Tavallinen vai kylmäpuristettu rypsiöljy? Näin ne eroavat

Kylmäpuristettu rypsiöljy on kalliimpaa kuin tavallinen rypsiöljy, mutta ei juurikaan terveellisempää, kertoo ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistolta.

– Kylmäpuristus tuotteen etiketissä tarkoittaa, että öljy on irrotettu rypsinsiemenistä tavanomaista hellävaraisemmin, Riitta Freese sanoo.

Käytännössä hellävaraisempi irrotus tarkoittaa, että öljy erotetaan mekaanisesti esimerkiksi ruuvipuristimen avulla. Normaalisti öljy uutetaan siemenistä murskaamalla sekä liuottimen avulla. Kylmäpuristuksessa lämpötila ei yleensä nouse yli 40 Celsius-asteen.

– Ei ole kuitenkaan osoitettu, että kyseisillä öljyillä olisi kovin erilaisia vaikutuksia kuin tavallisella rypsiöljyllä: myös kylmäpuristettu rypsiöljy on pääosin rasvaa, ja siinä on sama rasvahappokoostumus kuin puhdistetummassakin rypsiöljyssä.

Kylmäpuristettu öljy voidaan toki valita muistakin kuin terveydellisistä syistä.

– Kylmäpuristetut öljyt todella maistuvat joltakin. Eli jos pitää voimakkaammasta mausta, niin kyllä niitä kannattaa käyttää vaikka salaattien päällä.

Ruoanvalmistukseen kylmäpuristettua öljyä ei välttämättä kannata hankkia.

– Kylmäpuristetut öljyt kestävät kuumennusta tavallista öljyä huonommin eikä niitä suositella paistorasvaksi. Kuumennettaessa kylmäpuristuksen hienous menee tavallaan hukkaan. Tavallinen rypsiöljy sopii siis ruoanvalmistukseen oikein hyvin, Freese sanoo.

– Koska kylmäpuristettuja öljyjä ei puhdisteta tavanomaisten öljyjen tapaan, niihin jää enemmän maku- ja väriaineita, mutta myös sellaisia yhdisteitä, jotka nopeuttavat öljyn härskiintymistä. Myös jotkut väri- ja aromiaineet reagoivat korkeassa lämpötilassa ja tuottavat kitkerän makuisia yhdisteitä, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia tarkentaa.

Lääkäri Kirsi Pietiläinen kritisoi voivillitystä ja karppauksen muuttumista "rasvaukseksi" Keventäjissä tammikuussa 2012. Katso, millaisiin tilanteisiin voi Pietiläisen mielestä sopii.

Lue myös:

    Uusimmat