Poliisista seksiterapeutiksi - Työyhteisö ei hyväksynyt

Ylikonstaapeli Pekka Mustonen kouluttautui parisuhde ja seksuaaliterapeutiksi raavaan ja raskaan poliisityönsä ohella. Pekka sai ihmisläheisistä opinnoista paljon irti, mutta uudet, pehmeämmät arvot eristivät hänet työyhteisöstä.

Pekka Mustonen oli ehtinyt toimia poliisivoimissa kouluttajana vuosia, kun hän innostui opiskelemaan parisuhdeterapeutiksi. Opintojensa alussa Pekka ajatteli kehittävänsä itsensä lisäksi samalla ammattitaitoaan poliisina, mutta työyhteisö ei tutkintoa arvostanut.

– Itselläni on se käsitys, että se vierotti minua työyhteisöstä. Minuun ei suhtauduttu samalla tavalla kuin ennen. Piti jotenkin kertoa, että olen se sama Pekka edelleen.

Jotain uutta opinnot kuitenkin olivat Pekalle antaneet.

– Ajatusmaailmani alkoi muuttua. Suhtautumiseni ihmisiin ei ollut sama kuin ennen henkilökohtaisen kriisin läpikäytyäni. Se, mitä olin ennen ajatellut vaikkapa seksuaalivähemmistöistä, erilaisista ihmisistä ja vierasmaalaisista, ei enää vastannutkaan sitä, miten minun piti kohdata ihmiset, Pekka kuvailee.

Opintojensa alkutaipaleella Pekka koki identiteettikriisin, joka aloitti hänessä pitkän henkilökohtaisen kasvun.

– Ystäväpiirini supistui, koska yhteiset asiat vähenivät. Ajatusmaailmamme ei enää vastannut toisiaan.

Omalta osaltaan työtovereiden nihkeää suhtautumista pahensi Pekan sairastuminen poliisitalon homeesta. Vaikka Pekan astma todettiin jo varhain ammattitaudiksi, ei se saanut osakseen ymmärrystä kollegoilta ja esimiehiltä. Sairastuminen ajoi hänet työkyvyttömyyseläkkeelle.

Poliisi ei tukenut

– Sekä sairastumisen että opintojeni suhteen en saanut minkäänlaista tukea työnantajalta. Koulutustani ei käytetty hyväksi edes silloin, kun minulle olisi pitänyt etsiä uutta tehtävää, Pekka toteaa.

Yhdessä vaimonsa kanssa Pekka laati poliisiorganisaatiolle Työhyvinvointi ja parisuhde- projektin osana yksiä ammattikorkeakouluopintojaan. Organisaatiota se ei kuitenkaan kiinnostanut. Pekka näkeekin, että poliisille henkilökunnan henkinen hyvinvointi on toissijaista. Edes poliisien oma ammattilehti ei ole tarttunut Pekan tarjoamiin parisuhdetta käsitteleviin artikkeleihin, vaan aihe tyrmättiin vain naistenlehdille sopivana.

– Jossain vaiheessa minulla oli ruusuinen ajatus, että asiantuntemustani olisi voitu käyttää hyväksi henkilöstön hyvinvoinnin kehittämisessä. Eiväthän poliisien perheet eroa mitenkään muista, Pekka huokaa.

– Poliisin työ on ulkoistettu henkisesti muusta elämästä. Se on niin raskas ammatti, jossa kohdataan niin raskaita asioita, että taustatekijöiden pitää olla kunnossa. Eli siis perheen ja parisuhteen, hän toteaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Lehtikuva, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat