Haju- ja makuaistin heikkeneminen voi olla merkki sairaudesta

Aistit makujen avaimena 24:56

Ravitsemustutkija- ja suunnittelija Merja Suominen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että aivot ovat ihmisen tärkein aistielin, jonka muutokset voivat ilmetä aistien heikkenemisenä.

Ikääntymisen myötä haju- ja makuaisti, ja niiden myötä myös ruokahalu, voivat heikentyä. Syynä on yleensä jokin sairaus tai lääkkeiden käyttö.

– Esimerkiksi Parkinsonin tautiin, MS-tautiin, Alzheimeriin ja muistisairauksiin voi liittyä hajuaistin heikkeneminen, dosentti Merja Suominen kertoi lähetyksessä.

Suomisen mukaan aivot ovat ihmisen tärkein aistielin.

– Jos aivoissa tapahtuu muutoksia, saattaa sitä myötä myös aisteissa tapahtua muutoksia. Tyypillisesti esimerkiksi Alzheimerin myötä makean miellyttävyys voi lisääntyä, mikäli ihminen on ennenkin pitänyt makeista mauista.

Aistien heikkeneminen on hyvin yksilöllistä, samoin kuin ihmisten herkkyys esimerkiksi hajuille on hyvin yksilöllinen. Suomisen mukaan aistien heikkeneminen voi aiheuttaa ikäihmisillä jopa ruokahaluttomuutta, kun ruokahalun ja janon tunne heikkenee.

Milloin täydennysravinteita on syytä käyttää? Miten hajuaisti liittyy muistoihin? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat