Onko sinulla unettomuuteen altistavat geenit?

Geeneillä on vahva vaikutus heikkoon unenlaatuun. Kohtaloonsa ei tarvitse silti alistua. Uniongelmiin on saatavissa apua.

Dosentti, psykiatrian erikoislääkäri Tiina Paunio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on perehtynyt työssään unihäiriöihin. Suomalainen tutkimus viittaa siihen, että heikossa unen laadussa on vahva perinnöllinen vaikutus, etenkin naisten kohdalla.

− Osalla ihmisistä on synnynnäinen taipumus nukkua huonosti, Paunio toteaa.

Geenit vaikuttavat unen laadun ohella myös unen pituuteen. Ihminen pärjää keskimäärin parhaiten 7−8 tunnin levolla. Jos unimäärä on pidempi tai lyhyempi, lisääntyvät sekä psyykkiset että somaattiset ongelmat väestötasolla.

− Toki on myös olemassa ihmisiä, joiden nukkuminen poikkeaa keskiarvoista, ja silti he voivat hyvin.

Masennus ja unettomuus

Tutkimus antaa näyttöä myös masennuksen ja unettomuuden välisestä suhteesta.

− Jopa 90 prosenttia masennuspotilaista kärsii uniongelmista. Tuloksemme kuitenkin osoittavat, että masentunut mieliala ei ole itsessään riski heikolle unelle. Heikko uni sen sijaan kasvattaa riskiä sairastua masennukseen, Paunio selvittää.

Kun unettomuuden taustalla piilee masennusta, tilanne on tärkeää tunnistaa ja hoitaa oikein. Unilääkkeet heikentävät unen laatua, kun taas masennuslääkkeillä saattaa olla päinvastainen vaikutus.

− Unettomuus voi liittyä myös ahdistuneisuusherkkään persoonallisuuteen. Sekin voi vaatia hoitoa, esimerkiksi psykoterapiaa. Apu vääriin nukkumistottumuksiin saattaa löytyä esimerkiksi kognitiivisesta psykoterapiasta.

Hae apua!

Yhteiskunta asettaa ihmisen vuorokausirytmille paineita. Internet koukuttaa monen istumaan tietokoneella liian myöhään. Myös vuorotyö on unirytmin kannalta haastavaa.

− Meillä Suomessa päivien pituuden vaihtelu pitkin vuotta tuo oman lisärasitteensa elimistölle. Myös tässä perimän tekijöillä on vaikutus siihen, miten herkkä ihminen on valon tai sen puutteen vaikutuksille, Paunio sanoo.

Kun unettomuus paisuu ongelmaksi, ratkaisua kannattaa alkaa miettiä alkuun omista elintavoista. Uni ikään kuin tienataan päivän aikana. Kun liikkuu ja käyttää aivoja päivällä, uni on parempaa.

− Toisaalta on olemassa ihmisiä, jotka nukkuvat läpi elämänsä huonosti ja ovat silti ihan terveitä. On ylipäätään normaalia, että yöuni häiriintyy esimerkiksi stressitilanteessa tilapäisesti. Häiritsevään unettomuuteen kannattaa silti hakea aina apua.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat