Onko suhteesi liikuntaan epäterve? Nämä merkit paljastavat

Ihmisen on hyvä liikkua säännöllisesti, mutta liika on liikaa. Jos samaistut seuraaviin kohtiin, suhteesi liikuntaan saattaa olla epäterve. 

Asiasta kirjoitti Psychology Today verkkosivuillaan.

Perut usein sosiaaliset menot liikunnan takia

Luistatko perheen tai ystävien kanssa laadituista suunnitelmista, koska ne rikkovat treenirutiinisi? Nyt on aika arvioida omaa tärkeysjärjestystä uudelleen.

Oikeasti oman terveytensä hyväksi liikkuvan tulee muistaa, että terveyteen vaikuttavat treenien lisäksi muutkin tärkeät osa-alueet: perhe, ystävät, työ ja hauskanpito. Jos ne sysää jatkuvasti liikuntasessioiden tieltä, se kuulostaa jo aika pakkomielteiseltä.

Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset, joilla on hyvät suhteet läheisiinsä, elävät pidempään, kärsivät harvemmin terveysongelmista ja ovat onnellisempia. Sellaisiakin viitteitä on saatu, että heikot sosiaaliset suhteet saattavat olla terveydelle jopa haitallisempia kuin fyysinen passiivisuus.

Elämän viimeisinä hetkinä mieleen tuskin tulevat spinning-tunnit vaan rakkaat ja läheiset. Toiset ihmiset tekevät elämästä elämisen arvoisen. Sitä ei pitäisi uhrata liian tiukan liikuntalukujärjestyksen takia.

Liikut ”kompensoidaksesi” syömäsi ruoat

Ajatteletko lenkin jälkeen, että nyt olet todellakin pullasi ansainnut? Et ole ainoa. Mutta jos sinulle ainoa syy liikkua on se, että saat syödä vapaammin herkkuja, jotain on pielessä.

Painon kontrollointi pelkällä liikunnalla ei onnistu, koska painoon vaikuttavat voimakkaasti myös biologiset ja geneettiset tekijät. Niin sanottu asetusarvoteoria (set point theory) esittää, että keho päättäväisesti hakeutuu tiettyihin geneettisesti määräytyneisiin kilolukemiin. Jos syö pääsääntöisesti mielitekojen pohjalta eikä rajoita kalorien määrää, paino lopulta vakiintuu ”asetusarvoonsa”. Teorialla on selitetty sitä, miksi laihduttajien paino usein pitkällä aikavälillä palautuu entiselle tasolle.

Kohtuudella syötynä herkutkin voivat olla osa terveellistä ruokavaliota. Tee töitä sen eteen, että oppisit näkemään kaikki ruoat neutraaleina ilman tarvetta ”vastineelle”. Tällöin sinulla on vapaus liikkua liikkumisen ilosta eikä jonkin aterian kompensoimiseksi.

Liikut huolimatta väsymyksestä, sairaudesta tai vammoista

Nykyään kehon viemistä äärimmäisyyksiin ihaillaan ja glorifioidaan. ”Älä koskaan luovuta” ja ”kivusta seuraa palkinto” ovat liikunta-addiktien uusia mottoja. Liikunnan harrastamisessa sairaana, loukkaantuneena tai silloin, kun on fyysisesti tai henkisesti poikki, ei ole kuitenkaan mitään ihailtavaa.

Lepo ja palautuminen on yhtä tärkeää kuin treenikin. Pidä lepopäivä, kun siltä tuntuu. Levossa keho korjaa itseään ja lihakset täydentävät glykogeenivarastojaan. Jos paahtaa palautumatta treenistä toiseen, vammautumisen riski kasvaa, suorituskyky heikkenee ja mielialakin voi painua alas.

Varo myös näitä merkkejä

  • Liikunnan väliin jääminen tekee sinut ärsyyntyneeksi ja alakuloiseksi.
  • Tunnet olosi tyytyväiseksi vain liikunnan aikana tai vähän sen jälkeen.
  • Säännöllisen liikunta-aikataulun lisäksi liikut ylimääräistä, jos jostakin järjestyy aikaa.
  • Muut ihmiset ovat huomauttaneet sinulle, että liikut jo liikaakin.

Lähde: Psychologytoday.com, Active.com

Lue myös:

    Uusimmat