Lääkäri antaa ohjeet onneen: Näillä harjoituksilla saat paremman elämän!

Lääkäri ja filosofi Antti S. Mattila uskoo, että onnellisuus on taito, jonka voi oppia. Löytyykö onni noudattamalla näitä käytännönläheisiä harjoituksia?

Optimistit elävät pidempään ja onnellisina, mutta mitä tehdä, jos elämä kolhii ja murheet painavat mieltä? Studio55.fi-ohjelmassa marraskuussa vieraillut lääkäri ja filosofi Antti S. Mattila listasi lähetyksessä onnellisuusharjoituksia, jotka auttavat löytämään onnen ja mielenrauhan.

Kiitollisuusharjoitus

– Listaa vaikka kerran viikossa yhtenä iltana kolme asiaa, mistä olet elämässäsi kiitollinen. Näin siirretään huomiota pois vatvomisesta niihin asioihin, jotka ovat kunnossa, Mattila opastaa.

– Luulen, että tämä harjoitus sopii suomalaisille, koska meillä on asiat aika hyvin, mutta meillä on paljon valitusta.

Huoliaika

–Joskus voi olla hyödyllistä etsiä ratkaisuja ongelmaan, joka vaivaa mieltä. Noin yleisesti ottaen huolien vatvominen yökaudet on vaarallista, se synnyttää pessimismiä ja negatiivista asennetta ja altistaa masennukselle, Mattila varoittaa.

Mattila suosittaa varaamaan huolille oman aikansa. Hänen mukaansa huoliajan käyttö vähentää olennaisesti vatvomisen määrää.

– Valita vaikka kello 18 joka ilta. Varaa puoli tuntia siihen, että vatvot täysillä huoliasi, etkä tee mitään muuta.

Hyvät teot

– Kuten Dalai Lamakin korostaa; jos haluat olla onnellinen, harjoita myötätuntoa, Mattila neuvoo.

– Tee esimerkiksi kerran viikossa 3-5 hyvää tekoa toisille ihmisille. Näin omaan napaan tuijotus vähenee ja huomaat muidenkin ihmisten tarpeet.

Selviytyminen

– Uusissa posttraumaattista kasvua selvittävissä tutkimuksissa on todettu, että valtaosa rankkoja asioita kokeneista ihmisistä löytää kokemansa jälkeen vähitellen positiivista kasvua itsestään, Mattila kertoo.

– Kasvu voi ilmetä esimerkiksi sellaisina ajatuksina, että nyt olen vahvempi, kun olen selvinnyt tästä tulikokeesta. He ymmärtävät ihmissuhteiden tärkeyden, ja heidän arvonsa menevät uuteen järjestykseen.

Anteeksianto

– Ajatellaan, että vääryydentekijä pääsee kuin koira veräjästä, jos annan anteeksi. Näyttää siltä, että useimmat eivät ole ymmärtäneet mistä anteeksiannossa on kysymys, Mattila pohtii.

– Kärsimys jatkuu niin kauan, kuin säilytät katkeruuden sydämessäsi. Se on vaarallista jopa fyysisen terveyden kannalta.

Miten anteeksiantaminen sitten onnistuu?

– Amerikassa on ryhmiä, jotka harjoittavat anteeksiantoa. Yhteinen askel on, että tunnustetaan yhteinen ihmisyys. Olemme kaikki vajavaisia.

Anteeksianto on eri tason projekti kuin oikeudellinen vastuu, Mattila huomauttaa.

– Anteeksiantamalla luovut koston fantasiasta ja katkeruudesta, pystyt hengittämään helpommin. Miksi antaisit väärintekijän vaikuttaa sinuun kymmeniä vuosia? Parempi on päästää irti.

Omien tavoitteiden täsmentäminen

– Monet ihmiset asettavat liian suuria päämääriä, jotka tuntuvat mahdottomilta saavuttaa, Mattila toteaa.

– Pitää muistaa vanha tarina elefantin syömisestä, pala kerrallaan. Kun saat onnistumisen kokemuksia pienistä asioista, saat motivaatiota toteuttaa hyvän elämän projekteja paremmin.

Meditaatio

– Meditaatio on satoja vuosia vanha itämainen taito, joka on nyt löydetty uudelleen. Tutkimusten mukaan sillä on onnellisuutta lisäävä vaikutus. Opit hallitsemaan vatvomista ja ajatustenvirtaa paremmin, Mattila lupaa.

Lisäksi Mattila suosittaa liikuntaa hyvän elämän tueksi.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä lisää Mattilan elämänohjeita!

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat