Näin paljon designpääkaupunkivuosi nielee rahaa

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti muodostavat tänä vuonna maailman designpääkaupungin. Rahaa siihen on käytetty miljoonia.

– Suora satsaus designpääkaupunkivuoteen on 16 miljoonaa euroa. Rahat tulevat kolmesta paikasta: yhteensä kuusi miljoonaa kaikilta viideltä isäntäkaupungilta, viisi miljoonaa valtiolta ja viisi miljoonaa yksityisiltä toimijoilta, kuten yrityksiltä ja säätiöiltä, World Design Capital Helsinki 2012 -projektin johtaja Pekka Timonen kertoo.

Budjetti on jaettu neljälle vuodelle. Projektin valmistelu alkoi vuonna 2010. Viimeiset sentit käytetään ensi vuonna.

– Seitsemän miljoonaa kuluu sisältöihin ja ohjelmiin, viisi miljoonaa viestintään ja markkinointiin. Lopuilla neljällä miljoonalla katetaan kaikki muu: organisaatiokulut, asiantuntijat, lisenssimaksut ja vuokrat.

Ihmisten ja organisaatioiden omia projekteja

Suoran panoksen lisäksi jokaisella projektilla on oma budjettinsa. Noin 400 hankkeesta puolet on erilaisia tapahtumia, puolet muotoilun käyttämistä tai kokeilemista.

– Näiden hankkeiden budjettien yhteissumma kohoaa paljon 16 miljoonan euron yläpuolelle. Osa hankkeista saa taloudellista tukea, osa ei. Ihmiset ja organisaatiot ovat itse ehdottaneet avoimessa haussa, mitä haluaisivat tehdä.

Useimmat ovat itsenäisiä projekteja, jotka vastaavat itse toteutuksesta.

– Esimerkiksi Kamppiin rakennettu Hiljaisuuden kappeli oli seurakuntien itsensä rahoittama. Aalto-yliopisto puolestaan käynnisti 365 Wellbeing - hankkeen, jonka puitteissa muotoilijat etsivät parempia ratkaisuja Kauniaisissa sijaitsevaan vanhusten palvelutaloon Villa Bredaan. Se jatkuu koko vuoden.

Kirjasto ja kaupunkiviljelyä

Helsingin yliopisto rakensi omana projektinaan Kaisa-opiskelijakirjaston.

– Kirjaston kehittämisessä syntyneistä 120 ideasta otettiin heti käyttöön yli kymmenen. Tiloihin sijoitettiin muun muassa värikoodit kertomaan, miten missäkin pitää käyttäytyä – punainen merkitsee täyttä hiljaisuutta, keltainen hiljaista puhetta tai tietokoneen näpyttelyä ja vihreä vapaasti puhumista. Lisäksi on perustettu lukupiirejä ja ryhmälainoja.

– Pasilassa kansalaisjärjestö Dodo ry edistää kaupunkiviljelyä. Lisäksi Kulosaaren vanhasta öljysäiliöstä tehdään valoteos. Vuoden puitteissa on järjestetty myös yli sata näyttelyä – viimeisimpänä esimerkiksi saamelaisesta osaamisesta kertova.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat