Viidessä minuutissa onnellisemmaksi – kokeile!

Onnellisuus on elämän mittainen tavoite. Joskus sen saavuttaminen ja pysyminen saattaa tuntua vaikealta, mutta välitöntä onnen tunnetta voi kokea jo pienillä keinoilla heti seuraavien minuuttien aikana. Usein toistettaessa nikseistä tulee onnellisuutta ruokkivia tapoja.

Neuvoja annettiin Psychology Today -verkkosivustolla eri tutkimuksiin nojaten.

Hypi haarahyppyjä

Aerobinen liikunta parantaa mielialaa. Tätä väittämää tukee esimerkiksi Chicagon osavaltionyliopistossa ja Minnesotan yliopistossa vuonna 2005 tehty analyysi 158 eri tutkimuksesta, jotka oli toteutettu vuosien 1979–2005 välillä. Tutkijat havaitsivat, että aerobisen liikunnan vaikutus oli johdonmukaisesti positiivinen ja erityisen huomattava silloin, kun henkilö aloitti liikuntatuokion tuntiessaan itsensä hieman alakuloisemmaksi kuin yleensä. Fyysinen aktiivisuus voi siis kohottaa mieltä silloin, kun sitä tarvitsee kaikkein eniten.

Vielä tuoreemmassa selvityksessä vuodelta 2014 ruotsalaisen Halmstadin yliopiston tutkijat analysoivat 15 eri tutkimusta ja havaitsivat, että fyysinen liikunta voi olla tehokas hoito lievään ja keskivaikeaan masennukseen. Keho ja mieli ovat erottamattomat. Muutama minuutti haarahyppyjä voi kantaa pitkälle.

Soita ystävälle tai perheenjäsenelle

Hyvät sosiaaliset suhteet ovat onnellisuuden ja terveyden kulmakivi. Ystävän kanssa käyty keskustelu voi antaa energiaa pitkäksi aikaa. Itse asiassa jo johonkin sosiaaliseen ryhmään kuuluminen tai pienikin henkilökohtainen yhteys toiseen ihmiseen toimii samalla tavalla. Jos lähelläsi on juuri nyt ihmisiä, joista pidät ja joita arvostat, kävele heidän luokseen ja juttele heille. Tai tartu luuriin ja kysy kuulumisia.

Kirjoita ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen

Monet ihmiset pitävät päiväkirjaa asioista, joista ovat kiitollisia. Journal of Personality and Social Psychology -julkaisussa vuonna 2003 ilmestyneen tutkimuksen mukaan yksinkertainen harjoitus, jossa tunnustetaan oma onni tiedostamalla muutama hyvä asia, vaikuttaa onnellisuuteen sekä välittömästi että pysyvästi. Tunsitpa kiitollisuutta sitten mukavasta työpaikasta, puolison viemistä roskista tai pitkistä silmäripsistäsi, kirjoita se ylös!

Kuvittele paras mahdollinen lähitulevaisuus

Tutkimus osoittaa, että ”parhaimman mahdollisen itsensä” kuvittelu tekee ihmisen merkittävästi optimistisemmaksi ja tuo mukanaan paljon positiivisia tuntemuksia. Jos optimismi ei tunnu tulevan itseltä luonnostaan, aloita teeskentelemällä. Valmentaja Caroline Miller sanoi Psychology Today -verkkosivustolle, että pessimistille maailma näyttäytyy sattumanvaraisina tapahtumina, kun taas optimistit uskovat, että he voivat hallita ympärillään olevia asioita.

Kun positiivisuutta ”uskottelee” itselleen, siitä voikin tulla itseään toteuttava profesia. Ota muutama minuutti kuvitellaksesi ja kirjoittaaksesi ylös parhaan mahdollisen lopputuloksen tuleville kuukausille tai vuosille. Saatat yllättyä huomatessasi, kuinka kirkas tämä tulevaisuus voi olla.

Aseta päivälle tavoite

Lähes 20 vuotta sitten Wisconsinin yliopiston professori Carol Ryff julkaisi yhden vakiintuneimmista psykologisen hyvinvoinnin malleista. Siihen kuuluu kuusi onnellisuuden rakentavaa elementtiä, joista huomattavin on autonomia. Kun asetat itsellesi tällä päivälle jonkin tavoitteen, istut itse ajajan paikalle. Siinä voit tehdä tietoisia päätöksiä etkä vain reagoida muualta tuleviin käskyihin. Tahtoaan ei tietenkään voi saada läpi kaiken aikaa, mutta jo tietoisuus omista tavoitteista tuo merkityksen tunnetta ja johdonmukaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat