Kannattaako sovintoseksi? Asiantuntija kommentoi

Onko sinun mielestäsi riidan paras hetki se, kun asiat sovitaan kaatumalla suorin jaloin sänkyyn?

Mitä tulisempi riita, sen makeampi − ja kiihkeämpi − sovinto. Riidan jälkeinen niin sanottu sovintoseksi on monelle yhteenoton huipentuma. Kun kiihtymys on noussut kärhämän aikana kattoon, räjähtävä tunnelma jatkuu perään myös makuuhuoneen puolella.

Mutta onko sovintoseksissä kyse muustakin, kenties keinosta paeta riitoja? Yhteenoton syyt voivat jäädä ratkaisematta, jos ongelmia paetaan vällyjen väliin.

Kätilö ja terveydenhoitaja Erja Korteniemi-Poikela tunnistaa ilmiön.

− Sovintoseksin laatu riippuu usein siitä, onko seksi sitä, että riita on käsitelty, vai onko se maton alle lakaisemista. Riidan jälkeisessä seksissä voi olla kyse juuri siitä, ettei asiaa tarvitse käsitellä enempää. Silloin seksiä ei koeta hyvänä, ja arjen ongelmat vain laajenevat sänkyynkin.

− Mutta jos seksi on todellisen sovinnon jälkeistä seksiä, se koetaan erittäin hyvänä seksinä, kumppanuutta tiivistävänä ja ilmapiirin puhdistajana, Korteniemi-Poikela sanoo.

Seksillä vältetään riiteleminen

Korteniemi-Poikelan mukaan seksi voidaan myös valjastaa vallankäytön välineeksi. Sillä on merkitystä, onko seksin tarkoitus rehellinen mielihyvä, vai onko taustalla jotain muuta.

− Kun seksiä käytetään vallankäyttövälineenä, tilanne voi mennä esimerkiksi niin, että ensin vietellään toinen ja pidetään hyvänä, ja sen jälkeen esitetään toivomus, johon tiedetään, ettei kumppani muuten suostuisi, Korteniemi-Poikela kuvaa.

Aikuisen naisen seksi -kirjaa varten Korteniemi-Poikela selvitti yhdessä Raisa Cacciatoren kanssa laajalti suomalaisten naisten seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Vallankäytön teema nousi osaltaan vastauksista esiin.

− Naisilta tuli palautetta, että heille tulee paha olo suostuessaan sellaiseen, mitä he eivät oikeasti halua. Mutta välttääkseen riitaa he suostuvat seksiin, Korteniemi-Poikela selventää.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat