KATSO TÄÄLTÄ Arno Kasvin vastaukset!

Torstaina 15. huhtikuuta Studio55.fi-tv-ohjelman vieras, puutarhaneuvos Arno Kasvi saapui verkkovieraaksi. Kysymyksiä tuli niin paljon, että Kasvi ei valitettavasti ehtinyt vastata kaikkiin. Toivottavasti vastauksista kuitenkin löytyisi apua myös sinun pulmaasi.

Ostin messuilta jouluruusun, ja nyt haluaisin tietää miten jatkan sen kasvamista puutarhassa? Tällä hetkellä se on kuihtuneen näköinen, olen pitänyt sitä kosteana ja viileässä.

T:Lelle

Istuta ulos puolivarjoon heti, hapahkoon maahan ja kastele hyvin, lannoita hieman kesällä.

Miten saisi lasitetulle parvekkeelle tuuletuksen niin, että siellä kasvaisi jotain? Lämpötila nousee yli 50 asteen heti, kun aurinko paistaa sinne ja kaikki kukat ruskistuvat heti. Vain tomaatit kasvavat, jos jaksaa kastella 3 kertaa päivässä, eikä voi mennä pois niiden ääreltä.

T:Kodinvaihto?

Hanki pieni tuuletin tai pari, niitä kyllä löytyy liikkeistä, ajastimen kanssa ja ohjelmoi ne joiksikin tunneiksi kuuminpaan aikaan päälle. Aukaise lasiseinää pahimpaan aikaan, lämpö ei saa olla yli 30 pitkiä aikoja, kasvit ei kestä sitä. Ehkä pieni särmi ylhäältä alaspäin pitäisi liikaa säteilyä keskikesän kuumina päivinä kurissa.

Huomenta.Aarno, Minulla on pulma, kun tuolla pienellä aurinkoisella takapihallani on n 6 vuotta vanha ja tuollaiset 2 m pitkä tuija, ja jo viime loppukesästä se alkoi yht'äkkiä ruskistumaan, siihen asti se oli oikeen komea, voisiko sen pelastaa, vaiko onko ainoa keino laittaa poikki? Hyvää kevään jatkoa ja KAUNIS KIITOS!

T:terri

Tuijasi on sopivan kokoinen eikä suinkaan hautavalmis. Vedä pintamultaa pois tyven alalta noin metrin säteellä rungosta niin, että juuret näkyy, levitä uutta multaa tyvialallle n. 5-10 cm. Tehdään lannoittamattomasta turpeesta ja peltomullasta kottikärryssä sekoittaen. Kastele huolella ja varjosta tuijasi jollain rätillä niin, että imu lähte käyntii. Johda pintavedet pois, jos sellaisia tulee juurialalle, lycka till.

Hei! Innostuin toukonauriista, josta puhuit äsken teeveessä. Jos sitä haluaa viljellä avomaalla, ehtiikö se siemenistä vai pitääkö kasvattaa taimet?

T:Kotipuutarhuri Lempäälästä

Kyllä ehtii mutta harson alla. Voi kylvää heti, kun multaa kuivaa, esim. muovihuoneeseen. Avomaalla on kesällä rapsikuoriaiset riesana monille ristikukkaisille, möhöjuurta ei saa olla maassa. Siis kevätkylvö ja syyskylvö elokuun lopulla takaa ihanat nauriit

Lapsuudessani leikin paljon mesässä ja söin ketunleipiä välillä niin paljon, että vatsa tuli kipeäksi. Saako ostettua ketunleivän siemeniä mahdollisesti, ja jos saa, niin miten niitä tulee kasvattaa. En ole kokeillut, mutta sopisi varmaan hyvin salaatteihin ym.

T:kirsikka

Ehkä on vaikea saada siementä, jos ei itse kerää. Taimia saanee siirtää vähän luvan saatuaan metsästä. Sopii metsäpuutarhaan pohjakasviksi. Nyt alkaa olla nokkosta, vuohenputkea, litulaukkaa, ainakin Turun metsissä kevät käyttään, ja ne on helpompia kerätä ja valmistaa.

Ostin messuilta liljan ja jättilaukan sipuleita. Milloin ne voi kaivaa maahan ja kuinka syvälle? Lisäksi ostin pionin, unikon, salkoruusun ja ihmekukan juuria (tai miksi niitä kutsutaan). Ihmekukka näyttää kuivalta porkkanalta. Milloin ne voi kaivaa maahan ja kuinka syvälle?

T:T. Innostunut aloittelija.

Jättilaukan sipulat kaiva maahan heti hyvin ojitettuun paikkaan, n. 15 cm. syvyyteen. Liljat voit istuttaa tyhjiin isoihin muoviruukkuihin niin, että sipula jää puoliksi näkyviin, ja multaa on vain kolmasosa ruukun korkeudesta, kastele varovasti, pidä valossa ja täytä ruukku kun varsi on noin 15 cm. pitkä. Pidä valossa koko ajan n. 15-20 asteen lämmössä. Istuta ulos kun kesä tulee.

Ihmekukat istutat syviin potteihin heti niin, että yläosa jää näkyviin n. 5 cm. Pidä n. 18 asteessa, kastele varovasti kun ne alkavat kasvaa. Istuta aurinkoon kohopenkkiin kesäkuun eka viikolla. Sido ja lannoita hieman kasvukaudella. Kkukkii öisin ja pilvisenä päivänä. Hyvä perhoskasvi, erikoisesti mirabilis longiflosa tuoksu on huumaava. Ei talvehdi ulkona.

Pioni, unikko ja salkoruusun voi istuttaa ulos heti hyvin kunnostettuun maahan. Unikolle täytyy olla täysaurinko ja läpäisevä maa. Pioni puolivarjoon-aurinkoon, syvyys noin tuuma mullanpinnasta alemmaksi. Älä lannoita pionia alkuun, että asettuu kunnolla. Salkoruusut aurinkoon ehkä n. 4 m. jostain vajan seinästä, että saavat lisää lämpöä. Anna kasvaa rauhassa ensin, lannoita lisää kun varret on n. 30 cm. niin saat upean kukinnan. Muista sitoa kukkavarret aina löyhasti että kukinta jatkuu pitkään.

Hei Arno. Tulin juuri television ääreen, kun olit jo lopettamassa kertomista tomaatin kasvihuoneviljelystä. Mikä oli se ohje isoon ruukkuun kasvihuoneseen, vain loppua siitä kuulin. Kiitos jo etukäteen. Nettiteeveestä en voi katsoa kun ei netin nopeus itellä siihen riitä.

T:emäntä

Tomaatin kotiviljelyohje oli, että taimet olos kun vain on mahdollista, toukokuun alussakin, mutta multa on huoneissa usein liian kylmää vaativille tomaattiperheen jäsenille. Paprika, munahedelma, tomaatti, siksi n. 3 l. muoviruukkuun ensin taimi, ja jätetään koko kasvukaudeksi paikalleen. Poista ensin muoviruukusta pohja pois, ilma lämmittää korkean multaruukun päivisin kun lämpötila nousee, ja taimi ampaiseen vahvaan kasvuu nopeammin. Tätä ongelmaa olen kertonut Arno Keittiökasvit -kirjassa.

Miten saan vanhalle palstapuutarhalle levinneen rikkanenätin hävitetyksi? Se kasvaa palstan viereisellä nurmikolla.

T:Helka

Rikkanenätti on hoidettavissa mekaanisesti. Heti taimi pois kun jostain tulee näkyviin, tai rikkahävitteelläkin, mutta irralliset juuret ei kuole, että on käytettävä useita tapoja samanaikaisesti. Se on pirullinen rikkakasvi ja leviää ulkotainten mukana, katsokaa aina juuripaakut ostettaessa taimia, ja osa rikkakasvin juurista voi olla näkymättömissä. Yksi tapa on mullan vaihto koko pinta-alasta, mutta kallis.

Mitä hoitoa pensasmustikka tarvitsee parvekkeella?

T:Hyvää mustikkapiirakkaa

Varjoa, hapanta kasteluvettä ja kasvupohjaa, ei saa mennä rutikuivaksi kun alkaa kukkia, muuten raakileet putoo. Ei hyvä parvekekasvi, saat harmaat hiukset ja jäät ilman piirasta.

Hei Arno! Olen aina tykännyt kuunnella ja katsella sinua ja viisaita ja hauskojakin ohjeita, Kiitos! Lumipaino katkaisi ison oksan 1930-luvulla istutetusta omenapuusta. Mitä teen oksalle: hävitänkö sen vai voisiko sen hyötykäyttää? Vuorenkilvet ymmärtääkseni leviävät helposti ja nopeasti. Miksiköhän minun kasvini eivät ole tehneet niin? Olisi kiva nähdä sinua useammin telkkarissa!

T:Minna, 44v.

Olipa jo omppupuulla ikää, nyt on se arpi hoidettava kunnolla ettei puu repeä enemmän. Oksalla ei ole muuta arvoa kuin jos joku naapuri haluaa ottaa oksanpäitä ja jalontaa omia ristiturvan syömiä nuoria puitaan teidän perinnepuulla. Sen täytyy olla hyvä ruokaomena, koska olette säilyttänyt puun näin kauan. Vuorenkilvet tykkää hieman hapahkosta kasvualustasta, myös puolivarjosta.

Levitä lehtien sekaan seosta, jota teet nyt heti lannoiteusta turpeesta ja tavallisesta peltomullasta, siirrä ehkä osa taimista jonkun kiviryhmän, tai vanhan kannon viereen, jonka olet raijannut tontille. Vuorenkilpeä on montaa sorttia, ja ei ne kaikki puutarhalajikkeet viihdy suomessa. Kiitos kommenteista

Otetaanko jo nyt ruostekukat ja daaliat ja gladiolukset kellarista verannalle multaan kasvamaan

T:pauluska

Nyt heti ruosteluijat uudet tai säilytetyt jaetaan ja suojaan kasvamaan, ensin johonkin lämpimään paikkaan eteiseen sisälle vaikka päällekkäin laatikoissa ruukuissa. Kun selvästi idut näkyy, niin heti valoon sisätiloissa ja sitten ruukut ulos toukokuulla seinustalle ja reippaasti lannoitetta että oikein yltyvät rehottamaan. Osan sekä ruosteliljoita voi istuttaa ulos penkkiin jo huhtikuun puolella samoin gladioluksistakin vakoihin niin, että mullataan myöhemmin kunnolla.

Gladiolukset voi esikasvattaa myös, mutta on tarkempaa puuhaa, istuta 10 c pmotteihin niin että sipula näkyy, pidä valossa yli 10 asteen, istuta heti kun voit ulos toukokuun viimeisellä viikolla tai kesäkuun ensimmäisellä. Kun istutat suoraan kellarista miekkaliljaa avomaalle, tee 10 cm vako ja sinne, sekä harso päälle mahdollisia yöhalloja varten. Multaa varret, kun pääsevät vauhtiin ja muista sitoa jo nuppuvaiheessa, kukkavanat ovat helppoja katkeilemaan.

Kuinka vanhalle tuijalle pitää vielä laittaa varjostus keväällä?

T:Tuija A.

Jos maa on sula, ei mitään varjostusta tarvita, vain uudet puut, syksyllä myöhään istutetut juurtumattomat, tarvitsevat ehkä varjostusta. Jos maa ei ole ruodassa, ei mitään varjostusta vanhemmille tarvita koko keväänä.

Milloin semramännyn oksia voi leikata?

T:Päivänvaloa

Nyt voit leikata pois häiritsevät oksat, jätä se kuuluisa pihkatappi runkoon jäljelle. Yleensä siitä n. 4-5 cm niin runko ei ala vuotaa.Havupuita leikatessa rungosta on aina jätettävä pala osaa jäljelle runkoon, ne ei kestä runkovaurioita yhtään, tai sitten jätetääm vaikka n. puolimetriä oksaa, jossa on neulasia ja runko pysyy vihreänä, jos paikalla on muuten valoa tarpeeksi.

Hei Arno! Olen aina tykännyt katsoa sinua televisiosta, koska ohjeesi vaikuttavat todella hyviltä ja sinulla on paljon asiantuntemusta. En muista, että onko sinulla ollut omaa puutarhaohjelmaa, mutta jos sellainen joskus tulisi, katsoisin varmasti joka jakson! Toivottavasti näen sinua tulevaisuudessa enemmänkin teevestä!

T:innolla odotellen

Minä aloitin 1980 luvulla ensimmäisenä viherpeukalo-ohjelman Baronessa Tarja Flemingin kanssa, jota tehtiin n. 10 v.

Menetänkö norjanangervon kukinnan tänä kesänä,jos nyt leikkelen oksia hieman? Ei alasleikkausta. kiitos.

T:Arno Kasvi-fani

Kyllä menetetään kukinta, niin siinä käy jos keväällä tehdään, mutta voi nuorentaa kukinnan jälkeenkin, koska kukinta on yleensä jo helluntaina.

Kiitos kaikille kyselijöille hienoista kysymyksistä, nyt on aika loppu ja minun täytyy lopetella, joten kiitos vielä kerran kaikille. Terveisin: Arno Kasvi

Lue myös:

    Uusimmat