Hevosten vanhainkodissa asukkaat saavat ikääntyä rauhassa

Helsinki International Horse Show'ta aikoinaan tuottanut Patrick Lagus on hevosmies henkeen ja vereen. Omien hevosten vanhetessa ja kilpailu-uran lopun lähentyessä Patrick vaimoineen sai idean. Aivan kuten ihmisillä, hevosillakin tulisi olla mahdollisuus vanheta arvokkaasti rauhallisessa ympäristössä.

– Idea koko hevosten vanhainkodin perustamiseen lähti, kun muutimme perheen kanssa Porvooseen, kertoo Patrick Lagus.

Lagus omisti nykyisen ex-vaimonsa kanssa kilpahevosia, joille oli Porvoon talon yhteydessä toki oma tallinsa. Hevosten vanhetessa pariskunta sai idean. Miksi lähettäisimme lemmikkimme pois vain koska niille alkaa tulla ikää? Myös hevoset ansaitsevat onnelliset eläkepäivät.

– Huhu tällaisesta vaihtoehdosta lähti nopeasti kiertämään. Ensin pidimme huolta paitsi omistamme, myös muutaman tutun hevosvanhuksista. Hiukan myöhemmin, kun sana toden teolla oli levinnyt, otimme myös tuntemattomien hevosia hoitoon.

Ei vain kilpahevosia

Lagus kertoo, että vanhainkoti toimii hevosten suhteen samoin kuin ihmistenkin; hevoset asuvat tallissa täysihoidossa. Niiden hyvinvoinnista huolehditaan päivittäin, ja ne saavat viettää mukavia eläkepäiviään rauhassa. Yleensä Laguksen talliin saapuu kilpauransa lopettaneita hevosia.

– Tietysti meillä on myös niin sanottuja perhehevosia, joilla ei missään vaiheessa ole kisattu.

Hevosten keski-ikä vanhainkotiin saavuttaessa on keskimäärin 20. Lagus muistuttaa, että tämän ikäisellä hevosella voidaan vielä ratsastaa.

– Järjestämme tietyillä, hyväkuntoisilla hevosilla harrastusratsastuksia edelleen.

Vanhimmat hevoset nautiskelevat vapaapäivistään isoilla laitumilla, viettäen suurimman osan päivästä ulkona.

Suomen vanhin hevonen

Hevonen on lemmikkieläin siinä missä koira tai kissakin, eikä rakkaasta ystävästä haluttaisi niin vain luopua. Vanhan hevosen seisottaminen tulee kuitenkin helposti kalliiksi. Pääkaupunkiseudun tallivuokrat ovat hintavia.

– Heti kun tullaan tänne maaseudulle, vuokratkin pienenevät, Lagus huomauttaa.

– Hevosten onni on ihmisille tärkeintä, ja me haluamme antaa niille parhaat mahdolliset olosuhteet kohtuullisin kustannuksin.

Olosuhteet kuulostavat viihtyisiltä. Paras todiste Laguksen ja tämän perheen hyvästä, rakkaudentäyteisestä hoidosta on kuitenkin jo laukannut hevosten taivaaseen muutama vuosi sitten.

– Meillä oli kunnia pitää tallissamme Suomen virallisesti vanhinta hevosta, jolla oli ikää uskomattomat 39 vuotta!

– Meillä on periaatteena, että hevoset saavat viettää täällä koko loppuelämänsä saapumishetkestä lähtien, Lagus lisää.

Yleisin syy hevosten luovuttamiseen on ikä. Lagus on ottanut suojattiensa iän huomioon myös hoitokeinoissa.

– Käytämme hevosiimme lähinnä homeopatiaa, mikäli suuria leikkauksia ja muita lääketieteellisiä keinoja vain on mahdollista välttää.

Hyvästit ovat aina vaikeita

Vanhojen eläinten parissa työskennellessä täytyy valmistautua myös hyvästeihin. Kun hevosen kunto syystä tai toisesta muuttuu radikaalisti huonompaan suuntaan, on omistajilla edessään raskas päätös.

– Hevosten omistajilla on toki päätösvalta loppuun asti, he päättävät mitä aikovat eläimilleen tehdä.

Mahdollisen onnettomuuden sattuessa vastuu kuitenkin on vanhainkodin omistajan. Lagus sanookin, että vastuu toisen rakkaasta lemmikistä on suuri. Menetyksen hetkellä jakoa vieraisiin tai omiin hevosiin ei ole.

– Hevosesta luopuminen on aina raskasta. Näissä tilanteissa ei ole suurtakaan merkitystä sillä, onko hevonen oma vai jonkun muun. Side on vahva joka tapauksessa.

– Emme tähtää mahdollisimman hyviin rahallisiin tuloksiin. Tärkeintä on, että hevosilla on hyvä olla, Lagus sanoo lopuksi.

Studio55.fi/Fiia Jokinen

Lue myös:

    Uusimmat