Ensikertalainen, lähde luontoretkelle!

Luonnosta löytyy ihmeteltävää kaikkina vuodenaikoina. Retkelle kannattaa varustautua hyvin, kehottaa biologi Ilkka Koivisto.

Ilkka Koivisto suosittelee aloittamaan luontoharrastuksen lajituntemusoppaiden hankinnalla. Niiden ohella yhtä tärkeitä ovat muutkin luontokirjat, etenkin ne, joissa kerrotaan eläinten ja kasvien biologiasta laajemmin.

– On myös kirjoja, joissa on hyviä vinkkejä paikoista, joissa kannattaa liikkua.

Ilkka Koivistolle ominta alaa on eläinten käyttäytyminen, joka on kiinnostanut häntä aina.

– Metsään meneminen ei ole välttämätöntä, jos haluaa tarkkailla eläinten käyttäytymistä. Esimerkiksi pulujen käyttäytymistä voi hyvin seurata vaikka toreilla. Sama koskee sinisorsia, joita kutsutaan myös pullasorsiksi. Ne pitävät tällä hetkellä soidinta, joten niiden käyttäytyminen on hyvin mielenkiintoista.

Ei metsään ilman varusteita

Metsään lähtiessä tärkeintä on varustautua kunnolla.

– Kunnon kengät pitää olla, ja tarpeeksi vaatetta. Tähän aikaan lintuja ei ole kovin paljon metsässä, vaan enemmänkin asutusalueilla, mutta kiikarit voivat olla sielläkin hyvä varuste.

Kiikareiden lisäksi Koivisto kehottaa ottamaan mukaan suurennuslasin.

– Sammalia ja jäkäliä on todella mielenkiintoista tutkia suurennuslasin avulla. Niiden ornamentti-kuviot ovat kauniita.

Tallenna muistoksi

Kameran avulla luonnosta tehdyt löydökset tallentuvat helposti sellaisenaan. Valokuvista voi tehdä myös taidetta.

– Suosittelen valokuvaamaan tähän aikaan paitsi sammalia ja jäkäliä, myös kääpiä, niistä saa hienoja sommitelmia vaikka tauluksi, Koivisto vinkkaa.

Monet luontoharrastajat tekevät muistiinpanoja. Koivisto itse ei ole päiväkirjaa pitänyt, mutta hän on tallentanut luontokokemuksiaan piirustuksiin.

– Piirrän paljon, toisinaan luonnossa, mutta useammin muistinvaraisesti. Kannattaa ottaa kynä käteen, sillä jokainen osaa piirtää jotenkin. Uskon, että piirtäminen kehittää näkömuistia.

Tähän aikaan vuodesta havumetsissä on hämärää etenkin pilvisellä säällä, joten taskulamppu on hyvä sujauttaa reppuun mukaan siltä varalta, että retki venyy illansuuhun asti.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat