Vaivaako unettomuus? Kokeile unitutkijan ehdottamia helpotuksia

Mistä apua unettomuuteen? 25:57

Neurologian professori ja unitutkija Markku Partinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mitä uneton voi tehdä olotilansa helpottamiseksi.

Hyviä yöunia kannattaa alkaa rakentaa jo päiväsaikaan.

– Jos on päivällä positiivisia asioita, liikuntaa ja muuta, silloin periaatteessa näkee enemmän unia ja hyviä unia. Se taas on tervehdyttävää, eikä ole ahdistunut ja näe painajaisia, Markku Partinen kertoi lähetyksessä.

Ulkoilu ja terveellisesti syöminen kannattaa aina.

– Päivällä ei liikaa nopeita hiilihydraatteja. Illalla kevyt ateria, koska nälkäisenä on vaikea nukahtaa.

Iltaisin tulisi välttää älypuhelinten tai vastaavien laitteiden käyttöä. Sen sijaan voi lukea kirjaa tai pitää huolipäiväkirjaa. Partinen kehuu huolipäiväkirjaa erittäin hyväksi keinoksi unettomuuden hoidossa.

– Eli kelataan päivän tapahtumia ennen kuin käydään nukkumaan, ettei niitä tarvitse pohtia sitten yöllä.

Partinen suosittelee myös opettelemaan rentoutumista.

– Pidetään mielessä se, että tilapäinen unettomuus kuuluu terveeseen elämään. Jokainen terve ihminen on joskus kärsinyt tilapäisestä unettomuudesta.

Pilleripurkkiin Partinen ei tarttuisi turhan huolettomasti.

– Melatoniini on suhteellisen viaton ja sitä voi kokeilla, mutta nukahtamislääkkeisiin ei olisi syytä mennä kuin tilapäisesti. Pitkäaikaiseen käyttöön unettomuuslääkkeitä määrätään äärimmäisen harvoin.

Tärkeää on myös, että ei jää pyörimään sänkyyn väkisin, jos uni ei tule – lue Partisen tarkemmat kommentit aiheesta täältä.

Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii yli 10 prosenttia suomalaisista


Lue myös:

    Uusimmat