10 asiaa, joita ikääntyvä vanhempasi ei sinulle kerro

Ikääntyvä vanhempi saattaa piilotella arkisia, mutta tärkeitä terveyteensä, turvallisuuteensa tai yleiseen hyvinvointiinsa liittyviä asioita perheeltään.

Joskus asioiden piilottaminen saattaa johtua siitä, että ikääntyvä haluaa säilyttää itsenäisyytensä ja itsemääräämisoikeutensa mahdollisimman pitkään. Avun pyytäminen voi tuntua nololta ja perheen reaktiot saattavat pelottaa. Apua ei välttämättä haluta tai saatetaan pelätä, että perheenjäsenet laittavat vanhuksen hoitoon.

Ikäihminen saattaa peitellä ruhjeita, kaatumisia, auto-onnettomuuksia, rahahuoliaan tai alkoholinkäyttöään. Salailu voi kuitenkin saattaa vanhuksen vaaraan ja näin hänen riippuvuutensa muihin päinvastoin kasvaa.

Omaishoidon asiantuntija Marilyn Sharbach Ladew listasi AgingCare.com-sivustolle 10 yleisintä asiaa, joita ikääntyneet vanhemmat piilottelevat lapsiltaan.

Kaatuilu

Suurin syy vanhusten kuolemille, loukkaantumisille ja sairaalakäynneille on kaatuilu.

– Iäkkään on helppo peitellä kaatuiluaan, etenkin jos siitä ei aiheudu mustelmia tai murtumia. Moni iäkäs vanhempi pelkää, että lapsi yrittää hankkia hänelle pyörätuolia tai rollaattoria, Ladew sanoo AgingCare-sivustolla.

Itsenäisyyden säilyttäminen onkin monelle iäkkäälle hyvin tärkeää – jopa kaatuilun kustannuksella.

Kipu

Ladewin mukaan vanhempi voi salailla esimerkiksi uusia tai lisääntyviä kipujaan, jotta ei huolestuttaisi lastaan. Omaishoitajana ja läheisenä moni lapsi kuitenkin tarvitsee tietää kivuista, jotta vanhemmalle saataisiin oikea lääkitys tai hoito.

Huimaus

Huimaus voi johtua esimerkiksi alhaisesta verenpaineesta tai lääkityksestä. Tälläkään oireella vanhempi ei tavallisesti halua vaivata, vaikka kyseessä voisikin olla jokin vakava ja silti hoidettava asia. 

Onnettomuudet

– Vanhempasi todennäköisesti haluaa ajaa autoa vapautensa ja itsenäisyytensä säilyttämiseksi. Tästä syystä mahdolliset onnettomuudet tai ajorikkeet salataan ajomahdollisuuden menettämisen pelossa, Ladew sanoo.

Ajorikkeet tai onnettomuudet voivat iäkkäällä kuitenkin viestiä heikentyvästä terveydestä, kuten huonontuneesta näöstä, liikkuvuudesta tai kognitiivisista kyvyistä.

Rahanpuute

Mikäli vanhemman rahavarannot alkavat huveta, saattaa hän nipistää tärkeimmistä asioista, kuten ruoan tai lääkityksen hankkimisesta, Ladew muistuttaa.

Turha ostelu

Iäkäs ihminen saattaa toisinaan sortua tarpeettomiin ja harkitsemattomiin ostoksiin. Ostoksia saatetaan tehdä katalogeista, internetistä tai suoraan puhelinmyyjältä. Joskus ikääntyvä voi jättää kertomatta ostoksistaan rajoitusten ja taloudellisen riippumattomuuden menetyksen pelossa. Omaishoitajan tai läheisen kannattaakin pitää silmällä uusia tavaroita ja outoja mainoksia. Ota asia puheeksi, jos jokin mietityttää. 

Uhkapelaaminen

Moni ikääntyvä pelaa tylsyyteensä ja saadakseen täytettä vapaa-aikaansa, Ladew kertoo. Pelaaminen voi kuitenkin pian karata käsistä ja johtaa taloudellisiin ongelmiin.

Taloudellinen hyväksikäyttö

Joskus perheenjäsen, ystävä tai avustaja voi rosvota vanhemman taloudellisia varantoja. Ikääntyvä ihminen ei välttämättä ole edes asiasta tietoinen. Jos ikääntyvä vanhempasi taas tietää asiasta, ei hän välttämättä kuitenkaan uskalla tuoda asiaa julki, ettei muiden luotto hänen kykyynsä hoitaa talousasioita laskisi, Ladew sanoo. Koska vanhus ei välttämättä uskalla puhua asiasta, huijarit saavat jatkaa töitään. 

Vanhuksen pahoinpitely

Vanhusta voi pahoinpidellä perheenjäsen, naapuri tai jopa avustaja. Jokainen teko on rikollinen, mutta ikääntynyt voi salata asian, ettei aiheuttaisi esimerkiksi välirikkoa perheeseen, sanoo Ladew. Tuoreiden tutkimusten mukaan vain yhdessä seitsemästä tapauksesta fyysinen pahoinpitely tulee omaishoitajan tietoon.

Päihteet

– Ikääntynyt vanhempi saattaa juoda, käyttää laittomia lääkkeitä tai väärinkäyttää reseptilääkkeitä. Tilanne voi olla äärimmäisen vaarallinen, sillä alkoholi tai lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ja aiheuttaa nopeasti myös riippuvuutta.

Jos epäilet väärinkäyttöä, ota asia puheeksi joko vanhempasi tai hänen lääkärinsä kanssa. 

Lähde: AgingCare

Miltä näyttää omaishoidon tulevaisuus?

Studio55.fi-ohjelmassa marraskuussa 2015 vieraina omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Anneli Kiljunen sekä omaishoitaja Petter Pulkkinen.

Miltä näyttää omaishoidon tulevaisuus? 26:04

Lue myös:

    Uusimmat