Asiantuntija arvostelee muumi- ja Unikko-buumeja: Mitä järkeä monistaa joka paikkaan?

Muotoilukriitikko Kaj Kalin sanoo, etteivät Suomen muotoilussa vallitsevat ilmiöt vie alaa eteenpäin.

Kaj Kalinin mielestä suomalainen muotoilu ei pärjää pelkällä arkitavaran tuotannolla.

– Nykyäänhän Muumi-mukitkin tehdään Thaimaassa. Arabialta on pantu henkilökunta ylös, ja suunnittelu on lähinnä siirtokuvien luovaa käyttöä, Kalin sanoo.

– Sitä paitsi, mitä järkeä on edes monistaa muumia joka paikkaan? Sama koskee nyt jo ohi mennyttä Unikko-buumia – pienessä maassa hallitsee aina yksi ilmiö, eikä edellä mainituista kumpikaan ole ollut kovin hyvä.

Talous kuntoon

Käyttöesineiden sijaan Kalin nostaisi suomalaisen muotoilun ylös insinöörien, rakennusteollisuuden ja arkkitehtien avulla. Taloudelliset asiat on laitettava kuntoon.

– Suomessa pitäisi olla enemmän verstaita ja työpajoja.

– Tarvitsemme myös sellaisen verotuksen, että tällainen työ kannattaa Suomessa. Monet käsityöläiset joutuvat yrittämään pelossa, koska mätkyjä tulee helposti.

Kalin sanoo, että viranomaiset suhtautuvat Suomessa epäluuloisesti pieneen ja keskisuureen teollisuuteen.

– Ikään kuin niissä olisi jotain epäilyttävää ja pk-yrittäjät pyrkisivät huijaamaan verottajaa. Tällainen asenne on kummallinen. En ihmettele vähän aikaa sitten lukemaani uutista perheyritysten loppumisesta.

Muotoilua kouluihin

Kalinin mielestä muotoilua pitäisi opettaa enemmän jo kouluissa.

– Opetusohjelmista puuttuu design-prosessin ja suunnittelijan työn selittäminen. Muotoilusta puhutaan oppilaille vain hyvin sattumanvaraisesti. Ei ylioppilaskirjoituksissa esitetä kysymyksiä muotoilusta – lukiosta valmistutaan suloisen tietämättömänä koko aiheesta.

– Myös televisiosta puuttuvat vetävät muotoiluohjelmat. Aiheesta tiedottamisenkin pitäisi toimia paremmin.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat