Nämä oireet saattavat kieliä kaihista

Kaihi on yleinen iän tuoma vaiva: Suomessa leikkauksia tehdään yli 50 000 vuosittain. Pitkään oireettomana pysyttelevän tautia voi tarkistuttaa silmälääkärin vastaanotolla, ja yli 40-vuotiaille silmäkirurgi suositteleekin säännöllistä silmäkontrollia.

Silmätautien dosentti ja silmäkirurgi Kari Krootilan mukaan kaihi on silmän sisällä olevan mykiön samentuma, joka haittaa näkötapahtumaa. Ensimmäiset oireet taudista voivat olla moninaiset.

– Oireet voivat olla värien muuttumista tai kontrastien sekä näöntarkkuuden huonontumista. Jos terve silmä peitetään ja katsotaan kaihisilmällä, saattaa näkyä kahtena. Nämä ovat tyypillisimmät oireet.

Alussa kaihi voi olla pitkään oireetonkin ja sitä voi olla vaikea itse tunnistaa. Kehittyessään kaihi muuttaa silmää likinäköisempään suuntaan.

– On olemassa hyvin paljon muitakin silmäsairauksia, mitkä voivat tehdä näöntarkkuutta huonontavia oireita. Näitä ovat esimerkiksi silmänpohjanrappeuma, glaukooma tai vika näköhermossa. On paljon erilaisia vaihtoehtoja, minkä vuoksi silmätautien erikoislääkärin tarkistus on tärkeää, Krootila neuvoo.

Krootila sanookin silmälääkärien suosittelevan yli 40 vuoden ikäiselle silmälääkärin säännöllistä kontrollia. Syynä on se, että esimerkiksi glaukooma ei anna aluksi oireita.

Ikä lisää kaihin riskiä eniten

Ylivoimaisesti suurin kaihille altistava tekijä on ikä, ja myös naissukupuolen tiedetään lisäävän alttiutta.

– Lisäksi silmätapaturma tai pitkäaikainen silmänsisäinen tulehdus lisäävät tyypillisesti kaihin kehittymistä, Krootila kertoo.

Krootila sanoo myös diabeteksen sekä erilaisten lääkkeiden, kuten kortisonin pitkäaikaisen käytön lisäävän kaihin riskiä. Suurta joukkoa tutkittaessa pitkäaikainen auringolle ja UV-säteilylle altistuminen ovat olleet riskitekijöitä.

Hoidosta kirkkaampi näkökyky

Kaihin alkuvaiheessa, mykiön tiivistyessä, silmän taittovoima muuttuu likinäköisempään suuntaan. Alussa hoidoksi siis riittää silmälasien ajanmukaistus ja niiden taittovoiman muutto.

–Ainoa kaihin poistava hoito on leikkaushoito. Leikkauksessa samentunut mykiö otetaan pois, ja laitetaan muovinen mykiö tilalle, joka sitten tekee vastaavan asian, kun oma mykiö aikoinaan. Mutta heti kun kaihi alkaa, se ei tarkoita, että sitä pitää alkaa leikata, Krootila selventää.

Kaihi ei sokeuta – ainakaan pysyvästi.

– Kyllä kypsä kaihi tekee sen, että silmät ovat pimeät, mutta näkö voidaan juuri leikkauksella palauttaa.

– Kaihi on aika yleinen ongelma, ja mikä iän myötä useimmille meille kaikille tulee. Kaihileikkaus on myös yleisin kirurginen toimenpide koko maailmassa ja Suomessa niitä tehdään yli 50 000 vuosittain, Krootila sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat