Toimivatko laihdutustuotteet? Lue asiantuntijoiden arviot

Houkuttelevatko mainostajien lupaukset helposta laihtumisesta tai kiinteytymisestä? Näin asiantuntijat arvioivat erilaisten laihdutustuotteiden tehoa – lue, mikä on totta ja mikä tarua!

1. Värinävyöt

Ostos-tv:n klassikoiden, sähköimpulsseja lihaksiin lähettävien vöiden, tarkoitus on polttaa rasvaa ja parantaa etenkin vatsalihasten kuntoa. Wrangen tuotepäällikkö ja IFBB Finlandin valmennuspäällikkö Maija Elovaara sekä Paavo Nurmi -keskuksen lääkäri Harri Helajärvi ovat yksimielisiä siitä, että sähköimpulssit kyllä vaikuttavat hermostoon ja aiheuttavat lihasten supistumista. Lihas siis todella aktivoituu, mutta laihtumista laite ei edistä.

– Kun liikkuu, energia lihaksen supistukseen tuotetaan itse. Laitetta käyttäessä energia tuodaan ulkopuolelta, Helajärvi selventää.

Kulutus ei siis ole yhtä suurta, kun itse liikkuessa ja tulokset jäävät siten vaatimattomiksi. Sähköimpulsseja tuottaville laitteille on kuitenkin Helajärven mukaan toisenlaista käyttöä:

– Ne voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi vamman jälkeisessä  kuntoutuksessa. Kun lihasta stimuloidaan supistumaan, se pysyy toimintakuntoisena ja palautuu nopeammin.

2.  Hoikentavat housut

Laihdutushousujen kankaan sisään on ommeltu helmiä. Kun ihminen liikkuu, helmet hierovat ja kiihdyttävät pintaverenkiertoa. Samalla periaatteella toimii myös vatsan ympärille kiedottu lämpövyö. Jälleen sekä Helajärvi että Elovaara myöntävät, että housut voivat todella kiihdyttää pintaverenkiertoa, mutta lupaukset laihduttavasta vaikutuksesta he tyrmäävät katteettomina.

– Jos luottaa housujen tehoon eikä elämäntapamuutoksia tehdä, on turha odottaa timmejä reisiä, täydentää Elovaara.

– Tätä voisi verrata hierontaan. Ihonalainen verenkierto kiihtyy hetkeksi ja alue voi olla erinäköinen, mutta se palautuu nopeasti normaalitilaan, Helajärvi toteaa.

3. Paastopillerit

Niille laihduttajille, joille jopa housujen tai värinävyön pukeminen tuntuu liikuntaponnistukselta, olemassa on myös pilleri. Toimintaperiaatteita on erilaisia, mutta tunnetuin valmiste muodostaa vatsalaukkuun kuituhyytelöä, joka täyttää vatsaa. Kuituhyytelön tarkoituksena on hillitä nälän tunnetta ja auttaa syöjäänsä siten myös laihtumaan.

– Valmiste muodostaa varmasti kalvon, jonka sanoo muodostavansa, mutta pitää jälleen miettiä, onko kokonaisuus kunnossa, kommentoi Elovaara.

Helajärvi ehdottaa vastaavan vaikutuksen loihtimista kotikonstein:

– Jos juo vettä tai syö salaattia ennen ruokailua, vatsalaukku täyttyy nopeammin ja näläntunne vaimenee, näin ruokaa ei tule syötyä niin paljon. Myös keittoruoat ovat hyviä alkupaloja juuri siksi, että niissä on paljon nestettä. Nämä vaikuttavat siis samalla tavalla kuin pillerin kerrotaan vaikuttavan, mutta halvemmin ja luonnollisesti.

4. Laihdutuslaastarit

Pillereiden, vöiden ja housujen lisäksi saatavilla on myös laihtumiseen tarkoitettuja laastareita. Laastareista pitäisi imeytyä luontaisia uutteita, esimerkiksi kaktus- tai merileväuutteita, joiden sanotaan parantavan aineenvaihduntaa tai hillitsevän makeannälkää.

Suun kautta nautittuna Elovaara myöntää esimerkiksi merilevän ravinteikkuuden, mutta ihon kautta käytettynä pitoisuuksien pitäisi olla melko voimakkaita imeytyäkseen ja aiheuttaakseen lupaamiaan tuloksia.

Helajärveä huolettavat laastarin lääkemäisiksi luonnehditut ominaisuudet:

– Lääkkeitä testataan paljon ja hyvin valvotuissa olosuhteissa. Melkein lääkkeenomaisten vaikutusten mainostaminen menetelmällä, joka ei ole samalla lailla testattu, kuulostaa huolestuttavalta.

5. Crosstrainer kotona

Monet ostoskanaviltakin tutut kotikuntoilulaitteet harjoittavat ennen kaikkea keskivartaloa. Tyypillisiä ovat yksinkertaiset, toistuvat liikeradat, ja säädeltävä vastuksen voimakkuus.

Vaikka edes kuntoilulaitteen kuvittelisi läpäisevän tiukan seulan, laite vaikuttaa Elovaarasta melko yksipuoliselta.

– Yhden lihasryhmän treenaaminen ei välttämättä kuormita tai kuluta tarpeeksi, Elovaara selittää.

– Monet kuntoilulaitteista treenaavat keskivartalon lihaksia eikä mikään lihas erotu, jos rasvaa on päällä.

Suurimman osan laihdutuslaitteista toimintaperiaatteet on kyllä selitetty realistisesti. Ongelmallista on, että tuotteet lupaavat lähes kautta linjan liikoja. Elovaara päivitteleekin, että lupaukset tuudittavat siihen, että tuote yksin hoitaa kaiken.

– Lähtökohtana pitäisi olla, että tehdään pitkäjänteisesti pysyviä muutoksia myös ruokavalioon, silloinkin kun tavoite saavutettu. Kuntoilua tulisi olla riittävän paljon, tietysti järki kädessä.

Myös Helajärvi peräänkuuluttaa pysyvyyttä:

–Jos haluaa pitää painonsa kurissa, kannattaa rakentaa elämä itselleen sopivaksi, mutta niin, että sillä on painonhallinnan kannalta hyödyllisiä vaikutuksia . Aktiivinen elämäntapa ei tarkoita pelkästään liikunnan lisäämistä vaan myös paikallaan olon vähentämistä. Voi ajatella, kuinka passiivista oma arki on ja kuinka sitä voisi alkaa asteittain aktivoida.

– Kun tehdään mitä tahansa elämäntapamuutoksia, tulisi myös miettiä miksi. Muutoksia ei koskaan kannata tehdä vain muutosten takia, vaan oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Vain tunnistamalla omat motiivit voi muuttua ja löytää itselleen oikeasti hyvän tavan elää sen sijaan, että juoksisi trendien perässä. Näin laihdutus voi olla helpompaa ja tuloksellisempaa. On myös hyvä muistaa, ettei lievä ylipaino ole aina pahasta, mikäli fyysinen kunto on kohdallaan.

Onnistuiko juontajan painonpudotus? Katso!

Studio55.fin Markku Veijalainen oli viime keväänä kuntoremontissa. Katso tulokset!

Mapen kuntoremontti 25:00

Studio55.fi/Juulia Jaulimo

Kaipaatko toimivampia laihdutusvinkkejä? Lue lisää laihdutuksesta  Keventäjistä!

Lue myös:

    Uusimmat