Näin selviät negatiivisen ihmisen kanssa – poimi vinkit

Onko joku tuttavistasi, sukulaisistasi tai työkavereistasi negatiivisuuden perikuva? Jos tunnistat tyypin, tiedät etteivät he aina ole maailman miellyttävintä seuraa. 

Negatiivinen ihminen voi latistaa minkä tahansa keskustelun. Sanoitpa mitä tahansa, hänellä on taito nähdä asiat negatiivisessa valossa – joidenkin kohdalla pelkästään heidän läsnäolonsa tuntuu painostavalta. Lifehack-sivusto listasi yhdeksän konstia negatiivisen ihmisen kanssa selviämiseen.

Älä lähde mukaan väittelyyn

Tärkeintä on välttää väittelyä negatiivisen persoonan kanssa. Negatiivinen ihminen on todennäköisesti hyvin juuttunut omiin näkemyksiinsä eikä muuta niitä sinun vuoksesi. Sanotpa mitä vain, hän löytää aina uusia syytä vahvistaa näkökantaansa. Keskustelu saa vain negatiivisemman sävyn ja vedät itsesi siihen mukaan. Voit antaa rakentavia kommentteja, mutta jos keskustelu ei etene, on se syytä lopettaa.

Ole empaattinen

Muistatko seuraavaa tilannetta: olet ollut jostain ärsyyntynyt ja joku on käskenyt sinun rauhoittua? Miltä sinusta tuolloin tuntui – rentouduitko vai kiehuttiko entistä enemmän?

Negatiiviset – tai ylipäänsä ärtyneet – ihmiset hyötyvät usein enemmän empaattisesta kuulijasta kuin ratkaisujen ehdottelijoista. Auttamalla henkilöä käsittelemään tunteitaan, autat häntä löytämään ratkaisun ongelmaan automaattisesti.

Tarjoa apua

Jotkut ihmiset pyytävät apua valittamalla. He eivät välttämättä ole tietoisia toiminnastaan, joten todellisten pyyntöjen sijasta he vain vuodattavat tuntojaan epäkohdista. Tarjoa kuitenkin apuasi. Yksinkertaiset kysymykset, kuten ”oletko kunnossa” tai ”voinko auttaa” voivat tehdä ihmeitä.

Pidä keskustelunaiheet kevyinä

Joillakin negatiivisuuden voi laukaista tietyt puheenaiheet. Joskus henkilön kurjuus on niin syvään juurtunutta, ettei se poistu kertaluonteisella keskustelulla tai muutoin sinun avullasi purkamalla. Ohjaa jutustelu tuolloin uusille, kevyemmille urille: elokuviin, yhteisiin ystäviin tai päivittäisiin kevyisiin tapahtumiin. 

Älä huomioi negatiivisia kommentteja

Yksi tapa saada negatiivinen ihminen ymmärtämään oma käytöksensä on olla välittämättä hänen kommenteistaan. Jos hän vajoaa ankeuden kierteeseen, älä huomioi häntä. Toisaalta, kun hän on positiivinen, innostu. Jos teet tätä usein, ehkä hän huomaa positiivisen asenteen kannattavan. 

Kehu henkilöä 

Negatiiviset ihmiset eivät kohtele huonosti pelkästään muita, vaan ovat kurjia myös itselleen. Jos toisista tuntuu epämukavalta heidän seurassaan, voi vain arvailla, miltä heistä mahtaa tuntua koko ajan. Missä kyseinen tuttavasi on hyvä? Mistä pidät hänessä? Tunnista positiiviset asiat ja kehu häntä niistä. Henkilö voi yllättyä ja torpata sanomasi, mutta sisimmässään hän saattaa olla hyvillään. 

Jutelkaa porukassa

Kahdenkeskisessä keskustelussa negatiivisen ihmisen kanssa kaikki negatiivisuus kohdistuu sinuun. Jos mahdollista, ota jutusteluun mukaan muitakin. Tuolloin sinun ei tarvitse jaksaa kantaa kaikkea negatiivisuutta harteillasi.

Ota vastuu omasta reagoinnistasi

Olipa henkilö negatiivinen tai ei, lopulta sinä olet se, jonka mielestä hän on sitä. Hänen piirteensä on sinun tulkitsema, joten ota arviostasi vastuu. Jokaista ominaisuutta toisessa voit tulkita positiivisen tai negatiivisen kautta. Opettele näkemään ihmisessä ennemmin hyvää kuin huonoa. Se voi olla aluksi vaikeaa, mutta voi kehittyä ajan myötä hyödylliseksi taidoksi.

Vältä kontaktia

Jos muu ei auta, vähennä yhteydenpitoasi negatiiviseen tyyppiin tai vältä häntä kokonaan. Jos kyseessä on hyvä ystävä, tee hänelle selväksi tilanteen vakavuus – ja jos mahdollista, selvittäkää asia. Ei ole terveellistä viettää aikaa ihmisen kanssa, joka imee toisista kaiken energian. Se sijaan vietä ainutlaatuinen elämäsi ihmisten kanssa, joilla on positiivinen vaikutus.

Mitä on positiivisuuden psykologia? Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa lokakuussa 2014 Positiivisen psykologian voima -kirjan toimittaneen erityispedagogiikan dosentin Lotta Uusitalo-Malmivaaran kanssa. Katso video!

Positiivisuuden psykologiaa 17:03


Lähde: Lifehack.org

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat