Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa

Miksi jotkut parisuhteet kestävät ja jotkut eivät? Kyse ei ole vain tunteesta vaan tietoisesta käyttäytymisestä.

Pariskuntia elämäntyökseen 40 vuoden ajan tutkinut psykologi John Gottman on huomannut, että suurin osa avioeroista ei johdu mielipide-eroista vaan kyvyttömyydestä kommunikoida eriävistä näkemyksistä rakentavalla tavalla. Lisäksi ongelmana on, että monet yrittävät muuttaa kumppaniaan sen sijaan, että hyväksyisivät hänet sellaisenaan.

Gottman on havainnoinut pareja kodinomaisessa ympäristössä ja videoinut heidän välistä vuorovaikutustaan. Väitetään, että kokemuksen kautta jo viiden minuutin tarkkailu kertoo yli 90 prosentin todennäköisyydellä, tuleeko suhde ajan myötä kukoistamaan vai kukistumaan.

Gottmanin havaintojen perusteella onnellisesti naimisissa olevat ihmiset eivät ole muita fiksumpia, rikkaampia tai neuvokkaampia. Sen sijaan he elävät arkea niin, etteivät kumppaniin kohdistuvat negatiiviset ajatukset ja tunteet – joita kaikissa parisuhteissa on – jyrää positiivisia ajatuksia ja tunteita.

Alla Lifehackin listaamat viisi merkkiä, jotka lupailevat suhteelle pitkää ikää.

1. Olette kohteliaita toisillenne

Puhutte toisillenne ystävällisesti ja kohtelette toisianne tasavertaisina. Aloitatte etenkin herkistä aiheista käytävät keskustelut yhtä kohteliaasti kuin tekisitte kaverin tai kollegankin kanssa. Jos vuorovaikutus alkaa kritiikillä, sarkasmilla, halveksunnalla, vihalla tai syytöksillä, molemmat asettuvat puolustuskannalle eivätkää pysty kommunikoimaan rakentavasti.

Huonon keskustelutyylin taustalla on usein usko siitä, että kumppani ei olekaan tasavertainen vaan jollakin tavalla sinun itsesi alapuolella. Kun kumppania sen sijaan pitää yhdenvertaisena, häntä kohtelee niin kuin haluaisi itseäänkin kohdeltavan.

2. Valitatte fiksusti

Kritisoit asiaa, et henkilöä. Tämä tarkoittaa, ettei valitus ylly kumppanin luonteeseen tai persoonaan kohdistuvaksi kritiikiksi. Jos puolisosi on esimerkiksi unohtanut maksaa laskun ajoissa, niin ymmärrät, että hänen kannattaisi opetella parempaa aikataulutusta – et ajattele, että hän on epäonnistunut tampio.

3. Ette halveksu toisianne

Nimittely, ivalliset katseet, silmien pyörittely tai loukkaavat kommentit eivät kuulu päivittäisiin keskusteluihinne. Ymmärrätte olla sanomatta toiselle asioita, joita ette itsekään haluaisi kuulla kumppaniltanne.

4. Ette lannista toisianne

Pyritte ratkaisemaan konfliktit sovinnollisesti. Ette ota riitoja keskinäisten voimasuhteiden taistelukenttinä vaan mahdollisuuksina kuulla toisen näkökanta. Jatkuvan puolustuskannan sijaan ymmärrätte, että molemmilla on osansa ongelmien syntyyn. Kun mielipide-eroja herää, muistutatte toisianne siitä, että olette tiimi ja toistenne puolella.

5. Ette sivuuta toisianne

Tunnustatte toinen toistenne tunteet ja kuuntelette turhautumiset loppuun asti. Yhteenoton jälkeen ette jätä kumppania huomiotta ja aloita mykkäkoulua.

Lähde: Lifehack.org

"Sitä oikeaa ei ole olemassa"

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi kumoaa kolme rakkauteen liittyvää myyttiä.

Lue myös:

    Uusimmat