Omega-3 ja omega-6 – mitä ne oikeastaan ovat?

Mitä eroa on omega-3- ja omega-6-rasvahapoilla?

– Omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan elimistössä erilaisiin säätelytehtäviin ja solujen väliseen viestinvaihtoon. Niihin kuuluvat kasviöljyistä saatavat omega-6-sarjan linolihappo ja omega-3-sarjan alfalinoleenihappo, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta sanoo.

Molempia rasvahappoja saadaan muun muassa rypsiöljystä, soijaöljystä ja saksanpähkinöistä. Omega-3-rasvahappoa saadaan lisäksi esimerkiksi pellavansiemenöljystä ja camelinaöljystä ja omega-6-rasvahappoa auringonkukkaöljystä ja maissiöljystä.

Rasvahapoista muodostuu elimistössä pitkäketjuisempaa omega-6-sarjan arakidonihappoa ja omega-3-perheen EPAa ja DHA:ta. Arakidonihappoa saadaan valmiina myös lihasta ja EPAa ja DHA:ta kalasta ja muista merellisistä ruoista.

Sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja tarvitaan, sillä niillä on elimistössä erilaisia tehtäviä.

– Uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole annettu suositusta siitä, kuinka paljon kumpaakin rasvahappoa tulee saada, sillä tutkimusnäyttöä asiasta ei juuri ole, kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab sanoo.

Se kuitenkin tiedetään, että liiallinen omega-3-sarjan rasvahappojen saanti suhteessa omega-6-sarjan rasvahappojen saantiin voi lisätä verenvuototaipumusta. Toisinpäin seurauksena voi puolestaan olla esimerkiksi kiputuntemusten lisääntymistä nivelreumaa sairastavilla.

– Rypsiöljy on siitä mainio kasviöljy, että sen omega-6/omega-3 -suhde on 2:1. Pitkälti tämän takia suomalaisten ruokavaliossa näiden kahden välttämättömän rasvahapon suhde on keskimäärin hyvällä mallilla, Freese sanoo.

Omega-rasvahapoilla on muitakin numeroita kuin 3 ja 6. Numero kertoo rasvahapon molekyylirakenteesta.

– On olemassa myös omega-7- ja omega-9-rasvahappoja eikä voi sanoa, että ne olisivat huonoja, mutta niitä elimistö pystyy itsekin muodostamaan. Esimerkiksi oliiviöljyssä oleva öljyhappo on omega-9-sarjaa, Freese sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Millainen välipala on terveellinen? Katso Keventäjien video huhtikuulta 2012.

Lue myös:

    Uusimmat