Antiikkikauppiaan tekstiilineuvot – kankaiset lautasliinat omaan ruokapöytään!

Antiikkikauppias Bernt Moreliuksen mielestä vanhat tekstiilit eivät kuulu kaapin nurkkaan tai museoihin vaan osaksi modernia kotia. Oikein säilytettyinä ne kestävät sukupolvelta toiselle.

Old Times -antiikkiliikettä Helsingin keskustassa pyörittävä Bernt Morelius menee suoraan asiaan: vanhat ryijyt, matot ja liinat ansaitsevat parempaa kuin tulla koinsyömiksi komeroissa.

– Antiikkia pitää käyttää. Meni jonkin aikaa, että esimerkiksi ryijyistä ei välitetty, mutta ne ovat tehneet paluun. Vanhimmat yksilöt ovat 1700-luvun lopulta. Toki ne ovat haalistuneet ja käytön jäljet näkyvät, mutta se kuuluu niiden pintaan.

– Tekstiilit värjättiin ennen kasviväreillä, jotka eivät ole yhtä hyviä ja kestäviä kuin nykyisin käytettävät synteettiset värit, Morelius selittää.

Ryijy sopii moderniin kotiin

Morelius kehottaa ottamaan vanhat tekstiilit osaksi kodin sisustusta.

– Vanhan ryijyn voi vallan hyvin yhdistää huippumoderniin sisustukseen, sen ei tarvitse olla mitään museaalista.

Moreliuksen mielestä vanhat tekstiilit ovat myös kuin taideteoksia.

– On outoa, että kun joku maalaa pensselillä öljyväriä kankaalle, sitä pidetään taiteena, mutta vanhoja kankaita ei, Morelius pohtii.

Ylellisyyttä ruokailuun lautasliinoilla

Tekstiilejä säilytetään aivan normaalissa huoneen lämpötilassa.

– Pöly kannattaa ravistella välillä pois. Likaiset käyttötekstiilit, kuten ruokapöydässä tarvittavat lautasliinat, tietysti pestään, mutta ei ylen määrin. Kannattaa sen sijaan käyttää yksilöityjä hopeisia lautasliinarenkaita: liinat kääritään niihin käytön jälkeen rullaksi, joten jokainen tunnistaa omansa.

– Kuvitelkaa, kuinka paljon talouspaperia säästettäisiin, jos niiden sijasta käytettäisiin juuri kankaisia lautasliinoja. Ne tuovat lisäksi pientä ylellisyyden tuntua, Morelius sanoo.

Tekstiili säilyy käyttämällä

Tekstiilin säilöminen kaapissa siltä varalta, että se käytössä likaantuisi, toimii itse itseään vastaan.

– Jos pellavaista, valkoista pöytäliinaa säilytetään 20 vuotta komerossa, niin kyllähän se kellastuu jo ihan pölyn ja lian vaikutuksesta. Edes satunnainen käyttö tekee kankaalle hyvää. Liina kannattaa myös käytön jälkeen viikata hieman eri tavalla, niin vältytään pahoilta vekeiltä – vaikka entisaikaan vekit kyllä saivat näkyä, ja painaumia tehtiin jopa tahallaan.

Hoidossa on hyvä ottaa myös huomioon, että pellava ei kestä hirveästi lämpöä. Kylmämankelointi, johon tosin harvalla enää nykyään on mahdollisuutta, sopii sille parhaiten.

– Itse silitän myös lautasliinat, Morelius sanoo.

Aarteet asiakkaille

Mutta kuinka antiikkikauppias raaskii itse luopua aarteistaan?

– Minä palvelen asiakkaita. Ei siinä olisi järkeä, että haalisin itselleni kaiken. Jos haluan, voin avata liikkeessäni kaapin oven ja katsella tavaroita tai mennä vaikka museoon.

Lopuksi vielä knoppitieto: minkä takia pöytäliinat olivat aina ennen valkoisia?

– Valaistus oli entisaikaan surkea. Värjätä siis osattiin, mutta valkoinen väri vain yksinkertaisesti heijasti valoa paremmin, Morelius sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat