Suututtaako? Katso vinkit vihanhallintaan

Onko vihasi hallitsematonta? Kaikkoavatko ihmiset ympäriltäsi? Hyviä uutisia: aivoja on mahdollista harjoittaa niin, että vihainen käytös lopulta korvautuu rakentavalla.

”Mielenmuutos” saa aivan uuden merkityksen aivojen neuroplastisuuden, eli aivojen muokkautuvaisuuden myötä. Aivot muokkautuvat läpi elämämme.

Paljon käytetyt alueet aivoista muuttuvat paksummiksi ja kehittyneemmiksi ja näin ollen ne toimivat toisia alueita herkemmin. Toistuvilla harjoituksilla on mahdollista muokata aivojen rakennetta ja samalla omia käyttäytymismalleja.

Mistä tietää, että viha ei ole hallinnassa?

Kun ihminen ei hallitse vihaa, alkaa viha hallita elämää. Georgetownin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kliininen apulaisprofessori, vihaekspertti Robert Nay sanoo, että vihanhallinnalliset ongelmat laskevat suoriutumiskykyä niin opiskeluissa, töissä kuin urheilussakin.

Myös fyysinen hyvinvointi järkkyy. Vihainen ihminen saattaa kokea päänsärkyä ja lihaskipua. Sydämen syke on nopeutunut ja kehon lämpötila nousee. Vihanhallintaongelmat saattavat myös aiheuttaa ruuansulatusongelmia, närästystä ja vatsavaivoja. Vihaisen ihmisen ihmissuhteet kärsivät myös. Muut ihmiset vetäytyvät pois jännittyneen ihmisen luota.

Vihanhallintamenetelmästä apua

Fyysiset oireet ja ongelmat läheisten kanssa voivat kaikki kieliä vihanhallinnanongelmista. Nay on kirjoittanut kirjan, joka pureutuu STOP-vihanhallintamenetelmään, jolla pyritään muokkaamaan ihmisen aivoja.

Vinkkejä vihan tunteiden hallintaan

Pidä kirjaa

Nay kannustaa potilaitaan kirjoittamaan ylös milloin he ovat suuttuneet ja miksi niin kävi. Nay uskoo, että ihminen muokkaa käytöstään todennäköisemmin silloin, kun hän itse on tarkkaillut käytöstään.

Itsetarkkailun myötä ihminen tulee tietoisemmaksi itsestään. Pitämällä kirjaa huomaa, kuinka usein viha vaikuttaa elämään, mitkä asiat laukaisevat vihaa ja millaisia reaktiot ovat.

Hengittele

Yksinkertainen on kaunista. Toisinaan ihan pelkkä hengittäminen auttaa, kun olet vihainen.

Kun huomaat olevasi vihainen, istu alas ja anna käsiesi roikkua rentoina kyljissäsi. Istuminen liittyy usein turvallisuuden ja vakauden tunteeseen. Hengitä syvään suun kautta ja laske kymmenestä alaspäin. Mielesi on kirkkaampi, kun kehosi on rauhoittunut.

STOP-menetelmässä tarkkaillaan mielen ja kehon vuorovaikutusta. Kehon reaktioiden kautta voidaan lähteä muovaamaan aivojen toimintaa. Nay painottaa, että omista vihanhallinnallisista ongelmista on oltava tietoinen, jotta muutos on mahdollinen.

STOP

Ensin on selvitettävä, mistä vihantunteet nousevat. Ihmisen kannattaa tarkkailla kehoaan. Keho reagoi suuttumukseen. Kun tietää, kuinka keho viestii suuttumuksesta, on helpompi huomata, kun niin tapahtuu. Samalla on valppaampi käsittelemään ja kontrolloimaan vihaa. 

Keskity ajatuksiin

Tunnista vihaa ruokkivat ajatukset ja sulje ne tietoisesti pois. Nayn mukaan ihmisen on uskottava siihen, että vihaiset ajatukset voi sulkea pois.

Korvaa vihaiset ajatukset

Kannattaa etukäteen maalailla sellaisia ajatuksia, jotka rauhoittavat. Keho kiehahtaa vihaisten ajatusten myötä, mutta yhtä lailla keho rentoutuu rauhoittavien ajatusten avulla.

Ristiriitatilanteessa ihminen pystyy ilmaisemaan tunteensa ja tarpeensa sekä kertomaan, mistä alun perin suuttui, paremmin silloin, kun aggressiivinen käytös vaihtuu itsevarmaan käytökseen.

Ennakoi

Hyvällä suunnitelmalla voi välttyä joutumasta tilanteisiin, jotka aiheuttavat suuttumusta. Tee etukäteen suunnitelma siitä, millä tavoin ristiriitatilanteen voi laukaista.

Kun vihaansa hallitsee, voi STOP-metodia käyttää myös ahdistuneisuuden ja stressin hallintaan. Jatkuva harjoittelu johtaa fyysisiin muutoksiin aivoissa, joista tulee ajan myötä pysyviä.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat