Muuttolinnut tuovat kesän

Lintujen kevätmuutto on parhaillaan käynnissä normaalissa aikataulussa. Aikaisempina vuosina kevät on kuitenkin saapunut sen verran aikaisin, että tänä vuonna ollaan selvästi myöhässä edellisvuosiin verrattuna.

Viimeisen viikon aikana Suomessa on ollut liikkeellä erityisesti hanhia, joutsenia, sepelkyyhkyjä ja töyhtöhyyppiä. "Virallinen" kesäkin on jo saapunut, sillä lukuisia haarapääskyjä on jo nähty. Myös naurulokit ovat palanneet tmaahamme talvenvietosta. Suurimmasta naurulokkikerääntymästä laskettiin 13 000 lintua.

– Naurulokit levittäytyvät pikkuhiljaa pesimäpaikoilleen reheville lintujärville, Hanna Aalto Birdlife Suomi -yhdistyksestä kertoo.

Muutolta saapuneet peipot, vihervarpuset, mustarastaat ja kottaraiset saavat lumisilla alueilla ravintonsa vielä lintulaudoilta. Samoilla apajilla ovat laulamisen uuvuttavat talitiaiset. Aallon mukaan talviruokinnan voi lopettaa lumen sulettua.

Kevään edetessä muutto vilkastuu entisestään.

– Seuraavaksi alkaa saapua suuremmin joukoin sellaisia lintulajeja, joiden pääasiallista ravintoa ovat hyönteiset tai vesieläimet ja kasvit. Salpausselkien pohjoispuolella on vielä reilusti lunta, joten hyönteisravintoa on ollut niukasti saatavilla.

Tämänvuotisen kevätmuuton erikoisuuksia ovat olleet jalohaikarat ja kattohaikarat. Nämä harvinaisuudet saapuivat maahamme lämpimien ilmavirtausten mukana.

Lukumääriltään suurimmat muuttorynnistykset ajoittuvat toukokuulle, jolloin lukemattomat Afrikassa talvehtineet pikkulinnut muuttavat takaisin tänne.

Haluatko osallistua linnustonsuojeluun?

BirdLifen internetsivuilla voi lahjoittaa linnuille pöntön, jonka BirdLifen asiantuntijat rakentavat ja vievät metsään. Yhdistyksestä vakuutetaan, että hyvin rakennettu pönttö kestää vuosikausia ja tarjoaa turvallisen kasvupaikan monelle lintupoikueelle.

Kampanjan tuotto käytetään linnustonsuojelutyöhön: BirdLife-pönttö pitää asukkaistaan huolta myös vaarallisilla muuttomatkoilla.

Kololinnuilla on pulaa pesimäpaikoista, sillä nykymetsissä on liian vähän lahopuita ja luonnonkoloja. Lintujen asuntopulaa voi helpottaa pöntöillä. Ilman pönttöjä moni lintulaji olisi nykyistä harvinaisempi.

Lue myös:

    Uusimmat