Äkäinen puoliso kotona? Näin voit helpottaa elämää

Kun parisuhteen toinen osapuoli on pahantuulinen, tunne voi valitettavan helposti tarttua. Lue Grandparents.comin listaamat vinkit happaman puolison kanssa selviämiseen.

Tunnista syy

Kysy puolisoltasi suoraan, mikä häntä oikeastaan vaivaa. Kun syy selviää, jatko on jo helpompaa. Mikäli pahantuulisuus on pitkittynyttä tai johtuu elämänmuutoksista, kuten eläköitymiseen tai ikääntymiseen liittyvästä kriisistä, voi terapiasta olla apua, sanoo Grandparents.comin haastattelema tohtori ja American Counceling Association -yhdistyksen toiminnanjohtaja David Kaplan.

Älä ota henkilökohtaisesti

Sen sijaan, että automaattisesti oletat, että puolisosi mieliala johtuu sinusta, kommentoi vaikkapa rakentavasti: Huomaan, että olet huonolla tuulella – haluatko puhua vai oletko nyt mieluummin yksin? Jos kumppanisi sanoo kurjan olonsa johtuvan sinusta, yritä olla lähtemättä puolustuskannalle, vaan pyri näkemään tilanne kokonaisuutena. 

– Älä koskaan ota mitään henkilökohtaisesti, neuvoo tohtori ja kirjailija Wendy Walsh.

Kevennä huumorilla

Vaikket voi hallita puolisosi mielialaa, voit ikään kuin muovata sitä. Huumori yksi on hyvä tapa lievittää jännitteitä – kunhan vain muistaa, että vitsailu on tilanteeseen sopivaa ja tehdään oikealla tavalla. Jos tiedät asioita, mitkä naurattavat teitä molempia, tuo ne esiin! Jos et ole aivan varma, miten kumppanisi niihin reagoisi, jätä ne suosiolla pois, vinkkaa tohtori Terri Orbuch.

Älä lyttää

Vaikka ikävä ilmapiiri helposti ruokkii riitoja, älä reagoi puolison pahaan tuuleen haukkumalla tai nöyryyttämällä häntä, neuvoo Kaplan. Se ei auta puolisoasi eikä liittoasi. Tutkimusten mukaan onnellisilla pareilla on enemmän positiivisia kuin negatiivisia kohtaamisia – joten yritä olla ymmärtäväinen tai ainakin neutraali. 

Mitä puolisosi haluaa?

Äksyilyn syystä puhuminen voi auttaa, mutta huomioi haluaako puolisosi jonkun vain pelkästään kuuntelevan vai ihan konkreettista apua. Selvitä, millaista tukea kumppanisi eniten kaipaa. Se voi tehdä elämästänne paljon helpompaa.

Lähesty oikein

Tyyli, miten suhtaudut äkäiseen, vaikuttaa paljon. Kiinnitä huomiota äänensävyysi ja kehonkieleesi, vinkkaa Kaplan. Anna vaikutelma, että välität, etkä halua taistella tai syyttää. Sen sijaan, että kummastelet mikä puolisoasi vaivaa, pyri viestimään, että huomaat ärsytyksen ja haluat tukea häntä. 

Älä anna kiukun vaikuttaa sinuun

Kun kumppanilla on huono päivä, yritä olla joutumatta samaan kierteeseen. Walsh suosittelee asettamaan itselle rajat ja suhtautumaan tilanteeseen tyynesti.

– Jos kaikki muu epäonnistuu, lähde yksin kävelylle.

Opi tunnistamaan, mikä toimii

Ei ole olemassa yhtä neuvoa, mikä sopisi kaikille. Jos jokin tapa toimii teillä, jatkakaa samaan malliin, kannustaa Kaplan. Jos ei, kokeilkaa jotain muuta. Puhuminen auttaa monella, mutta toisilla ei. Joskus toisen vain kannattaa antaa kiukutella rauhassa. Kunhan ette ohita vakavia aiheita, tehkää, mikä tuntuu teistä parhaalta.

Lue myös:

    Uusimmat