Kenen puoleen kääntyä, kun kuolema yllättää?

Surun keskellä käytännön toimiin ryhtyminen voi olla hankalaa. Hautauksen järjestämisessä ja kulukysymyksissä on helpointa kääntyä yksittäisen hautaustoimiston puoleen. Tietoa aiheesta löytyy muun muassa hautaustoimistojen nettisivuilta tai jaettavista esitteistä.

– Yleinen harhaluulo on, ettei hautauskustannuksista saa tietoa suoraan hautaustoimistoilla, sanoo Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n puheenjohtaja Kyllikki Forsius.

Hautaustoimiston ei tarvitse sijaita vainajan kotikunnassa.

Itse hautajaisten järjestämisessä on yksinkertaisinta ottaa yhteyttä suoraan johonkin hautaustoimistoon. Sellainen saattaa löytyä monelta suunnalta.

– Usein ihmiset ovat käyttäneet aiemmin jonkun hautaustoimiston palveluja, ja kuolemantapauksessa on luontevaa kääntyä sen puoleen. Vastaavasti tuttavat ovat voineet suositella jotain tiettyä paikkaa, Forsius selventää.

Netti on myös hyvä väylä löytää tietoa hautaustoimistoista.

Apua asiakkaan toiveiden mukaan

Hautaustoimisto ottaa hoitaakseen asiakkaiden toivomusten mukaiset yhteydet tarvittaviin tahoihin hautauksen järjestämiseksi. Hautaustoimisto varaa ajankohdan, hautajaispaikan ja toimittajat hautaustilaisuutta varten.

Hautaustoimistossa valitaan arkku ja polttohautauksen yhteydessä uurna. Toimisto huolehtii myös vainajan pukemisesta, arkkuunlaitosta ja tarpeellisista kuljetuksista. Lisäksi asiakas voi halutessaan neuvotella hautaustoimiston huolehtimaan myös muistotilaisuuden järjestelystä, kukkalaitteista ja hautamuistomerkeistä. Usein myös perunkirjoituksen voi antaa hautaustoimiston tehtäväksi.

Hautaustapa määrittää hintaa

Hautauksen hinta määrittyy monen seikan mukaan. Halvimmillaan arkku voi maksaa noin 500 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Uurnat ovat huomattavasti halvempia, hintojen ollessa 50-1000 euron välillä. Näiden lisäksi hautakivi on yksittäisistä menoeristä isoin, niiden hintojen liikkuessa tuhansien eurojen hintahaarukassa.

Palvelun hintaan vaikuttaa arkkuvalinta sekä hautaustavan valinta. Arkkuhauta on yleensä kalliimpi kuin tuhkahauta eli seurakunnan kulut vaikuttavat. Muita kokonaisuuteen vaikuttavia kuluja ovat muistotilaisuus ja esimerkiksi lehti-ilmoitus.

– Tuhkahaudalle myös yleensä saa laittaa pienemmän muistomerkin kuin arkkuhaudalle, joten tämä osaltaan voi vaikuttaa kokonaiskustannuksiin. Lisäksi vainajaa voidaan joutua kuljettamaan paikkakunnalta toiselle tai kyseeseen tulee useampi kuljetus, Forsius sanoo.

Hautaustoimistojen osuus yhdestä toimeksiannosta on keskimäärin 1500 euroa. Tämä sisältää yleensä hautaustoimiston itse tuottamat palvelut sekä myydyt tuotteet, kuten arkun, vainajan vaatetuksen, tuhkauurnan, kuljetukset ja vainajaan kohdistuvan työn ja palvelun.

Lopullinen yksittäisen hautauksen hinta muodostuu hautaustoimiston laskun lisäksi myös muusta hautaamiseen hankittavista asioista, joita hautaustoimistot omien palvelujensa lisäksi välittävät omaisille. Näitä voivat olla muun muassa seurakunnan, kukkakaupan, kiviliikkeen, lehtien ja asianajotoimiston palvelut.

Tuhkattujen vainajien määrä kasvussa

Läheistä hoitanut lääkäri kirjoittaa hautausluvan, mikäli kuolemansyyn selvittämiseksi tehtäviin tutkimuksiin ei ole aihetta.

Kuolintodistuksesta selviää vainajan kuolinsyy ja se kirjoitetaan vasta kaikkien kuolemansyyn selvittämiseen tarvittavien tutkimusten valmistuttua.

Tieto kuolemasta lähetetään virkateitse maistraattiin kirjattavaksi väestötietojärjestelmään, josta se välittyy esimerkiksi seurakuntaan, Kelan toimistoon ja useimpiin pankkeihin.

Yksi osa kuolintodistuksesta on hautauslupa. Hautauslupaa tai kuolintodistusta ei tarvitse odottaa vaan hautausjärjestelyihin voi ryhtyä jo ennen tämän valmistumista.

Suomessa kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä eli keskimäärin noin yksi prosentti väestöstä. Tuhkattujen vainajien määrä on jatkuvassa kasvussa. Suomen hautaustoimistojen Liitto ry:n mukaan koko maassa tuhkataan noin 40 prosenttia vainajista, kun taas pääkaupunkiseuduilla luku on jopa 80 prosenttia.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat