Tuottaja muistelee uutispommia: Lehdistö mukana pimityksessä ja lahjonnassa

Vastaava tuottaja Barita Rosenström joutui yhden uransa suurimman uutisen eteen parikymppisenä toimittajana. Rosenström kertoo niin sanotun Salora-jutun tiedotuksen kangerrelleen, koska toimittajat, joiden olisi pitänyt kirjoittaa veronkierrosta ja lahjonnasta, olivat itsekin ottaneet vastaan lahjustelevisioita.

Barita Rosenströmin uran ensimmäinen iso uutinen osui kohdalle 1970-luvun puolivälissä, kun hän työskenteli parikymppisenä toimittajana Yleisradion aluetoimituksessa.

– Poliisi kutsui toimittajat koolle tiedottaakseen suuresta verohuijauksesta. Suomalainen televisio-, radio- ja elektroniikkayritys Salora oli myynyt televisiovastaanottimia ohi kirjanpidon. Lisäksi yrityksen pääjohtaja ja valtiollista Valco-kuvaputkitehdasta ajanut Jouko Nordell oli yrittänyt lahjoa hallituksen ministereitä ja virkamiehiä ilmaisilla stereoilla. Epäilyissä nousi esille muun muassa pääministeri Kalevi Sorsan nimi, Rosenström kertoo.

Juttuja huijauksesta alettiin tehdä saman tien.

– Koska teksteissä ei tuohon aikaan saanut mainita tavaramerkkejä, muotoilin kirjoittaessani, että epäilyn kohteena oli "eräs tv-tehdas Salossa". Salossa tosin oli vain yksi TV-tehdas. Viimeistään jutun edetessä oikeudenkäyntiin kaikille tietysti tuli selväksi, että kyseessä oli Salora.

– Tapaukseen liittyvä hyvä veli -organisaatio vaikutti ulottuvan toimittajiin asti. Oikeastaan jo tiedotustilaisuudessa levisi sellainen ilmapiiri, että "te nuoret toimittajat ette nyt ymmärrä, ettei tässä ole mitään ongelmaa – ei tästä pidä tehdä uutista".

Juttu kuitenkin vyöryi eteenpäin. Saloran todettiin muun muassa kestinneen verohallituksen pääjohtajaa kalastus- ja ulkomaanmatkoilla samaan aikaan, kun yrityksen asiat jo olivat viranomaisten tutkittavina.

Verohallituksen pääjohtaja joutui jättämään paikkansa sekä maksamaan sakkoja ja vahingonkorvauksia lahjonnan vastaanotosta. Nordell tuomittiin vankeuteen törkeästä veropetoksesta ja lahjonnasta. Valcon toiminta päättyi pian tappiollisena.

Ministereitä ei koskaan asetettu syytteeseen.

– Surullista on, että jotkin koko systeemistä osittain tietoisia olleet päällikkötoimittajat yrittivät pimittää informaatiota ja laittaa nuoria toimittajia ruotuun. Ensimmäistä kertaa jouduin epäilemään oman ammattikuntani ihmisiä. Ei tuntunutkaan olevan ihan selvää, että lehdistö on taho, joka toimii aina oikein.

– Suoraan sanottuna moni kollegakin oli hakenut televisioita itselleen, Rosenström sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat