Kuudella muutoksella positiivisemmaksi – aloita nyt

Vaikka olisi kuinka tottunut katselemaan maailmaa harmaiden silmälasien läpi, niin hieman vaivaa näkemällä pessimistikin voi muuttua positiivisemmaksi. Vinkkejä annettiin Psychology Today -verkkosivustolla.

Jokaisen ajatusmaailmassa on joukko tietynlaisia viestejä, joita kelataan pään sisällä kerta toisensa jälkeen. Tämä niin kutsuttu sisäinen dialogi vaikuttaa koko elämään, sillä sanotaan, että ajan myötä ajatuksista tulee sanoja, sanoista tekoja, teoista tapoja, tavoista luonne ja luonteesta kohtalo.

Liian usein kehittämämme sisäinen dialogi on negatiivista. Kun sen antaa jyllätä, pikkuhiljaa negatiivisuus levittäytyy kaikkiin päivittäisen elämän sopukoihin. Lähellä tuntuu häilyvän koko ajan synkkä pilvi. Lasit ovat puoliksi tyhjiä. Keskustelut pyörivät sen ympärillä, mikä on väärin ja huonosti. Koko ajan odottaa pahinta.

Negatiivisesta suhtautumisesta voi tulla itseään toteuttava profesia – sitä niittää, mitä kylvää. Miten omaa maailmankuvaa voisi valaista ja ajatuksia kääntää positiivisempaan suuntaan?

Harjoita kiitollisuutta

Listaa asioita, joista olet elämässäsi kiitollinen. Tämä on yksi nopeimpia tapoja siirtää huomiota pois negatiivisuudesta, tuomitsevuudesta ja pettymyksistä.

Oletko kiitollinen esimerkiksi siitä, että sinulla on työpaikka? Siitä, että elämässäsi on ihminen, joka rakastaa ja välittää sinusta? Siitä, että jalkasi liikkuvat? Siitä, että saat katsoa lempiohjelmaasi? Siitä, että kassamyyjä tervehtii hymyillen? Siitä, että saat nukkua yösi sängyssä? Siitä, että aurinko nousee joka päivä?

Hyvät asiat pysyvät mielessä päällimmäisinä, kun pitää päivittäin kiitollisuuspäiväkirjaa. Jos itsekseen rustailu ei houkuta, hanki ”kiitollisuuskumppani” – henkilö, jonka kanssa tekstaatte, meilaatte tai muuten kerrotte toisillenne joka päivä kolme asiaa, joista olette kiitollisia. Olemalla tilivelvollinen jollekin tukee omaa matkaansa kohti nautinnollisempaa elämää.

Kaksi askelta eteenpäin

Negatiivisten ajatusten virtaa voi olla aluksi hankala pysäyttää. Hyväksy, että muutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Ensin voi keskittyä vain havainnoimaan omia ajatusmallejaan. Saatko itsesi kiinni toisten arvostelemisesta, työstä valittamisesta tai ulkonäkösi kritisoimisesta? Jos, niin ala käyttää aina hetki vastustaaksesi negatiivista ajatusta kahdella positiivisella huomiolla. Vaikka olisit ensin ottanut yhden askeleen taaksepäin, sen jälkeen olet ottanut kaksi askelta eteen.

Ryhdistäydy – fyysisesti

Mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa. Jos sinulla on vaikeuksia päästä positiivisen ajattelun tilaan, yritä siirtää keho sinne ensin: seiso suorassa, vedä olkapäät taakse, nosta leuka ylös ja venytä käsivarsiasi niin pitkälle kuin mahdollista. Tunne itsesi voimakkaaksi. Kun kantaa itsensä ”positiivisella ryhdillä”, mielikin seuraa helpommin perässä.

Hymyile

Toinen teko, jolla keho voi ”huijata” mieltä pirteämmäksi, on hymy. Pelkästään vääntämällä suupielet ylöspäin – vaikka ei olisi mitään hymyilemisen arvoista – on mahdollista välittömästi muuttaa sisäisiä tunteita.

Istutpa työpöytäsi ääressä, ajat autoa tai kävelet kadulla, hymyile! Ylläty siitä, kuinka mielesi siihen reagoi.

Heivaa pessimistit piiristäsi

On vaikeaa säilyttää positiivinen ote elämään, jos ystävät, perheet tai kollegat ympärillä vetävät jatkuvasti mukaan negatiivisuuden kehään. Mikäli keskustelu junnaa huonoissa asioissa, yritä hienovaraisesti vaihtaa aihe johonkin positiivisempaan.

Jos suunnanvaihdosyritykset eivät saa tulta alleen, saattaa olla aika uudelleenarvioida sitä, keitä omaan lähipiiriin kuuluu. Negatiiviset ihmiset syöttävät toistenkin mieleen epäilystä ja masennusta, positiiviset sen sijaan inspiroivat ja kannustavat. Kun itsensä ympäröi niillä, jotka tekevät ilmapiiristä paremman, tulee helpommin itsekin samanlaiseksi.

Tee jotain hyvää

On helppoa velloa omassa, todellisista mittasuhteissa paisutellussa tai jopa kuvitellussa epäonnessa ja unohtaa ihmiset ympärillä. Kun astuu ulos päivittäisistä rutiineistaan auttaakseen jotakuta toista, elämään voi saada uudenlaista perspektiiviä ja energiaa.

Yritä tehdä joka päivä yksi kiva asia jonkun toisen puolesta. Soita ystävällisiä sanoja kaipaavalle perheenjäsenelle, kehu ystävää, auta kollegaa työtehtävässä, avaa ovi vanhukselle, päästä kiireinen edelle jonossa… Kun kierrättää hyvää, tuntee hyvää.

Lähde: Psychologytoday.com

Kuva: Colourbox.com

Positiivisuus parantaa

Ovatko pessimistit tuomittuja sairauteen ja kurjuuteen vai voiko myönteisyyttä lisätä harjoittelemalla? Asiaa mietittiin Studio55.fi-lähetyksessä lääkäri ja filosofi Antti S. Mattilan kanssa marraskuussa 2012.

Positiivisuus parantaa. 30:59

Lue myös:

    Uusimmat