teijo käveli Rovaniemeltä Helsinkiin

MTV Uutiset tapasi Rovaniemeltä kävelemään lähteneen Teijo Romppaisen Vantaalla syyskuussa 2014. Katso video alta.

Kävelyreissu Rovaniemeltä Helsinkiin 1:13

Lue myös:

    Uusimmat