Säilöminen on hyvä ja helppo tapa ottaa talteen syksyisen luonnon parhaat antimet. Samalla tiedät tarkkaan, mistä aineksista purkkiesi sisältö koostuu. Valitse alla olevista säilömismenetelmistä sinulle parhaiten sopiva!
Hapansäilöntä
Hapattaminen on edullinen säilöntätapa. Se perustuu maitohappobakteerien aikaansaamaan käymiseen, jonka myötä tuotteen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta estyy.
Tarvitaan riittävästi käymiskykyisiä sokereita, käymiselle otollinen lämpötila, hapettomat olot sekä hyvä hygienia, jotta maitohappobakteerit pystyvät muodostamaan maitohappoa. Hapansäilöntä vaatiikin tekijältään tarkkuutta.
Kaalin hapattaminen onnistuu varmimmin, joten siitä on helpoin aloittaa. Menetelmä käy myös muille kasviksille sekä sienille. Onnistunut hapansäilyke on raikkaan hapan ja hyväarominen.
Etikkasäilöntä
Etikkasäilykkeet antavat ruokapöydän tarjontaan särmää kirpeydellään. Säilyvyys perustuu etikan happamuuteen sekä sokeriin.Edullinen väkiviinaetikka on yleisin, mutta myös viinietikat käyvät tarkoitukseen.
Käytä etikkaa keittäessä teräs- tai emalikattilaa, pidä kansi päällä ja huolehdi tuuletuksesta. Mikäli et halua jättää mausteita liemeen, lisää ne keitinliemeen sideharsopussissa, jotta vältyt siivilöimiseltä. Muista, että etikkaa ruostuttaa metallikansia. Peitä tölkki ensi muovikelmulla tai käytä muovitettuja kansia.
Tuoresäilöntä
Osaa marjoja voi säilöä ilman kuumennusta ja säilöntäaineita, sillä ne sisältävät runsaasti bentsoehappoa ja muita säilöviä aineita. Tuoresäilönnästä puhtaus on erityisen tärkeää.
Kotimaisista marjoista puolukka, karpalo ja lakka säilyvät hyvin survoksena. Veteen säilöttäviksi sopivat edellä mainittujen ohella myös puolikypsät karviaiset, kirsikat sekä paloiteltu raparperi. Marjojen ja kirsikoiden on oltava tuoreita ja ehjiä.
Kuivaaminen
Ikivanhassa säilöntämenetelmässä mikrobit eivät voi elää, koska ne eivät saa riittävästi vettä. Kuivatuissa tuotteissa sekä maku että useimmat ravintoaineet säilyvät hyvin. Varastointi ei kuluta lainkaan energiaa.
Menetelmä sopii lähes kaikille ruoka-aineille, yleisimmin yrteille, vihanneksille, sienille ja marjoille sekä myös lihalle ja kalalle.
Pakastaminen
Pakastaminen on helppo ja nopea säilömistapa, jossa ruoka-aineiden maku, väri, rakenne ja vitamiinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain laadukkaita, tuoreita tuotteita.
Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18 asteessa ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Siksi pakastuslämpötilan tulee olla tarpeeksi alhainen ja tuotteiden jäähdytettyjä, etteivät ne jäädy liian nopeasti.
Umpiointi
Ennen pakastimia umpiointi oli yleinen tapa säilöä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Menetelmässä kuumennus tuhoaa pieneliöt, ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Kun kuumennuksen aikana syntyy vesihöyryä, se työntää ilman pois tölkistä, ja alipaine sulkee kannen tiiviisti.
Umpiointiin tarvitaan ainoastaan iso kattila sekä twist-off-kansilla suljettavia lasitölkkejä. Umpioitaviksi sopivat muun muassa kokonaiset luumut, kirsikat, karviaismarjat sekä lohkotut omenat.
Lähde: www.martat.fi
Lue myös:
Uusimmat
-
17:42
MTV seuraa: SM-liigan finaalit käyntiin – Tapparalta salamamaali, Nokia Arenalla upea legendaele
-
17:41
Hamas-johtaja ja Turkin presidentti tapasivat – keskustelivat yli kaksi tuntia
-
17:32
Ville Vallaton vai sittenkin Vili Vilperi? Testaa, kuinka hyvin tunnet retrodrinkit!
-
17:23
Tykkialku SM-liigafinaaleihin – kaksi minuuttia pelattu ja kiekko maalissa
-
17:11
Vihreiden Sofia Virta tuomitsee hallituksen leikkaustoimet MTV:n Uutisextrassa: "Nämä ratkaisut tulevat maksamaan myöhemmin enemmän"
-
17:05
"Meillä on kova nippu" – Aho ja Teräväinen iskevät NHL:ssä tutun vastustajan kimppuun
-
17:03
Jasmin-tytär kuittailee äidilleen Minttu Murphy-Kaulaselle lirkuttelusta
-
17:02
Therese Johaugin kuviot uusiksi – poliisi puuttui peliin Norjassa
-
16:59
EK14: Vastaisku MM-rallin kutkuttavassa voittotaistossa! Johtopaikka vaihtui taas – MTV seuraa
-
16:59
Vilkaisu näytölle riitti – asiantuntija näki Duplantisin hirmuisen ME-vireen: "Ammuttiin isolla tykillä"
-
16:41
Israel sanoo ampuneensa 10 taistelijaa pakolaisleirin ympäristössä Länsirannalla
-
16:38
"Lastensuojelulapsista on tehty heittopusseja" – pahimmillaan yksi lapsi kiertää kymmeniä laitoksia ympäri maata
-
16:35
Kirja-arvio: Pippuri, nolla ja buddha – Intia maailman kulttuurihistoriassa
-
16:26
Suomelle tylyä kyytiä Kanadalta MM-kenraalissa
-
16:21
Prinssi Alexander 8 vuotta! Vanhemmat Carl Philip ja Sofia jakoivat ihastuttavan kuvan
-
16:17
Jättijoukko dopingista kärynneitä kiinalaisia pääsi kuin koira veräjästä – olympiamitaleja tuli
-
15:58
Linjaus viemäristä alas? KHL-tähti vihjaa tulevansa jääkiekon MM-kisoihin
-
15:52
Opiskelijajärjestöt tyrmäävät koulutuksen maksuttomuuteen suunnitellut toimet – näin kommentoi opetusministeri
-
15:48
Älä anna takatalven hämätä: UV-säteilyltä kannattaa suojautua jo huhtikuussa – pilviselläkin säällä
-
15:42
Armand Duplantisilla poikkeuksellinen valmistautuminen ennen huimaa ME-hyppyä: "Ihan mustaa"
-
Lataa lisää