Näin amusia vaikuttaa elämään: Musiikki jopa ärsyttää

Amusia on neurologinen häiriö, joka haittaa sävelkorkeuksien havaitsemista. BBC News kertoo verkkosivuillaan, kuinka se on vaikuttanut tavallisiin ihmisiin.

Kun pastori Jim Cross vielä oli työelämässä, hänen tehtäviinsä kuului laulaa sunnuntaimessussa.

– Minulle kerrottiin, että joskus osuin nuotilleen, joskus en – itselläni ei ollut siitä aavistustakaan, Cross kertoi BBC Newsille.

Crossin seurakunnalla aavistus oli hieman parempi: ajan myötä he antoivat pastorille erivapauden yksinkertaisesti lausua virsien sanat ääneen laulamatta niitä.

Crossin vaiva on nimeltään amusia. Siitä kärsivät ihmiset eivät pysty sen paremmin tuottamaan kuin ymmärtämään musiikkia, sillä heistä kaikki sävelet kuulostavat samoilta. Kahden nuotin täytyy sijaita hyvin kaukana toisistaan, jotta he huomaisivat mitään eroa niiden välillä.

Joidenkin hatarien arvioiden mukaan myös esimerkiksi sellaiset historialliset hahmot kuin Che Guevara ja Yhdysvaltain presidentti Ulysses S Grant olisivat olleet amusikkoja.

Stigma hälvenee

Amusia on herättänyt kiinnostusta tiedemaailmassa vasta viime aikoina. Montrealin yliopistossa toimivan Lisa Peretzin vetämä tiimi on kehittänyt testin, jolla amusia voidaan diagnosoida. Testi perustuu siihen, että amusikot eivät huomaa sävelkorkeudessa tapahtuvia eroja.

Useimmista amusikoista musiikki on turhaa, joistakin jopa ärsyttävää ja epämiellyttävää. Kun brittiläinen Anne Vere kuuli Brief Encounterin, joka oli äänestetty Iso-Britanniassa viitenä vuotena parhaimmaksi klassisen musiikin kappaleeksi, hän piti sitä "välteltävänä paukutuksena". Amusian takia Vere pelkää osallistua illanviettoihin, juhliin, tansseihin ja muihin tapahtumiin, joissa musiikkia saatetaan soittaa.

Mutta koska tieteellinenkin kiinnostus amusiaa kohtaan on noussut, siihen liitetty ikävä stigma on alkanut hälvetä. Monia lohduttaa pelkästään tieto, ettei ole häiriön kanssa yksin.

Ja kun tutkimusten kautta opitaan koko ajan enemmän siitä, mitä amusikot pystyvät ja eivät pysty musiikissa havaitsemaan, niin ehkä joku päivä sen tiedon turvin pystytään avaamaan heille ovea sävelten maailmaan: aivan kuten kuurot pystyvät nauttimaan musiikista värähtelyjen kautta, ehkä amusikotkin vielä pystyvät valitsemaan omien kykyjensä mukaisen kuuntelumateriaalin.

Tuo materiaali ei ehkä sisällä pianokonsertteja, vaan esimerkiksi nopeita rytmejä ja rumpuja – useimmat amusikot erottavat musiikista rytmin ja pystyvät tanssimaan.

Lähde: News.bbc.co.uk

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat