Maukasta ruokaa ilman lihaa

Liha näyttelee sekasyöjän ruokalautasella tärkeää osaa. Vegaani Sari kertoo, miten hän korvaa eläinperäiset tuotteet ruokavaliossaan.

Viime vuonna vegaaniksi ryhtynyt Sari kiittää nykykauppojen valikoimaa. Se on parantunut huomattavasti sitten 1980-luvun, jolloin Sari jätti ensimmäisen kerran lihan pois ruokavaliostaan.

− Lihan korvikkeita on nyt helpommin saatavilla. Kaupoista löytyy täysin vegaanisia makkaroita, niin sanottuja pekonia ja juustoja, lasagnea, pizzaa, "lihapiirakkaa", keittoja sekä tofua eri muodoissaan. Vain mielikuvitus antaa käytölle rajat, Sari kertoo.

Vegaanijuusto maistuu Sarin mielestä pahalta, mutta siihenkin löytyy ratkaisu.

− Juuston pystyy korvaamaan ruoanlaitossa myös erilaisilla pähkinämassoilla. Cashew-pähkinällä saa varsin juustomaisen rakenteen ruokiin.

Aluksi Sari opetteli juomaan kahvinsa mustana, mutta lopulta lehmänmaidon korvaajaksi löytyi sopiva soijamaito. Ruoanlaitossa toimivat myös kaura- ja riisimaito.

Erikoisvalmisteet maksavat

Sari on ajatusmaailmaltaan vihreähkö. Hän yrittää suosia ruokavaliossaan kotimaisia tuotteita sekä luomua, mutta se on välillä haastavaa.

− Jos käyttäisi ainoastaan suomalaisia proteiinilähteitä, se olisi aika yksipuolista, Sari toteaa.

Monen vegaanin haaveena on omavaraisuus. Myös Sari viljeli maaseudulla asuessaan pientä plänttiä. Tällä hetkellä kodissa kasvaa lähinnä yrttejä. Varsinaista säästöä kasvisperäinen ruokavalio ei ylipäätään tuo.

− Jos käyttää puhtaita, käsittelemättömiä kasviksia, saattaa päästä halvemmalla. Mutta vegaanisiin makkaroihin ja juustoihin saa kyllä uppoamaan rahaa. Tosin ihminen, jolle vegaanius on elämäntapa, välttää muuta kerskakulutusta.

Korvaavia tuotteita löytyy

Vegaanin on luettava tarkkaan elintarvikkeiden tuoteselosteet. E-koodit tulevat pian tutuiksi. Sari ei esimerkiksi käytä eläinperäisiä väriaineita tai hunajaa.

− Hunajan voi korvata erilaisilla siirapeilla, kuten vaahtera- tai riisisiirapilla. Maku on vähän erilainen, mutta ne toimivat samalla tavalla.

Kalsiumia ja hyviä rasvoja vegaani saa muun muassa erilaisista siemenistä. Kaurasta ja vehnästä Sari käyttää koko jyvän, jolloin ravintoarvo kasvaa.

− Valkoista sokeria yritän välttää jo terveyteni kannalta. Haluaisin kokeilla myös lupiirirouhetta, mutta en ole saanut sitä vielä käsiini.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat