Elätkö väkivaltaisessa suhteessa? Lue neuvot selviämiseen

Väkivallan tunnistaminen ja tunnustaminen omassa parisuhteessa voi olla vaikeaa, ja monesti irrottautuminen on helpommin sanottu kuin tehty. Lue asiantuntijan neuvot vaikeaan tilanteeseen.

Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön suunnittelija Leena Marila-Penttinen tuntee perheväkivallan monet kasvot. Jokaisella on oikeus elää ilman pelkoa ja väkivallan uhkaa – lue, miten vaikeasta tilanteesta voi selvitä.

Et ole syyllinen

Miltei kaikki väkivaltaa kokeneet ihmiset kantavat väkivallasta vastuuta ja kokevat syyllisyyttä tapahtuneista asioista. Et ole vastuussa sinuun kohdistuneesta väkivallasta. Vastuu siitä on aina tekijällä.

Hae apua

Älä jää väkivaltaiseen suhteeseen odottamaan parempia aikoja. Mitä nopeammin haet apua, sitä paremmin selviät.

Usko itseesi

Jatkuva väkivalta, oli se sitten henkistä tai fyysistä, nakertaa itsetuntoa. Usko siihen, että sinulla on voimaa, vaikka juuri nyt ei siltä tuntuisi. Luota omiin tunteisiisi ja kokemuksiisi.

Puhu

Vaikeasta asiasta vaikeneminen ei auta. Ulkopuolinen ihminen on tärkeä peili omille tunteille ja kokemuksille. Puhu niin kauan ulkopuolisille, että sinua uskotaan. Älä lannistu, jos koet vähättelyä tai syyllistämistä. Tarjolla on ammattiapua, mutta monet hyötyvät myös ystävien ja perheen tuesta.

Vertaistuki

Muista, että et ole ainoa, joka elää vastaavassa tilanteessa. Väkivaltaa kokeneita on monia. Kohtalontovereiden vertaistuki voi olla todella avuksi.

Usko muutokseen

Muista, että tilanteen voi muuttaa. Yksi menetelmä voi olla aarrekartan rakentaminen. Mieti ja hahmottele, millainen unelmiesi elämä olisi. Millaisia muutoksia tilanteeseesi haluat, ja miten voit niitä edistää? Mistä saisit siihen tukea ja kannustusta? Lähde tekemään muutosta ajatuksissasi.

Henkinen väkivalta voi edetä myös fyysiseksi. Pahimmillaan seuraukset ovat traagisia. 45 minuuttia -ajankohtaisohjelman vuoden 2012 syksyllä lähetetyssä jaksossa Risto Ahti, joka menetti koko tyttärensä perheen niin sanotussa Bulevardin perhesurmassa, kertoo, miten uhrien läheiset voivat selvitä suuresta surusta. Aihetta käsitellään alla olevalla videolla alkaen noin 41 minuutin kohdalta.

Lue myös:

    Uusimmat