Tukala asento? Vältä pysyvät kivut näillä ohjeilla!

Paikallaan työskentely kuormittaa työasennosta riippumatta ja tarpeeksi pitkään jatkuessaan kuormituksesta voi seurata pysyviä terveyshaittoja sekä kipuja. Työturvallisuuskeskuksen Timo Suurnäkki kertoo, miten tilanteeseen voidaan puuttua.

Työturvallisuuskeskuksen Timo Suurnäkin mukaan yleisestä uskomuksesta huolimatta ei ole olemassa yhtä oikeaa työasentoa. Avain terveelliseen työpäivään on työasennon vaihtelu. Pitkään jatkuva paikallaan työskentely on haitallista ja kuormittavaa riippumatta siitä, mikä asento on.

Ihminen tuntee kehossaan, milloin asentoa tulisi vaihtaa. Ensimmäiset ylikuormituksen merkit tuntuvat kipuina selässä, niska-hartia-seudulla tai istuma-alueella.

– Kun ihmisellä on näitä tuntemuksia, hän lähtee usein huomaamatta korjaamaan asentoaan. Yleensä nostamalla istuma- tai seisoma-asennon fysiologiseksi perusasennoksi, Suurnäkki selittää.

Fysiologisella perusasennolla tarkoitetaan asentoa, jossa paino on molemmilla pakaroilla tai jalkaterillä. Selkä on suorana ja kädet lähellä vartaloa.

– Ihminen vetää itsensä tuolin perälle ja nojaa selkänojaan, Suurnäkki kuvailee.

– Kun työ jatkuu, asento muuttuu huomaamatta ja taas ihminen havahtuu kokemiinsa tuntemuksiin sekä kipuihin.

Ylös liikkeelle!

Toimistotyöläinen voisi älähtää vaihtelevan työasennon vaatimuksesta: kovin suuri vaihtelu kun ei ole hänen työssään mahdollista. Suurnäkki vinkkaa, että helppo tapa tehdä työstä edes hieman vaihtelevampaa on järjestää ympäristö niin, että työn yhteydessä joutuu liikkumaan.

– Jos joutuu työssään vaikka tulostamaan paljon, tulostin ei saisi olla tietokoneen vieressä, Suurnäkki havainnollistaa.

– Kun työpisteessä on käytettävissä joko sähköisesti tai muuten säädettävissä olevia työpöytiä tai -tasoja ja istuimia, niin niitä tulee myös käyttää ja säätää käyttäjälleen sopiviksi.

Jos rasituksen ensimmäisiä merkkejä ei tunnista, voi seurata pysyviä vaivoja kuten ristiselän, niska-hartia-seudun ja käsien rasitusoireita. Se, kuinka nopeasti ne ilmenevät, liittyy siihen, missä kunnossa tuki- ja liikuntaelimistö muuten on. Jos on ollut aiempia ongelmia, vaikutukset ilmenevät nopeammin.

Tuntuuko oma asentosi tukalalta? Katso videolta ohjeet pikaiseen venyttelyyn!

Katso ohjeet helppoon ja nopeaan venyttelyyn! 4:39

Lue myös:

    Uusimmat