Parantaako kahvi muistia? Kahvimyytit professorin syynissä

Oletko koskaan pohtinut, onko kahvi huume tai aiheuttaako se sydänkohtauksia? Lääketieteen emeritusprofessori Antti Aro kommentoi kahvia koskevia myyttejä Studio55.fi-ohjelmassa.

1. Kahvi on huume

Kahvista ei pitäisi puhua huumeena, vaikka se onkin tottumusta aiheuttava aine. Se ei aiheuta vakavaa fyysistä riippuvuutta niin kuin kovat huumeet. Mutta kyllä siihen tottuu, ja jos säännöllisen käytön lopettaa, parin–kolmen päivän päänsäryn siitä saa eli jonkinlaisia puutosoireita tulee.

2. Kahvi nostaa verenpainetta

Pitemmällä aikavälillä kahvi ei vaikuta verenpaineeseen ollenkaan, mutta jos heti kahvikupin nauttimisen jälkeen mittaa verenpaineen, se voi olla koholla. Mutta sillähän ei ole mitään merkitystä, koska se ei kestä pitkään. Jos mietitään verenpaineen vaikutuksia terveyteen, se on kyllä pitkän aikavälin verenpaine, joka terveyteen vaikuttaa.

3. Kahvi vähentää syvää REM-unta

Tässä on yksilöllinen vaihtelu, joka riippuu aika paljon tottumisesta. Jos kahvia juo harvoin, se vaikuttaa uneen voimakkaammin. Tämä johtuu kofeiinista ja kahvin piristävästä vaikutuksesta, joka on tärkein syy siihen, että kahvia ylipäätään juodaan. Jos kahvia juo liian myöhään illalla, niin monet ihmiset kärsivät unettomuudesta tai nukahtamisvaikeuksista, koska kofeiini vaikuttaa useita tunteja.

4. Runsas kahvinjuonti lisää sydänkohtauksen riskiä

Kun kahvia juo paljon kerralla, sydämentykytystä voi tulla. Se ei ole sinänsä kauhean vaarallista, vaikka onkin ehkä epämiellyttävä kokemus. Tutkimuksissa on itse asiassa osoitettu, että kahvi ei lisää sydänkohtauksen riskiä. Sillä on tietysti näitä liitännäisvaikutuksia: monet polttavat tupakan aina kuin juovat kahvia tai syövät rasvaista kuppilaruokaa kun käyvät kahvilla. Tällaiset asiat voivat lisätä sydäntautiriskiä, mutta kahvi itsessään on viaton.

5. Kahvi heikentää luustoa

Teoriassa kyllä, käytännössä vaikutus on heikko. Sanotaan, että kalsiumia erittyy virtsaan enemmän, kun juo kahvia. Mutta se voidaan korjata sillä, että lurauttaa vähän maitoa kahvin sekaan, jolloin kalsiumia on siinä eikä sitä tarvitse luustosta ryöstää. Joten lievä vaikutus on.

6. Kahvi kuivattaa elimistöä

Tämä on periaatteessa totta, koska kahvilla on lievä diureettinen (virtsaneritystä lisäävä) vaikutus. Toisaalta kahvinkin mukana saa nestettä ja ihmiselle tulee kyllä jano, jos pääsee liikaa kuivumaan.

7. Kahvi parantaa muistia ja voi auttaa dementian hoidossa

Kahvi voi parantaa muistia tilapäisesti, mutta esimerkiksi vaikutuksista dementiaan on vaikeaa sanoa. Dementikoilla on hyviä ja huonoja päiviä.

Muutenkaan kahvia ei tulisi pitää lääkkeenä. Se on nautintoaine, ja sen positiiviset terveysvaikutukset tulevat kaupan päälle.

Millaisia vaikutuksia kahvilla on maksaan tai motoriseen suorituskykyyn? Katso lähetyksestä.

Hyvä, paha kahvi. 27:08

Lue myös:

    Uusimmat