"Jooga ja kristinusko tähtäävät samaan mielenrauhaan ja hyvään oloon"

Jooga ja meditaatio ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Jooganopettaja Kari Timonen kertoo, mistä harjoituksissa on kyse ja kenelle ne sopivat.

Päässä kiitää kymmeniä ajatuksia yhtenä pötkönä. Olo on levoton, ja yksittäiseen mietteeseen on vaikea tarttua.

Jooga- ja meditaatio-opettaja Kari Timonen tunnistaa tilanteen.

− Ihmismieli on maailman nopein väline. Ajatus kiitää sekunnin murto-osassa minne tahansa, ja päässä kehittyy jopa 80 000 ajatusta vuorokaudessa. Siellä voi olla välillä aikamoinen ajatussotku, Timonen sanoo.

Myös Timonen itse on kokenut, miten kiivastahtinen elämä vaikuttaa ihmiseen. Hän ehti tehdä pitkän uran vientihommissa, jatkuvasti tien päällä.

Vuonna 1982 Timonen haki ensimmäistä kertaa meditaatiosta potkua vaativan koulutuksen tueksi. Kiinnostuksen kasvaessa jooga ja meditaatio alkoivat vallata yhä isompaa osaa elämästä.

− Nyt teen tätä täyspäiväisesti. Viimeiset kuusi vuotta olen harjoittanut syvempää meditaatiota ja erilaisia tekniikkoja. Se on ollut hirveän avartavaa.

Jooga muutti elämän

Sekä jooga että meditaatio tähtäävät mielen rauhoittamiseen. Mieleen pystyy ikään kuin tekemään tyhjiä tiloja.

− Jooga perustuu hengitykseen, jonka avulla mieltä voi hallita. Meditaatiossa ajatusten annetaan tulla ja mennä, eikä mihinkään takerruta, Timonen kuvaa.

Kun hektinen mieli rauhoittuu, vaikutukset tuntuvat usein hyvin konkreettisina. Timonen oli aiemmin rauhaton ihminen, alati liikkeessä.

− Keskittymiskykyni ja luovuuteni ovat parantuneet, ja olen saanut myös apua työssä jaksamiseen. Enää en murehdi pieniä asioita, vaan annan niiden mennä.

Timosta puhuttelee myös joogan filosofia, jota hallitsee positiivinen perusvire.

− Jos menee hyvin, niin menee hyvin. Jos menee huonosti, sieltä kuitenkin noustaan.

− Suomalaisen mentaliteetin mukaan kun menee huonosti, niin menee todella huonosti, eikä se lopu ikinä, Timonen vertaa.

Mielenrauhaa ja hyvää oloa

Vaikka jooga ja meditaatio ovat olleet viime vuosina yhä enemmän esillä, niihin liitetään usein ennakkoluuloja. Timosen joogatunneilla käy ihmisiä, jotka pitävät tietoisesti harrastuksestaan matalaa profiilia.

− Pinnan alla on ihmeellisiä pelkoja, vaikka kristinusko tähtää ihan samaan mielenrauhaan ja hyvään oloon. Esimerkiksi rukous ja meditaatio on periaatteessa sama asia. Rukouksessa pyydetään jotakin, meditaatiossa saadaan, mitä sillä hetkellä tarvitaan.

Positiivisesti Timonen sen sijaan yllättyi, kun hän päätti järjestää Varkaudessa meditaatiokurssin. Mukaan ilmoittautui 38 osallistujaa.

− Kiinnostus oli yllättävän suuri Varkauden tapaisessa isossa tehdaskaupungissa, jonka voisi kuvitella tietyllä tavalla karkeaksi. Yhtäkkiä sieltä löytyikin paljon henkisen polun etsijöitä, Timonen iloitsee.

Mielen rauhoittaminen ei viime kädessä kysy aikaa tai paikkaa. Pysähtyminen tekee jokaiselle meistä hyvää.

− Esimerkiksi pilkillä istuminen on suomalaista meditaatiota. Tai jos istuu kaksi tuntia kannonnokassa hirvimetsällä, siinä ehtii kyllä pohtia asioita ja olla samalla tietoinen ympäröivästä luonnosta ja hiljaisuudesta.

Kuvat. Kari Timonen ja colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat