Asiantuntijat teinin kasvatuksesta: Älä tee näitä virheitä!

Kasvattaja voi joutua koetukselle teini-ikäisen kanssa. Perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki antavat vinkkejä, joiden avulla vanhempi voi välttää pahimmat karikot teinin kasvatuksessa.

 

Aseta nuorelle rajat – mutta muista myös lämpö

Pajamäki pitää pahana virheenä sitä, että vanhempi asettaa nuorelle rajat ilman, että samalla osoittaa nuorelle, että nuoresta välitetään.

– Vanhemman pitäisi asettaa rajat, mutta samalla välittää lämpöä lapselle. Kertoa, että "Teen nyt näin, koska välitän sinusta, enkä halua, että sinulle käy huonosti."

 

Älä vähättele nuorta tai nuoren ongelmia

Niin Jokisen kuin Pajamäen mukaan lapsen vähättely on yksi suurimmista virheistä nuoren kasvatuksessa.

– Nuoren ongelmien vähättely tulee usein esiin meidän puhelinpalveluissa. Nuoren vakava ongelma voi kuulostaa vanhemman korvissa huvittavalta. Vanhemman pitäisi kuitenkin ottaa nuoren ongelmat tosissaan, ja yrittää nähdä ongelmat nuoren näkökulmasta, sanoo Pajamäki.

 

Anna nuoren näyttää tunteensa - erota tästä huono käytös

Pajamäen mukaan vanhempi ei aina erota nuoren tunteiden ilmaisua ja käyttäytymistä toisistaan.

– Nuoren täytyy saada kotona näyttää kaikki tunteensa, esimerkiksi turhautumisensa ja suuttumuksensa. Jos hän ei näytä niitä kotona, niin missä sitten? Nuori ei kuitenkaan saa purkaa tunteitaan vääränlaisella käytöksellä, esimerkiksi paiskomalla tavaroita. Näiden kahden asian erottaminen toisistaan voi olla vanhemmalle hankalaa, Pajamäki kertoo.

 

Älä pidä liian kovaa kuria

Liiallinen kurinpito kuuluu niihin asioihin, jotka useimpien tutkimusten mukaan ovat suurimpia virheitä kasvatuksessa, Jokinen kertoo. Kurinpito voi johtaa siihen, että teinin kapinointi lisääntyy, joka ei tietenkään helpota tilannetta teinin kanssa.

 

Älä yritä olla teinin kaveri

Niin Jokisen kun Pajamäen mukaan vanhemman ei kannata yrittää olla teinin kaveri.

– Ne ajat, jolloin vanhempi oli ylin auktoriteetti, eikä vanhempia koskaan kyseenalaistettu, ovat auttamatta ohi. Vanhemman ei kuitenkaan suoranaisesti kannata yrittää olla nuoren kaveri. Olisi kuitenkin hyvä, että vanhempi olisi tietoinen siitä, mitä nuoren maailmassa tapahtuu, ja jos vanhempi olisi niin satutusti ajan hermoilla, Jokinen kommentoi.

– Jos kaverina olo tarkoittaa sitä, että vanhempi jättää esimerkiksi huolehtimatta lapsen turvallisuudesta, en missään nimessä kannata sitä. Aikuisen ei myöskään pidä jakaa omia surujaan ja murheitaan nuoren kanssa, neuvoo Pajamäki.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat