Varo! Tästä kertoo kasvojen punoitus humalassa

Tunnetko henkilön tai oletko itse se, jonka kasvoille kohoaa alkoholia nauttiessa voimakas puna? Kyseessä voi olla paitsi allerginen reaktio, myös varoitusmerkki tulevista sydänongelmista.

Etelä-Koreassa tehdyssä uudessa selvityksessä on havaittu, että vähintään neljä alkoholiannosta viikossa nauttivista miehistä korkea verenpaine kehittyi myöhemmin elämässä yli kaksi kertaa todennäköisemmin niille, joiden kasvot lehahtivat alkoholia juodessa punaisiksi kuin niille, jotka eivät "punastuneet". Tämän pääteltiin tarkoittavan, että alkoholista punastuvien miesten riski sairastua sydänsairauksiin, aivoinfarktiin tai muihin korkeaan verenpaineeseen liittyviin terveysongelmiin on suurempi.

Punan leviäminen kasvoille humalassa johtuu siitä, että kun elimistössä muodostuu alkoholin aineenvaihduntatuotetta asetaldehydiä, pintaverisuonet laajenevat. Seurauksena voi näyttää siltä kuin olisi tehnyt rankankin treenin.

Elimistö pystyy normaalisti hajottamaan asetaldehydin, mutta aina – esimerkiksi mahan ollessa hapoton tai vähähappoinen autoimmuunisairauden tai tulehduksen seurauksena vaurioituneen mahan limakalvon takia – näin ei ole. Mikäli helottaviin kasvoihin liittyy pahoinvointia ja sydämentykytystä ja puna leviää kasvoille riippumatta siitä, minkä tyyppistä alkoholijuomaa kurkusta kittaa alas, merkit viittaavat ongelmaan asetaldehydin kanssa. Asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

Selityksenä punoitukselle voi olla paitsi elimistön kyvyttömyys hajottaa asetaldehydiä, myös alkoholiallergia. Koska molemmat voivat "värjätä" kasvot punaisiksi, niitä saattaa olla vaikea erottaa toisistaan. Tohtori Heinz Decker Johannes Gutenberg-Universität Mainzista kuitenkin kertoo Men's Health -sivustolle, että allergia voi ilmetä lisäksi esimerkiksi ihon kutinana, vuotavana nenänä, ripulina, hengästymisenä sekä huulten, suun ja kurkun turpoamisena. Oireita saattavat aiheuttaa esimerkiksi alkoholin sisältämät rypäleiden proteiinit, bakteerit, hiiva, sulfiitit sekä muut orgaaniset yhdisteet.

Lähteet: Nbcnews.com, Menshealth.com, Tohtori.fi, Thl.fi, Terveyskirjasto.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat