Varo lihottavia ajatuksia! Psykologin vinkit laihdutukseen

Painonhallintaan erikoistunut psykologi Teemu Ollikainen neuvoo, miten vältät laihdutuksen sudenkuopat ja valmennat mielesi onnistuneeseen elämänmuutokseen.


Tunnista "haamunälkä"


Iltapäivällä vatsa alkaa kurnia ja pakottava tarve hankkia herkkuja iskee. Ollikaisen mukaan moni painonsa kanssa kamppaileva ei erota psyykkistä ja fyysistä nälkää toisistaan.


– Yhtäkkiä tuntuu, että pitää saada jotain hyvää. Tällaista nälkää ei mikään perunapurjososekeitto tyydytä, Ollikainen kuvailee niin sanottua "haamunälkää".


Jos ruokailusta on aikaa alle kolme tuntia ja kyse ei ole vaikkapa diabeteksesta johtuvasta verensokerin alenemisesta, on kyse todennäköisesti psyykkisestä nälästä. Silloin kannattaa pysähtyä pohtimaan, mistä impulssimainen halu tosiasiassa voisi johtua.


– Oletko hermostunut, onko sinulla huolia, oletko yksinäinen?


Luovu korkeista odotuksista


Onnistuneet laihduttajat suhtautuvat muutokseen rauhallisesti. He eivät lataa painonpudotukseen suuria fantasioita sen avulla saavutettavasta upeasta ulkonäöstä, sosiaalisesta statuksesta tai onnellisuudesta, Ollikainen kertoo.
– Lataamalla laihdutukseen paljon odotuksia siitä tulee stressaavampaa, Ollikainen toteaa. Laihdutuksen todennäköinen seuraushan on vain se, että paino putoaa, eikä elämässä sinänsä tapahdu mitään sen suurempaa.


Vältä väärää kielenkäyttöä


"Ei minun pitäisi, on pakko syödä ja tehdä sitä, en saa ottaa tuota ja olen kamala läski". Kuulostaako tutulta? On aika vaihtaa levyä!


– Kiinnitä huomiota kielenkäyttöösi, siihen, miten selität asiat itsellesi. Muuta ajatteluasi positiivisemmaksi ja kannusta itseäsi, Ollikainen neuvoo. Itseruoskinnan sijaan tarvitset kannustusta ja motivaatiota.


Sen sijaan, että ajattelisit joutuvasi kieltäytymään herkuista ja näännyttämään itseäsi, mieti, miten ravitset kehoasi terveellisellä ruualla ja saat syödä itsesi sillä kylläiseksi. Keskity ajattelemaan, miten kohotat omaa hyvinvointiasi.


Tunne itsesi


Hyvinvointi luo hyvinvointia, Ollikainen muistuttaa. Elämäntilanteen tulee olla otollinen muutokselle, jotta laihdutus voi onnistua. Stressaantuneena tai masentuneena tuloksia ei synny.


– Hyvät itsesääntelytaidot ja itsetuntemus auttavat onnistumaan. Kun elämäntilanne ja suhde omaan itseensä ovat mallillaan, ponnistelu ei käy ylivoimaiseksi.


Älä syö selviytymiskeinona


Syöminen on tehokas keino säädellä mielialaa. Ollikaisen mukaan syöminen onkin monelle ylipainoiselle selviytymiskeino, aivan kuten juominen alkoholisteille. Ruokakaapille riennetään niin ilon kuin surunkin hetkellä.


– Tunnesyöjillä on virheellinen uskomus, että syöminen ja juominen rauhoittaa oloa. Tunteet, stressi ja väsymys voivat kaikki aiheuttaa tarpeetonta, haitallista syömistä.


Ikävistäkin tunteista voi selvitä esimerkiksi keskustelemalla tai vain pohdiskelemalla asioita mielessään, Ollikainen huomauttaa.

Harjoita tietoista läsnäoloa


Tietoisen läsnäolon harjoitukset voivat auttaa kohentamaan tahdonvoimaa ja olla avuksi elämäntapamuutoksessa, Ollikainen neuvoo. Tiedostava mieli punnitsee eri vaihtoehtoja ja osaa tehdä parempia valintoja.

Lue myös:

    Uusimmat