Tee kodista turvallinen pitkälle vanhuuteen – muutama muutos auttaa

Tasapainon ja lihasvoiman heikkeneminen, huonontuva näkö ja kuulo sekä taipumus unohdella voivat huolettaa kotona asuvaa ikääntyvää tai hänen omaisiaan. Pienetkin käytännön asumisratkaisut tuovat mielenrauhaa, ehkäisevät onnettomuuksia ja antavat mahdollisesti lisää elinvuosia kotona.

Neuvoja annettiin Bankrate-verkkosivustolla.

Panosta valaistukseen

Kaatuminen voi viedä vanhukselta hengen tai toimintakyvyn ja loppuelämäksi laitoshoitoon. Kun näkö ikääntyessä huononee, himmeä valaistus pitäisikin vaihtaa kirkkaampaan ja runsaampaan. Tarkista, että käytävissä, portaikoissa, vessassa, sängyn laidalla ja eteisessä on tarpeeksi valoja.

Kosketuksesta syttyvät ja sammuvat lamput voivat olla hyvä ratkaisu yöpöydälle. Sen sijaan esimerkiksi kaappeihin tai käytäviin kannattaa hankkia liiketunnistinvalot, jotka syttyvät ja sammuvat automaattisesti liikkeen perusteella.

Katse lattiaan

Kaatumisiin vaikuttaa myös alusta, jolla liikkuu. Eiväthän matot ole rullalla tai liiku herkästi paikoiltaan? Vänkyröistä matoista kannattaa hankkiutua eroon ja varmistaa loppujen paikallaan pysyminen esimerkiksi kaupasta ostettavalla mattoteipillä.

Lattialla ei myöskään saisi olla sotkua tai sähköjohtoja, joihin helposti kompastuu. Kulkuväylän esimerkiksi makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen on oltava esteetön. Märälle altistuvassa kylpyhuoneessa matossa kannattaa olla liukumaton pohja.

Hanki keittiöön paloturvallisuusjärjestelmä

Unohtelevaiselle ja dementian oireista kärsivälle ihmiselle ruoan laittamisesta voi tulla vaarallista. Entä, jos ei muistakaan, mitä on tekemässä ja hella jää päälle? On olemassa erilaisia liesivahteja ja ylikuumenemissuojia, jotka tarkkailevat lämpötilaa ja tarvittaessa katkaisevat virran. Kannattaa myös miettiä, olisiko turvallisempaa lämmittää ruokaa mikroaaltouunissa kuin hellalla tai uunissa ja voisiko veden kiehauttaa kattilan sijaan vedenkeittimessä.

Heikentyneiden käsivoimien takia on hyvä huolehtia, ettei astioita tarvitse kanniskella pitkiä matkoja työtasoilla. Samoin kannattaa valita kevyitä muoviastioita ja liukumattomista materiaaleista tehtyjä pannulappuja. Lieden läheisyydessä on oltava riittävästi laskutilaa, ja lieden on hyvä olla samalla sivulla astianpesualtaan kanssa. Kattiloiden siirtely on niin ikään helpompaa keraamisella tasolla kuin valorautalevyillä.

Luo turvajärjestelmä

Jos vanhus joutuu hätään, GPS-ominaisuudella varustettu turvahälytin tai -ranneke voi tulla tarpeeseen. Tällöin käsillä ei tarvitse tehdä muuta kuin painaa nappia, niin puhelu jo yhdistyy ennalta määritettyyn numeroon ja GPS-paikannin paikantaa sen. Jotkin laitteet oppivat jopa tuntemaan käyttäjänsä elämänrytmin, jolloin sen poiketessa normaalista – esimerkiksi tajuttomuuskohtauksen sattuessa – lähtee automaattinen hälytys jälleen etukäteen määritetylle vastaanottajalle. Laitteet voivat myös antaa tietoa vanhuksen hyvinvoinnissa pidemmällä aikavälillä tapahtuvista muutoksista, kuten vähentyneestä aktiivisuudesta. Ainakin omaisille se tarjoaa mielenrauhaa.

Tee kylpyhuoneesta kaatumisvarma

Kylpyhuoneissa kompuroidaan usein öisin tokkuraisina. Kannattaa miettiä, olisiko erilaisista tarttumiskahvoista tai kaiteista tapaturmien estäjiksi. Harkintaan voi laittaa niin ikään WC-istuimen korottajan tai kokonaan uuden, korkeamman pöntön. Pesutiloihin voi myös hankkia suihkutuolin.

Huomioi yksilölliset tarpeet

Jos on huono kuulo, kännykkään liitettävä vilkkuvastaanotin voi olla hyvä idea. Kun puhelin soi tai vastaanottaa viestiä, kirkkaana vilkkuva valo takaa, että se ei jää huomaamatta. Samoin esimerkiksi ovikelloon voi hankkia merkkivalon.

Lähteet: Bankrate.com, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat