Tunnetko näiden 1800-luvun taiteilijoiden synkän taustan?

Nämä 1800-luvulla vaikuttaneet taiteilijat ovat jääneet historiankirjoihin paitsi töidensä myös värikkään, usein traagisenkin yksityiselämänsä kautta.

Vincent van Gogh (1853−1890)

Hollantilainen taiteilija Vincent van Gogh alkoi saada arvostusta vasta kuolemansa jälkeen. Van Gogh ehti työstää kymmenen vuoden aikana lähes 900 maalausta ja 1 100 piirustusta, kunnes hän sairastui psyykkisesti.

Taiteilijan masennus ajoi hänet lopulta mielisairaalaan, jossa hän jatkoi maalaamista. Mielen järkkymistä kuvaa myös ranskalaisen bordellin edessä tapahtunut välikohtaus, jonka kulku on yhä kiistanalainen. Joko van Gogh itse tai hänen kollegansa Paul Gauguin sivalsi pois palan van Goghin vasemmasta korvalehdestä.

Oscar Wilde (1854−1900)

Irlantilaissyntyinen näytelmä- ja romaanikirjailija ja runoilija Oscar Wilde oli viktoriaanisen Lontoon menestyneimpiä näytelmäkirjailijoita sekä aikansa kohuhenkilö. Wilde ei peitellyt halveksuntaansa viktoriaanisen Englannin ahdasmielisyyttä kohtaan.

Wilden kohtaloksi koitui lopulta hänen sukupuolinen suuntautumisensa. Kirjailijalla oli kohusuhde lordi Alfred Douglasiin. Suhteesta seuranneen oikeusjutun yhteydessä kävi ilmi, että Wilde oli käyttänyt myös miesprostituoitujen palveluksia.

Wilde pakeni kahden vuoden vankeustuomion jälkeen Ranskaan. Siellä varaton ja unohdettu mies lopulta menehtyi aivokalvontulehdukseen.

Markiisi de Sade (1740−1814)

Ranskalainen aristokraatti ja kirjailija, oikealta nimeltään Donatien-Alphonse-François de Sade, on filosofina varsin kiistelty hahmo. Hän joutui viettämään mielipiteidensä ja irstaan elämäntyylinsä vuoksi ison osan elämästään vankilassa, jossa hän myös kirjoitti valtaosan kirjoistaan.

De Sade piti kristinuskon moraalia luonnonvastaisena. Hän uskoi sen sijaan sosiaalisista normeista vapaaseen nautinnon hakemiseen ja käsitteli kirjallisuudessaan seksuaalisuutta ja perversioita, kuten pedofiliaa ja insestiä.

Ludwig van Beethoven (1770−1827)

Aikansa merkittävimmän säveltäjämestarin laajahko tuotanto käsittää noin 220 teosta. Vaikka Beethoven kuuroutui asteittain lähes kuuroksi, hän työskenteli elämänsä loppumetreille asti.

Beethovenin legenda on jäänyt elämään tuotannon ohella myös vaikean yksityiselämän kautta. Mestaria on kuvattu eristäytyneenä, äreänä ja käytökseltään ailahtelevaisena miehenä, jolla oli mieltymys alkoholiin ja nuoriin naisiin.

Pablo Picasso (1881−1973)

Espanjalainen taidemaalari, graafikko ja kuvanveistäjä on tunnettu erityisesti sinisestä kaudestaan sekä kubistisen ja surrealistisen tyylin käytöstä kuvataiteessa.

Picasson värikäs rakkauselämä on oma lukunsa. Taiteilijalla oli neljä lasta kolmen naisen kanssa sekä koko joukko rakastajattaria, myös alaikäisiä. Kun taiteilija oli saanut suhteesta haluamansa, hän hyppäsi vauhdilla uuden naisen matkaan.

Lähde: Wikipedia

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat