Tunteet solmussa? Aukaise ne kirjallisuusterapialla

Kirjallisuusterapia. 26:46

Kirjallisuusterapia on turvallinen tapa lähestyä elämän kipeitä kohtia. Kirjallisuusterapiaohjaaja kertoo, että lähes jokainen kurssille tullut oppii nauttimaan kirjoittamisesta, vaikkei sitä olisi tehnyt kouluvuosien jälkeen.

– Kirjoittaminen tulee syvemmältä kuin puhe, väittää kirjallisuusterapiaohjaaja ja kirjailija Markku Hattula Studio55.fi-ohjelmassa.

Hattula selittää, että kun on yksin ja rauhassa paperin kanssa eikä ole ketään, jolle puhuu, kirjoitus tulee suoraan alitajunnasta. Puhe on tietoista, mutta kirjoittaminen luo Hattulan mukaan kuin aukon tietoisuuden ja alitajunnan välille.

– Alitajunta on pankki, jossa kaikki muistomme ovat. Suomalaisilla miehillä on tapana yrittää saada alitajuntaan reikää Koskenkorva-pullolla. Se on huono systeemi, koska se ei pysy hallinnassa. Kirjoittaminen on paljon turvallisempi tapa mennä alitajuntaan.

Turvallista se onkin. Kirjoittamisen voi lopettaa, kun haluaa, ja omiin kokemuksiinsa voi ottaa etäisyyttä kirjoittamalla ne osaksi kirjoitelmana henkilöhahmon elämää. Hattulan kymmenvuotisen uran aikana ei ole kertaakaan käynyt niin, että ihminen romahtaisi kohdatessaan ikävän muistonsa.

Kirjallisuusterapiakursseilla kirjoittaminen aloitetaan pienillä harjoituksilla, eikä kurssilla ole tarkoitus saada kokonaista elämäkertaa kasaan. Kursseilla keskitytään niihin kaihertaviin muistoihin, jotka ovat päällimmäisenä ajatuksissa. Hattula pohtii, että ne haluavat tulla sanotuiksi, jotta ne saadaan hallintaan.

– Voidaan käyttää sellaisia menetelmiä, että kirjoitetaan asia ensin paperille ja sitten tuhotaan paperi, jotta saadaan vaivaava asia itsestä pois, hän selventää.

Hattulan mukaan kuka vaan voi hyötyä kirjallisuusterapiasta ja kaikkien muistoista löytyy jotain kiinnostavaa.

– Jokaisella on jotain arkoja ja vaikeita asioita, joihin on vaikeaa saada yhteyttä. Juuri harjoituksilla ja kirjoittamalla yritetään päästä niitä mahdollisimman lähelle, Hattula kertoo

– Meillä oli esimerkiksi projekti, johon osallistui ihmisiä, jotka kokivat syyllisyyttä erosta. Vuosien päästä monet ovat sanoneet, että oli pelastus, kun asiaa pääsi purkamaan kirjoittamalla.

Lue myös:

    Uusimmat