Pysy virkeänä kaiken ikää – lue vinkit!

Lue asiantuntijan vinkit virkeään ja hyvään elämään.

1. Ajattele myönteisesti ja sisällytä elämääsi asioita, jotka tekevät siitä elämisen arvoisen

Jos ylläpidät myönteistä elämänasennetta ja teet asioita, jotka tuntuvat itsellesi tärkeiltä, lisäät takuuvarmasti tunnetta hyvästä elämästä ja ikääntymisestä. Tutkimustenkin mukaan vaikutat samalla myönteisesti omaan terveyteesi. Myönteiset mielikuvat ja mielekäs elämän sisältö voivat liittyä juuri sinua kiinnostaviin harrastuksiin, sosiaalisiin suhteisiin, luovuuteen, huumoriin ja joustavuuteen.

2. Ylläpidä sosiaalisia suhteitasi

Ihmissuhteet ylläpitävät terveyttä. Tee asioita puolisosi, lasten, lastenlasten, ystäviesi tai naapureidesi kanssa. Keskustele, kuuntele, kosketa, harrasta – ne kaikki ovat tärkeitä terveydellesi. Jos koet olosi yksinäiseksi, kerro siitä rohkeasti. Yksinäisyys nimittäin heikentää terveyttä ja toimintakykyä. Toisaalta yksin oleminen on eri asia, ja siitä on hyvä välillä myös nauttia. Läheisyys ja seksuaalisuus ovat tärkeitä asioita ikääntyvän ihmisen elämässä. Uskalla näyttää tunteesi ja ole oma itsesi!

3. Liiku

Liikunta huoltaa kehoa, tuottaa hyvää oloa, rentouttaa, mahdollistaa sosiaalista kanssakäymistä ja lisää itsetuntoa. Liiku oman kodin lähellä, jos koet, että sinun on vaikea lähteä liikkeelle. Ota ystävä tai naapuri mukaan. Valitse laji, josta olet aina pitänyt tai jatka sitä harrastusta, jota olet joskus harrastanut. Kokeile rohkeasti myös uusia lajeja! Ikä ei ole tekosyy jättää asioita tekemättä, missään iässä. Ylläpidä voimaa, tasapainoa, notkeutta ja kestävyyttä. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, jooga ja lenkkeily. Liiku mielellään joka päivä ainakin 30 minuutin ajan. Syke- ja askelmittari ovat hyviä välineitä ja motivoivat liikkumaan.

4. Syö hyvin ja nauti!

Hyvä ravitsemus pitää sisällään riittävästi energiaa ja hyvät suojaravintoaineet. Hyvät ruokailutottumukset parantavat vastustuskykyä sekä nopeuttavat mahdollisista sairauksista toipumista. Terveysvaikutusten lisäksi ruoka on tärkeä osa elämäämme. Tee ruokailutilanteesta nautinto, joka on parhaimmillaan päivän kohokohta. Jos liikut paljon, kulutat lähes yhtä paljon energiaa kuin nuorempanakin. Useimmat kuitenkin turhaan vähentävät aktiivisuutta ikääntyessä ja tällöin energiantarvekin vähenee.

Muista, että isot painon vaihtelut voivat olla merkki huonosta ravitsemuksesta. Pingottaminen ihannepainoon on turhaa. Vaikka energiantarve ikääntyessä vähenisikin, suojaravintoaineiden tarve ei vähene: vitamiinit ja kivennäisaineet on muistettava. Usein esimerkiksi folaattien ja D-vitamiinin saanti on ikääntyvillä suositeltua niukempaa. Folaatteja saa muun muassa kasviksista, hedelmistä ja ruistäysjyvätuotteista. D-vitamiinin suositusten mukainen saanti edellyttää useimmiten vitamiinivalmisteen käyttöä. Muistathan myös ravinnon proteiinit – niitä tulisi olla 10−20 prosenttia energian saannista.

5. Hengen ravintoa

Taide ja kulttuuri vaikuttavat myönteisesti hyvinvointiimme. Taide- ja kulttuuritoiminta mahdollistavat elämyksiä, ovat yhteydessä hyvään terveyteen, lisäävät sosiaalisia verkostoja ja tuovat elämäämme viihtyisyyttä.

6. Ylläpidä muistia

Aktiivinen ote elämään, uusien kokemusten hankkiminen, hyvä motivaatio, myönteisyys, hyvä terveydentila, liikunta, riittävä uni ja hyvä ravinto edistävät muistia. Muistia on hyvä pitää yllä, mutta siitä ei kannata ottaa stressiä. Stressi nimittäin heikentää muistitoimintoja. On kuitenkin totta että harjoittamalla muistia ehkäiset muistitoimintojen heikkenemistä: lukeminen, harrastukset, sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen sekä erilaisille kursseille tai koulutukseen osallistuminen.

7. Ole tietoinen muutoksista ja nauti mahdollisuuksista

Ikääntyminen tuo tullessaan muutoksia, joiden käsittely on tärkeää. Esimerkiksi eläkkeelle jääminen on iso muutos, johon voi etukäteen valmistautua.Myös läheisten kuolema tai oma sairastuminen ovat asioita, joita on tärkeä käsitellä vaikkapa vertaisten kanssa. Toisaalta ikääntyminen tuo tullessaan vapautta, mahdollisuuden hitaampaan tempoon, enemmän aikaa harrastuksille ja perheelle, ystäville.

Voit nauttia lapsenlapsista ilman, että heistä tarvitsee huolehtia. Lomaile ja matkustele. Käytä itseesi rahaa, älä säästä sitä turhan paljon pahan päivän varalle tai lapsille. Älä ajattele, mitä muut ajattelevat. Jaa muille elämänkokemustasi ja sitä viisautta, jota olet matkan varrella kerännyt. Muistele, se tekee hyvää. Jaa muistot myös nuoremmille sukupolville, sillä heillä ei ole sitä mitä sinulla on. Muista, että olet ansainnut hyvän ikääntymisen ja kaiken sen, mitä se tarjoaa!

Vinkit antoi projektipäällikkö Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta

Juttu on uusinta vuodelta 2009.

Lue myös:

    Uusimmat